Boleh Guna Khidmat Kenderaan Pengiring/Marsyal, Tapi Perlu Kelulusan PDRM – Timbalan KPN

Auto News

Boleh Guna Khidmat Kenderaan Pengiring/Marsyal, Tapi Perlu Kelulusan PDRM – Timbalan KPN

Sejak akhir-akhir ini semakin banyak pula kes melibatkan marsyal atau khidmat kenderaan pengiring yang membelakangi undang-undang jalan raya untuk kepentingan diri sendiri. Tetapi tahukah anda, khidmat marsyal sebenarnya dibenarkan oleh PDRM?


Walau bagaimanapun, semua kumpulan konvoi yang mahu menggunakan khidmat marsyal perlu membuat permohonan dan mendapat kelulusan PDRM terlebih dahulu bagi mengelakkan perkara tidak diingini seperti kemalangan.

Menurut Timbalan Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim, setiap permohonan tersebut perlu disertakan dengan alasan munasabah mengenai keperluan khidmat kenderaan pengiring. Mana-mana pihak yang menggunakan khidmat pengiring konvoi tanpa kebenaran polis adalah salah mengikut undang-undang.

kenderaan pengiring,PDRM*Kredit foto: Malaysia-China Insight

Jika diberi kelulusan, polis sendiri akan akan menghantar anggotanya untuk turut serta dalam konvoi tersebut. Oleh itu, sebarang tindakan menahan, melencongkan atau memberhentikan kenderaan juga akan dilakukan oleh pihak polis sendiri.

"Apa yang menjadi masalah sekarang adalah tindakan individu atau kumpulan untuk menggunakan khidmat marsyal yang dibuat secara haram tanpa mendapat kelulusan polis dan mereka bertindak secara sendiri yang sudah terang menyalahi undang-undang," katanya.

Sebelum ini, polis menahan 5 lelaki yang menjadi pengiring konvoi motosikal berkuasa tinggi yang memberhentikan kenderaan awam di persimpangan lampu isyarat Sua Betong, Port Dickson. Tindakan tersebut dilakukan untuk memberi laluan kepada geng konvoi motosikal berkuasa tinggi yang bergerak melepasi lampu isyarat merah.

marsyal,tahan lampu isyarat

Di Manjung, Perak, polis sudah merakam percakapan lelaki yang dipercayai pengiring atau marsyal konvoi kereta yang mengawal kenderaan awam menggunakan Proton Wira di persimpangan lampu isyarat Sitiawan di sini, seperti tular di media sosial sejak semalam. Difahamkan, konvoi kereta itu membabitkan 6 hingga 8 kenderaan.

marsyal,tahan lampu isyarat,proton wira

Dalam pada itu, Mazlan menasihatkan semua pihak terbabit aktiviti konvoi memainkan peranan untuk membuat permohonan berkaitan dan mengambil kira keselamatan pengguna jalan raya lain. PDRM juga akan bertindak lebih ketat dalam meluluskan khidmat marsyal kerana tidak mahu membenarkan terlalu banyak aktiviti yang memerlukan khidmat marsyal sehingga mampu mengundang kesesakan, kemalangan jalan raya dan membahayakan pengguna kenderaan lain.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mat Kasim Karim, dipetik turut menegaskan penggunaan marsyal dalam sesuatu pertandingan, konvoi atau apa jua program mestilah dengan kehadiran anggota polis.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now