Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Honda Malaysia Fokus Pada Model Hibrid – Belum Rancang Bawa Kereta Elektrik Penuh

所有资讯

Honda Malaysia Fokus Pada Model Hibrid – Belum Rancang Bawa Kereta Elektrik Penuh

Bersempena dengan pengumuman pengecualian cukai dan duti bagi kereta elektrik yang diimport sepenuhnya (CBU) bermula tahun hadapan, semakin banyak pengeluar automotif memulakan langkah pertamanya dalam merebut peluang ini. Tapi bagaimana pula dengan Honda Malaysia?


Di peringkat antarabangsa, Honda sedang aktif dalam bergerak ke arah penghasilan kenderaan elektrik seperti model kompaknya, Honda e bagi pasaran Jepun dan Eropah.

Honda e,kereta elektrik

Walau bagaimanapun, ketika pelancaran Honda City Hatchback baru-baru ini, Honda Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka hanya menumpukan pada penghasilan model-model hibrid dalam masa terdekat sebagai hala tuju elektrifikasi Honda di Malaysia.

honda city hatchback

Kenyataan itu disokong oleh Presiden dan COO Honda Malaysia, Sarly Adle Sarkum yang berkata pengumuman mengejut kerajaan yang menghapuskan cukai dan duti terhadap kenderaan elektrik menyebabkan Honda Malaysia tiada masa mencukupi untuk membentang strategi menyeluruh penjualan kenderaan elektrik di Malaysia.

Pada waktu ini, Sarly menegaskan bahawa Honda Malaysia sedang menilai segalanya dengan teliti, termasuk perincian-perincian rasmi. Malah Honda Malaysia juga sedang giat melakukan perbincangan dengan kerajaan bagi mencari peluang sesuai untuk terus maju ke hadapan.

Honda Jazz Hybrid

Untuk rekod, Honda Malaysia merupakan syarikat pertama yang menghasilkan kenderaan hibrid (Jazz) secara CKD di Melaka. Kini Honda masih menjual model hibrid seperti Honda City RS e:HEV yang dijual pada harga RM105,950.45 serta model City Hatchback RS e:HEV yang bakal dijual pada awal tahun hadapan.

honda i-MMD,hybrid

Oleh kerana stesen pengecasan kereta elektrik di Malaysia masih lagi sedikit, teknologi i-MMD oleh Honda ini dilihat sebagai teknologi yang paling sesuai digunakan di sini, dengan sistemnya hampir menyamai teknologi elektrik sepenuhnya.

honda e,kereta elektrik

Walaupun Honda masih tiada perancangan untuk membawa masuk kereta elektrik sepenuhnya, namun anda boleh mendapatkan Honda e di Malaysia yang dibawa masuk oleh Weststar Motors sebagai unit recond pada harga RM210k (RM170k selepas pengecualian duti dan cukai).

honda,e:NP1

Honda juga telah memperkenalkan 2 lagi model kereta elektrik baharu mereka di China iaitu e:NS1 dan e:NP1 yang dihasilkan sebagai SUV segmen-B. Model itu dibina berasaskan Honda HR-V generasi ketiga dan dikatakan mampu bergerak hingga 500km ketika dicaj penuh.

e:NS1,honda

Agak-agaknya model apa yang bakal menjadi kereta elektrik penuh pertama Honda yang bakal di bawa masuk secara rasmi di negara ini?相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序