Gear Apa Yang Sesuai Bila Kereta Berhenti Di Lampu Isyarat – Gear D, N Atau P?

Car Owners' Guides

Gear Apa Yang Sesuai Bila Kereta Berhenti Di Lampu Isyarat – Gear D, N Atau P?

Bagi pengguna kereta automatik, sekiranya berhenti seketika tidak kiralah di lampu isyarat mahupun dalam kesesakan lalu lintas, gear mana yang paling kerap anda gunakan ketika kereta berhenti – gear D, N atau P?


Nampaknya perkara ini tidaklah dijelaskan dan dikupas begitu mendalam ketika ujian pengambilan lesen. Jika tidak, tak adalah sampai boleh jadi isu tentang perkara ini kan? Mungkin ada, tapi penulis kurang cakna sebab hanya mengambil lesen memandu manual, bukanlah automatik.

Tidak dinafikan, setiap orang mempunyai gaya pemanduannya yang tersendiri. Tetapi adakah tabiat pemandu menukar gear D ke N atau P ketika berhenti ini memberi kesan tidak kiralah sama ada negatif atau positif pada kereta anda? Jadi gear apakah yang paling sesuai untuk digunakan? Ayuh kami jelaskan dari segi pemilihan gear dan kesan penggunaan gear tersebut pada kereta anda.

gear automatik,transmisi,gear D,

Gear D

Dari segi keselamatan, jika anda biar sahaja gear kereta berada pada kedudukan D, anda perlu sentiasa menekan brek kalau tak mahu kereta bergerak ke hadapan kerana enjin masih berpusing ketika kereta berada dalam gear D. Tetapi perbuatan memijak brek ketika kereta berada dalam gear D ini tidaklah akan menyebabkan brake pad anda haus kerana tekanan tork yang menggerakkan kereta ketika berada di gear D tanpa menekan pedal minyak tidaklah begitu kuat.

Tetapi perbuatan membiarkan kereta dalam keadaan D terlalu lama ketika berhenti akan menyebabkan kereta anda menggunakan lebih banyak bahan api berbanding ketika kereta di kedudukan gear N, meskipun nilainya tidaklah begitu ketara.

gear kereta,transmisi automatik,gear N,santai,

Gear N

Perbuatan menukar kepada gear N pula lebih selamat kerena kereta anda tidak akan bergerak kehadapan sekiranya terlepas pedal brek secara tidak sengaja selain dapat memberi jangka hayat yang lebih panjang kepada engine mounting dan transmission roll mounting kereta anda.

Tetapi, perbuatan kerap menukar ke gear N ketika berhenti juga akan menyebabkan berlaku geseran pada clutch plate kereta dan perbuatan tersebut akan membuatkan clutch plate anda panas, lebih-lebih lagi ketika berada di jalan yang terlalu banyak lampu isyarat ataupun ketika tersangkut di dalam kesesakan lalu lintas. Kesannya? Minyak transmisi anda akan menjadi cepat kotor dan ia mampu menyebabkan komponen lain gagal berfungsi dengan baik.

Gear P

Perbuatan menukar ke gear P amatlah berisiko ketika berhenti di lampu isyarat kerana untuk menukar gear D ke gear P, anda perlu melalui beberapa gear. Jika anda kerap melakukan perkara ini, ia akan mendatangkan kesan yang lebih teruk pada clutch plate kereta anda berbanding menukar ke gear N.

Selain geseran pada clutch plate, parking pawl kereta anda juga berisiko untuk rosak dalam jangka masa panjang jika tekanan diberikan pada parking pawl untuk berhentikan kereta tanpa memijak brek. Parking pawl merupakan pin atau kunci pada transmisi kereta yang menghentikan kenderaan anda. Jika kereta anda dilanggar dari arah belakang, bukan sahaja bampar belakang kereta yang barai, parking pawl pun silap silap boleh patah. Dari segi penjimatan minyak, ia sama sahaja seperti menukar ke gear N.

butang gear,transmisi automatik,kereta

Fungsi Butang Gear

Perasan tak ada butang pada gear sesetengah kereta automatik? Sebenarnya butang tersebut ada fungsinya yang tersendiri dan anda hanya perlu menekan butang terbabit ketika ingin menukar gear yang sesuai sahaja. Berikut merupakan penukaran gear yang memerlukan anda untuk menekan butang terbabit semasa menukar gear:

Perlu tekan butang ketika menukar:

  • gear P ke gear N
  • gear R ke gear P
  • gear R ke gear N
  • gear N ke gear R
  • gear D ke gear L
  • gear L ke gear D

Tak perlu tekan:

  • gear D ke gear N
  • gear N ke gear D

Tanpa menekan butang butang pada gear anda, anda hanya boleh menukar kedudukan gear D ke gear N atau sebaliknya sahaja. Jadi tanpa menekan butang, anda tidak akan terlajak dalam menukar gear. Jika anda tekan butang tersebut, silap-silap boleh terlajak masuk ke gear R dan pertukaran mengejut gear D ke gear R boleh mendatangkan masalah kepada gearbox tambah-tambah kalau anda tertekan pedal minyak.

kesesakan lalu lintas,jammed,lampu isyarat,traffic light

Kesimpulan

Jadi nak guna yang mana satu? Sebenarnya, pemilihan gear yang sesuai ini bergantung kepada berapa lama kereta anda berhenti. Jika setakat berhenti setiap 5-10 saat seperti dalam kesesakan trafik, tak perlu tukar gear D ke gear N pun sebenarnya kerana lagi kerap anda tukar, lagi cepat clutch plate haus kerana banyak geseran berlaku. Tambahan pula kereta sekarang ada ciri automatic brake hold dan engine idle yang sangat membantu untuk situasi ini.

Dari segi keselamatan, gear N adalah pilihan yang paling selamat kerana tidak perlu risau kalau terlepas pedal brek tanpa sengaja. Ia juga memberikan penjimatan bahan api meskipun nilainya tidaklah begitu besar. Yang paling penting, elakkan daripada menggunakan gear P ketika berhenti di lampu isyarat untuk tidak membahayakan parking pawl anda serta mengurangkan geseran pada clutch plate. Gunakanlah common sense anda untuk menilai situasi tersebut bagi menggunakan gear yang betul ketika berhenti. Jika lampu isyarat tersebut mengambil masa lebih dari 2 -3 minit, eloklah tukar ke gear N untuk elak sebarang kecuaian.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now