Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Perodua Mahu Jual Kereta Elektrik/Hibrid Pada Harga Mampu Milik

所有资讯

Perodua Mahu Jual Kereta Elektrik/Hibrid Pada Harga Mampu Milik

Menerusi pelan perniagaan Perodua bagi tahun 2022, syarikat itu kini sedang giat dalam melakukan kajian dan pembangunan kenderaan elektrik, termasuklah kenderaan hibrid.


Untuk tahun ini, Perodua akan membuat pelaburan tertinggi dalam sejarahnya iaitu sebanyak 1.3 Bilion untuk pengenalan model kereta baharu, peningkatan untuk kemudahan ujian, kilang pembuatan, pusat R&D dan beberapa inisiatif digital lain yang membantu kepada pembangunan kereta hibrid dan EV.

pelan perodua,2022,pelaburan

Perkara tersebut disahkan sendiri oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad yang berkata sejumlah besar dana telah diperuntukkan khas bagi projek elektrifikasi. Pembinaan kenderaan elektrik memang ada dalam pelan jangka masa panjang mereka, namun buat masa ini, mereka hanya fokus untuk membangunkan kenderaan berteknologi hibrid.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad

Meskipun tidak mahu ketinggalan menuju elektrifikasi, Perodua tidak boleh terburu-buru sebelum mengeluarkan kenderaan elektrik mereka tersendiri. Ini bagi menjaga servis selepas pembelian mereka bagi memastikan bekalan alat ganti sentiasa mencukupi dan tidak menyusahkan pengguna.

perodua sentral,pj

Menurut Zainal, Perodua bukan sekadar ingin menghasilkan kenderaan elektrik seperti pengeluar lain, tetapi mereka mahu memastikan kenderaan elektrik atau hibrid yang dijual oleh syarikat berkenaan adalah pada harga mampu milik, bersesuaian dengan profil pelanggan mereka.

Dengan harga mampu milik, lebih ramai rakyat Malaysia tanpa mengira status dapat menikmati kelebihan teknologi terkini. Susulan itu, Perodua menyatakan hasrat untuk menjalinkan kerjasama bersama syarikat tempatan lain dalam membangunkan industri automotif, terutama dalam menuju ke arah kenderaan elektrik.

daihatsu rocky,hibrid,perodua ativa,hibrid

Walau bagaimanapun, Perodua tidak menyebut sebarang info lanjut mengenai model hibrid yang bakal dilancarkan kelak. Namun jangkaan dapat dibuat bahawa ianya merupakan Perodua Ativa Hibrid.

daihatsu rocky,hibrid,perodua ativa,hibrid

Sebelum ini, syarikat itu juga telah mengesahkan bahawa Daihatsu Rocky Hibrid yang dilihat sedang diuji di sekitar Kuala Lumpur pada tahun lalu memang merupakan kepunyaan Perodua. Ujian model tersebut dijalankan bagi tujuan penilaian dan kajian sebelum ia ditawarkan di pasaran tempatan nanti.

daihatsu,esmart hybrid,perodua ativa

Persoalannya, bilakah Ativa Hibrid ini bakal dilancarkan? Mengikut pasaran Indonesia, Daihatsu Rocky e-Smart Hybrid (kembar Ativa versi hibrid) dijangka akan dilancarkan pada akhir tahun ini. Jadi jangkaan boleh dibuat bahawa Perodua hanya bakal melancarkan model hibrid pertamanya di pasaran Malaysia seawal tahun 2023.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序