Kedai Cuci Kereta, Kedai Gunting Rambut dan Pasar Malam Dibenar Beroperasi Bermula Hari Ini.

Auto News

Kedai Cuci Kereta, Kedai Gunting Rambut dan Pasar Malam Dibenar Beroperasi Bermula Hari Ini.

Berdasarkan sidang media harian yang diketuai oleh Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri, kedai gunting rambut, pusat cuci kereta serta pasar malam dibenar beroperasi bermula hari ini, 5 Februari 2021.


Tetapi, kebenaran yang diberikan oleh kerajaan itu wajib diikuti semua dengan pematuhan SOP yang ketat. Beliau menjelaskan kerajaan telah mengambil langkah ini susulan tiada kluster COVID-19 yang terhasil daripada ketiga-tiga sektor ini.

Kedai cuci kereta dibenar beroperasi bermula 5 Februari 2021, PKP 2.0

Pusat cuci kereta kini dibenar beroperasi sehingga jam 10 malam. Antara SOP yang perlu dipatuhi adalah melakukan penjarakan sosial, memakai topeng muka dan mendaftar di aplikasi MySejahtera. Bagi penggemar kereta, ini masanya untuk hantar kereta anda untuk dicuci! Walaupun tak boleh pandu lebih daripada 10km, tapi kereta yang bersih memberikan kelegaan dan ketenangan pada jiwa. Tak percaya? Cuba check kedai cuci kereta berhampiran rumah anda. Mesti penuh!

Kedai gunting rambut dibenarkan beroperasi, PKP 2.0

Selain itu, bagi mereka yang mulai rimas dengan rambut yang panjang, kedai gunting rambut dan salun turut dibenar beroperasi sehingga jam 10 malam bermula hari ini. Tetapi hanya perkhidmatan menggunting sahaja dibenarkan. Apa-apa perkhidmatan kecantikan lain seperti cucian muka, rambut dan spa tidak dibenarkan sama sekali. Pekerja kedai gunting rambut dan salun wajib mematuhi SOP ketat yang telah ditetapkan seperti menggunakan topeng muka dan pelindung muka, menggunakan apron pakai buang (satu pelanggan satu apron), memakai sarung tangan serta mencuci peralatan menggunting menggunakan air panas sebelum digunakan semula pada pelanggan baru.

Pencucian stim dalaman kereta

Nampaknya kenderaan kita terima lebih manfaat kecantikan berbanding tuannya! Mana taknya, di pusat cuci kereta, bukan sekadar cuci kereta, nak buat detailing luaran dan dalaman pun lepas. Tapi sebagai rakyat dan tuan kereta, kita hanya dibenar menggunting rambut sahaja. Di harapkan, ketibaan vaksin pada bulan ini bakal membolehkan kita untuk melalukan aktiviti penjagaan diri selain gunting rambut. Baru boleh sama-sama bergaya dengan kereta yang bersih!

Pasar malam dibenar beroperasi sehingga 10pm

Pasar malam kini dibenar beroperasi daripada jam 4 petang sehingga 10 malam sahaja dengan SOP yang ketat. Setiap kedai perlu menjaga jaraknya dengan kedai lain sekurang-kurangnya 1 meter. Laluan keluar masuk pasar malam juga haruslah berbeza. Pendek kata, pasar malam ini satu hala sahaja. Kalau terlepas gerai kebab, kena keluar dan masuk ikut pintu masuk yang disediakan. Maknanya, kerajaan suruh kita bersenam?

Tiada tarian singa pada tahun baru 2021, PKP 2.0

Selain itu, Sambutan perayaan Tahun Baru Cina boleh disambut di rumah sendiri bersama keluarga daripada.. rumah yang sama. Tiada upacara keagamaan dibenarkan untuk dilakukan di tokong kecuali 5 orang ahli jawatankuasa tokong sahaja. Segala aktiviti kebudayaan dan persembahan seperti tarian singa, tarian naga, perarakan tanglung, opera serta pertunjukan pentas turut tidak dibenarkan. Nampak gayanya, tak ada peluang la nak tengok tarian singa tahun ni.

sambutan tahun baru cina diluar tidak dibenarkan, PKP 2.0

Ekoran pengumuman kerajaan ini, netizen tampil dengan pelbagai idea jenaka untuk menyambut Tahun Baru Cina. Antaranya, ada yang berkongsi bahawa mereka akan berjumpa ahli keluarga yang tinggal di rumah berbeza di stesen LRT mahupun pasar malam secara ‘tidak sengaja’.

sambut tahun baru cina pada 2021

sambut tahun baru cina 2021

*Sumber: Twitter

Walaupun jenaka ini masuk akal, tapi demi memerangi virus ini, eloklah kita patuh pada SOP yang telah ditetapkan. #KitaJagaKitaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now