Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

5 5ebab Kenapa Rakyat Malaysia Tak Sabar Tunggu Honda City Hatchback!

汽车专题

5 5ebab Kenapa Rakyat Malaysia Tak Sabar Tunggu Honda City Hatchback!

Selamat jalan Honda Jazz, selamat datang Honda City Hatchback!


Honda Malaysia baru sahaja mengesahkan bahawa Honda City Hatchback bakal membuat debut dalam pasaran Malaysia dalam waktu terdekat setelah menyiarkan teaser model berkenaan. Memandangkan Honda Jazz pun sudah ditamatkan penghasilannya di Malaysia, nampaknya pelancaran model hatchback ini sudah hampir tiba.

honda city hatchback 2021,honda malaysia

Setelah 3 generasi Honda Jazz ‘dibesarkan’ di Malaysia sejak tahun 2001, mampukah Honda City Hatchback ini menggantikan tempat Jazz yang sememangnya terkenal dan menjadi pilihan ramai? Difahamkan, dikala ada yang bersedih dengan pemergian Honda Jazz, ada juga rakyat Malaysia yang sudah tidak sabar menunggu kemunculan Honda City Hatchback di Malaysia.

honda city,honda jazz,honda malaysia

Berikut merupakan antara 5 sebab mengapa Honda City Hatchback ini ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia:

ultra seats,honda city hatchback,malaysia,tempat duduk

1. Praktikal

Formula yang digunakan oleh model hatchback baharu keluaran Honda ini sama seperti konsep yang digunakan oleh Toyota Vios dan Toyota Yaris. Dari segi saiznya, ia jauh lebih besar daripada generasi terkini Honda Jazz yang dilancarkan di Singapura.

Meskipun diperkenalkan sebagai pengganti Jazz di Malaysia, namun fungsi kerusi ULTRA yang sememangnya popular dengan Honda Jazz turut dikekalkan pada Honda City Hatchback. Ini membuatkan proses membawa barang besar menggunakan kereta menjadi lebih mudah. Jangan ingat kereta hatchback macam City Hatchback tiada ruang kargo yang luas. Dengan kerusi ULTRA, ia mampu memberi lebih ruang kargo berbanding Honda City Sedan.

i-MMD,hibrid,honda malaysia,

2. Enjin Dan Kuasa Yang Padu

Berdasarkan teaser yang dikeluarkan oleh Honda Malaysia, emblem e:HEV pada model City Hatchback RS itu menandakan bahawa varian tertinggi City Hatchback bagi pasaran Malaysia menggunakan unit rangkaian kuasa hibrid i-MMD yang sama seperti versi Honda City RS Sedan. Sistem hibrid i-MMD berkenaan menampilkan enjin 1.5 liter i-VTEC kitaran Atkinson yang menghasilkan output 98 PS dengan 127Nm tork yang digandingkan dua motor elektrik yang menjana 109 PS dan 253 Nm.

Bagi varian yang lebih rendah, Honda City Hatchback tampil dengan enjin 1.5L Naturally Aspirated i-VTEC 4-silinder yang menjana 121PS dan 145Nm, sama seperti Honda City sedan terkini di negara ini.

3. Interior Yang Memukau

Bahagian dalaman hatchback ini menerima upholsteri gabungan kulit, baldu dan fabrik selain tempat duduk hadapan larasan manual, butang penghidup enjin, skrin infotainmen lapan-inci dengan sokongan WebLink dan Apple CarPlay, empat pembesar suara serta pendingin hawa zon tunggal. Model RS pula menerima kemasan dalaman bertemakan warna merah-hitam seperti panel kawalan pendingin hawa, benang jahitan pada roda stereng yang dibalut kulit, tombol gear dan juga panel instrumen.

honda city hatchback,2021,malaysia,interior

Jika nak dibandingkan papan pemuka serta bahagian interior City Hatchback dengan Jazz, ternyata Honda City Hatchback tampak lebih menarik serta lebih sporty berbanding papan pemuka Jazz yang lebih bersifat minimal.

ciri keselamatan,honda city,hatchback,honda sensing,lanewatch

4. Ciri-Ciri Keselamatan

Honda City hatchback ini bakal menerima ciri keselamatan yang sama seperti City sedan terkini yang ditawarkan di Malaysia seperti enam beg udara, Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA), bantuan mula mendaki, pengingat pemakaian tali pinggang hadapan, cagak tempat duduk Isofik, dan juga empat sensor parkir belakang.

honda sensing,honda city,hatchback,ciri keselamatan

Jika Honda City RS Sedan di Malaysia dilengkapi Honda Sensing serta Honda LaneWatch, kemungkinan besar City Hatchback RS juga bakal hadir dengan ciri keselamatan yang sama meskipun City Hatchback RS yang dilancarkan di Indonesia tidak mempunyai sistem itu. Rugi lah kalau Honda Malaysia tak masukkan ciri ini dalam model hatchback 2021 ini sekiranya ingin dilancarkan dalam pasaran negara.

5. Design

honda city hatchback,malaysia,2021,exterior

Dari segi luaran, rupa bentuk City Hatchback ini sama sahaja dengan Honda City sedan yang terkini dalam pasaran Malaysia. Namun ketiadaan bahagian belakang yang panjang seperti Honda City sedan telah membuatkan kereta ini kelihatan lebih sporty berbanding City Sedan.

Honda City Hatchback RS pula hadir dengan rupa lebih seksi dan agresif dengan kemasan berwana hitam pada gril, antena sirip yu, spoiler belakang, pembuka pintu, penutup cermin sisi, kemasan diffuser bumper belakang dan juga perumah lampu kabus.

honda city hatchback RS,Malaysia

Bahagian hadapannya sama sahaja seperti Honda City Sedan dimana ia menerima lampu hadapan, DRL, lampu kabus serta lampu belakang dalam bentuk LED. Meskipun kelihatan hampir sama, namun bermula daripada bahagian tiang tengah hingga belakang model hatchback ini, segalanya berbeza. Secara ringkasnya, model ini berfungsi sebagai alternatif yang menawarkan 5 pintu bagi model baharu City sedan yang hadir dengan empat pintu.

honda city hatchback,malaysia,2021

Jika anda masih ragu-ragu dengan kebolehan Honda City Hatchback ini berbanding Honda Jazz, pastikan anda pergi ke bilik pameran Honda Malaysia terlebih dahulu untuk pandu uji jentera berkenaan setelah dilancarkan kelak. Menurut segala info di atas kertas, Honda City Hatchback ini kelihatan sebagai pengganti sesuai atau mungkin jauh lebih baik berbanding Honda Jazz sebelum ini.

 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序