Laluan Simpang Pulai – Cameron Highlands Ditutup Akibat Tanah Runtuh

Auto News

Laluan Simpang Pulai – Cameron Highlands Ditutup Akibat Tanah Runtuh

Laluan Persekutuan dari Simpang Pulai ke Blue Valley, Cameron Highlands ditutup sepenuhnya kepada semua trafik berikutan kejadian jalan runtuh di Kilometer 43.95 laluan berkenaan.


Kerosakan jalan tersebut berpunca daripada cerun runtuh yang berkemungkinan disebabkan oleh faktor hujan berterusan yang menyebabkan struktur tanah lemah dan tidak kukuh. Kejadian ini diganggarkan berlaku pada jam 5.45 petang pada 18 September 2021.

Runtuhan tersebut berlaku berhampiran kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Jalan Raya Simpang Pulai yang melibatkan runtuhan jalan sepanjang kira-kira 30 meter dan lebarnya dianggarkan kira-kira 4.5 meter.

jalan runtuh,tanah runtuh,jalan tutup,simpang pulai,cameron highlands

Sehubungan dengan itu, Jabatan Kerja Raya (JKR) Kinta telah memaklumkan bahawa jalan tersebut telah ditutup kepada semua jenis kenderaan. Penutupan kedua-dua lorong itu berkuatkuasa bermula jam 9 malam pada hari kejadian sehingga ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kelak. JKR dan pihak konsesi jalan persekutuan akan terus membuat pemantauan dari semasa ke semasa di kawasan yang terlibat dengan runtuhan jalan.

JKR Kinta turut memaklumkan bahawa berikutan penutupan laluan itu, pengguna jalan raya lain boleh menggunakan laluan alternatif Jalan Persekutuan FT059 iaitu Jalan Tapah ke Cameron Highlands untuk jalan perhubungan sementara.

notis,pemakluman,penutupan jalan simpang pulai,cameron highlands

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Perak, Zulkipli Nasri berkata, siasatan lanjut dan perbincangan dengan Cawangan Cerun dilakukan untuk menambah baik jalan sementara di lokasi kejadian supaya dapat digunakan buat sementara waktu.

Menurutnya, jalan sementara semasa kerja-kerja pembaikan cerun sebelum ini masih ada. Jadi jalan tersebut boleh ditambahbaik untuk dibuka kepada kenderaan ringan khususnya bagi aktiviti ekonomi dan pelancongan yang baru dibuka.

Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Perak, Zulkipli Nasri

Kerajaan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM130 juta bagi pembinaan jajaran baharu itu selain kerja-kerja baik pulih dan pembaikan cerun. Laluan yang terjejas sepanjang 600 meter itu akan dibuat penjajaran semula bagi memastikan kestabilan cerun, sekali gus menjamin keselamatan pengguna jalan raya.

Ketika ini, laluan tersebut berada terlalu rapat dengan cerun. untuk mengelakkan risiko yang lebih besar, laluan itu akan dialihkan ke bahagian dalam supaya tidak terlampau rapat dengan cerun yang kritikal. Menurut Zulkipli, pembinaan jajaran baharu itu akan bermula selepas Surat Setuju Terima (SST) diserahkan kepada kontraktor terpilih pada pertengahan Disember tahun ini.

Kerja-kerja pembinaan dan mengukuhkan cerun itu dijangka mengambil masa 3 tahun di mana jangkaan awal laluan ini akan siap sepenuhnya adalah pada Disember 2024.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now