Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Teaser Crossover Elektrik Lotus Type 132 Didedahkan – Bakal Dilancarkan Pada 29 Mac

Berita Kereta

Teaser Crossover Elektrik Lotus Type 132 Didedahkan – Bakal Dilancarkan Pada 29 Mac

Lotus telah mengesahkan bahawa crossover pertama keluaran mereka, Lotus Type 132 akan dilancarkan secara rasmi pada 29 Mac ini.


Sehubungan dengan pengumuman tersebut, Lotus turut mendedahkan beberapa keping gambar serta video teaser yang menunjukkan bahagian luaran, dalaman serta bahagian motor elektriknya.

rim gentian karbon,lotus,type 132

Untuk bahagian luaran, teaser tersebut telah menunjukkan beberapa elemen yang bakal terdapat pada crossover elektrik ini seperti lampu hadapan utama LED, lampu belakang yang direka secara melintang dan bersambung penuh serta rim gentian karbon.

stereng,lotus type 132

Manakala bahagian dalaman pula tidak banyak yang dipertontonkan apabila hanya menunjukkan sebahagian rupa stereng yang penuh dengan butang pelbagai guna. Dalam video teaser terdahulu, Lotus ada menunjukkan crossover ini bakal menerima paparan infotainmen jenis terapung.

stereng,lotus type 132

Walaupun Type 132 ini merupakan crossover pertama Lotus, namun ia merupakan kenderaan elektrik kedua keluaran Lotus setelah pelancaran Evija pada tahun 2019 lalu. Kedua-dua kereta ini tidak akan dihasilkan di Norfolk, sebaliknya ia bakal dipasang di kilang baharu Lotus di Wuhan, China.

lotus type 132,lampu utama,led

Setakat ini, maklumat terperinci mengenai spesifikasi Lotus Type 132 ini masih menjadi misteri. Namun berdasarkan laporan semasa, crossover elektrik ini akan dibina atas platform EV modular Lotus yang dipanggil sebagai Evolution.

Platform itu boleh digunakan untuk membina kereta dengan jarak roda berbeza antara 2,889-3,100 mm (kenderaan segmen-C hingga E).

kereta lotus

Platform itu turut akan digunakan untuk menghasilkan beberapa model kereta elektrik premium lain keluaran Lotus seperti Type 133 dan Type 134 yang akan tiba dalam pasaran untuk beberapa tahun lagi.

motor elektrik,trenkuasa,lotus type 132

Crossover elektrik ini juga dikhabarkan akan menggunakan teknologi 800-volt untuk pengecasan kelajuan tinggi dan dilengkapi dengan pek bateri berkapasiti antara 92 ke 120 kWh.

Prestasi yang dimiliki crossover keluaran Lotus ini melayakkannya untuk bersaing dengan model elektrik premium lain seperti BMW iX dan Tesla Model X.

Nantikan pelancaran Lotus Type 132 ini pada 29 Mac 2022 untuk mengetahui maklumat lanjut berkenaan crossover premium ini.

*Kredit video: Lotus CarsBerita Berkaitan

Waking Up From The SUV-Pocalypse

Waking Up From The SUV-Pocalypse

Rencana
For most buyers, the de facto personal or family vehicle is now an SUV. Automakers are only so happy to perpetuate this trend as these vehicles are ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang