Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Tiada PKP, Sekatan Balik Kampung Sempena CNY, Aidilfitri

Berita Kereta

Tiada PKP, Sekatan Balik Kampung Sempena CNY, Aidilfitri

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengesahkan yang kerajaan tidak akan melaksanakan kembali Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau sekatan balik kampung sempena Tahun Baru Cina atau Aidilfitri tahun ini. 


Menurut Perdana Menteri lagi jika terdapat peningkatan kes Covid-19 di sesebuah kawasan, hanya kawasan itu akan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD). 

Balik kampung Tahun Baru Cina, Aidilfitri 2022

"Sudah ada orang yang buat spekulasi macam-macam, termasuk kononnya tak boleh balik raya kerana kes meningkat semula sejak beberapa hari lepas, namun jangan bimbang, kita tidak akan tutup lagi seluruh negara, atau negeri atau daerah kerana jaminan sudah diberikan.

Pergerakan rakyat juga seperti biasa, tetapi kita akan memfokus kepada kawasan sasaran yang banyak berlaku penularan kerana kita ada PKPD.

Jika kampung itu yang dikenakan PKPD, maka mereka dari kampung itu sahaja yang tidak boleh pulang," katanya pada sidang media di Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Bera di Pejabat Kemas Bera seperti yang dilaporkan oleh Astro Awani.

Trafik sesak Tahun Baru Cina 2022

Kes positif Covid-19 telah menunjukkan peningkatan melebihi 4000 kes sehari untuk dua hari berturut-turut pada 21 dan 22 Januari lepas. 

Yang pasti, SOP tolong ikut! Jangan jadi statistik! 

Kredit imej tajuk: Harian Metro

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang