Terima Cucian Pertama Selepas 44 Tahun, Datsun 280Z 1976 Masih Merecik!

Auto News

Terima Cucian Pertama Selepas 44 Tahun, Datsun 280Z 1976 Masih Merecik!

Selepas dibeli pada tahun 1976, akhirnya Datsun 280Z 1976 ini telah menerima mandian pertamanya setelah 44 tahun terbiar dan ditinggalkan oleh pemilik asal di dalam sebuah bangsal berhampiran Hershey Pennsylvania. Hasilnya? Macam kereta baru!


Ingatkah anda pada model rare ini? Model ini dihasilkan oleh Nissan Motors of Japan pada tahun 1975 hingga 1978. Di Jepun, model ini dikenali sebagai Nissan Fairlady Z. Enjin 2.8-liter yang terdapat pada kuda tua ini memberikan output sebanyak 170 hp dan 240 Nm tork sekaligus mampu mencapai kelajuan maksimum pada 203 km/j. Jentera ini memerlukan 8.3 saat untuk memecut dari 0-100 km/j. Tapi kalau model rare, kenapa ianya ditinggalkan berhabuk?

nissan,datsun 280Z,1976

Untuk pengetahuan anda, ada cerita menarik di sebalik kereta terbiar ini. Difahamkan, pemilik telah membeli Datsun 280Z ini pada tahun 1976 dan memandu pulang kereta ini dari bilik pameran di Philadelphia. Ketika sampai di rumah, pemilik menyedari terdapat kemik pada bumper hadapan kereta dan telah membuat aduan pada pihak pengeluar. Pihak pengeluar menawarkan untuk membaikpulih kemik terbabit dan melakukan proses pengecatan semula bahagian tersebut, namun pemilik berkeras inginkan bumper baharu dan perkara itu telah dipersetujui pengeluar. Sementara menunggu bumper hadapannya sampai pemilik telah membuka bumper hadapannya untuk stand by.

nissan,datsun 280z,1976

Mungkin sedang berada dalam 'zonnya' tersendiri selepas membuka bumper kereta, pemilik telah mendapat idea baru dan memutuskan untuk menukar radio asal Datsun 280Z ini kepada pemain kaset keluaran Pioneer yang terkenal pada ketika itu. Untuk melakukan proses terbabit, beliau telah membuka beberapa bahagian interior untuk menguruskan kabel bagi proses pemasangan pemain kaset tersebut. Walau bagaimanapun, ketika beliau sedang gigih dalam usahanya mengubahsuai kenderaan, beliau telah dihimpit dengan masalah kewangan yang memaksa beliau untuk menangguhkan misi tersebut.

interior,parts,datsun 280z,nissan

Bahagian interior yang telah dibuka disimpan sahaja di ruangan kargo Datsun 280Z ini. Bumper kereta turut dibiarkan sahaja tanpa dipasang. Akhirnya, kereta ini ditinggalkan dan dibiarkan sahaja tersadai di dalam sebuah bangsal berhampiran Hershey Pennsylvania selama 44 tahun.

nissan,datsun 280z,cuci,

Namun setelah bertapa selama bertahun-tahun, Datsun 280Z ini akhirnya berpindah milik setelah Stephen Walker membeli kereta ini daripada pemilik asal. Meskipun harganya tidak didedahkan, ia ibarat durian runtuh buat Stephen kerana segala-galanya tentang kereta ini masih lagi baru, malah pada meternya tercatat bahawa Datsun 280Z ini hanya bergerak sekitar 500 km sahaja. Pelekat kilang asal juga masih ada pada kesemua bahagian kereta. Jentera ini cuma diselaputi dengan kotoran dan habuk yang tebal sahaja. Maklumlah, dah 44 tahun tak cuci kereta ini.

nissan,datsun 280z,cuci kereta,

Untuk memberi kehidupan baharu pada Datsun 280Z ini, ia telah menerima pembaikpulihan seperti pembersihan, detailing dan pemasangan semula bagi bahagian yang telah ditanggalkan oleh pemilik asal. Untuk memastikan cat asal kereta tidak dirosakkan ketika proses cucian ini, sebuah cecair khas bersama kain lap digunakan bagi membuang segala habuk tebal pada cermin dan bahagian luaran kereta ini. Kemudian, barulah khidmat pancutan air digunakan untuk membersihkan sisa kotoran yang tinggal.

detailing,cuci tempat duduk,nissan 280z

Untuk bahagian dalam pula, segala habuk telah divakum secara teliti. Manakala bahagian kulit seperti tempat duduk dan kemasan pintu telah dicuci dan diselaputi dengan cecair khas perlindungan cahaya UV bagi memberikan perlindungan pada interior Datsun 280Z ini memandangkan ia bakal meneroka dunia luar selepas ini. Bahagian dalaman serta bumper yang telah dibuka oleh pemilik asal turut dicuci dan dipasang semula pada kereta terbabit. Selesai dicuci, baru nampak bahawa keadaan cat kereta yang terbiar selama 44 tahun ini tidaklah terjejas teruk. Hanya tompokan sisa kotoran selama bertahun-tahun sahaja yang tinggal dan ia boleh diselesaikan menggunakan polisher.  

nissan,datsun 280z,cat kereta

Selepas siap segala proses tersebut, Datsun 280Z ini dibawa keluar untuk dilihat perbezaannya di bawah matahari. Memang seperti baru keluar bilik pameran! Anda nilailah sendiri berdasarkan gambar ini.

nissan,datsun 280z,1976,44 tahun

Menarik bukan? Untuk lebih info mengenai proses cucian Datsun 280Z rare ini dari awal sampai habis, anda boleh rujuk video di bawah:

*Kredit video dan foto: AMMO NYC (YouTube)

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now