Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Ops Khas Lampu HID – 496 Kenderaan Diperiksa, 55 Saman Dikeluarkan

所有资讯

Ops Khas Lampu HID – 496 Kenderaan Diperiksa, 55 Saman Dikeluarkan

Masih terdapat segelintir pemandu dikesan mengabaikan keselamatan pengguna jalan raya lain dengan memasang lampu 'High Intensity Discharged' (HID) melebihi kuasa ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).


Dalam Operasi Khas Lampu HID yang dijalankan oleh JPJ di Kilometer 5.5, Jalan Seremban - Tampin berhampiran JPJ Senawang di sini, Selasa lalu telah menyaksikan sebanyak 55 saman pelbagai kesalahan telah dikeluarkan.

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, pihaknya telah memeriksa sebanyak 496 kenderaan dalam operasi yang mengambil masa selama 2 jam yang bermula 9 malam itu. Daripada jumlah itu, sebanyak 35 buah kenderaan dikenakan tindakan mengikut Kaedah 94 Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor 1959 kerana memasang lampu HID secara retrofit tanpa kebenaran," tambahnya.

JPJ,Lampu HID,Saman*Sumber foto: Sinar Harian

"Sebanyak 32 Notis P22 iaitu notis arah periksa dikeluarkan bagi kesalahan mengikut Seksyen 61(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. Kami turut mengeluarkan 10 Notis PG1 (notis larangan penggunaan) selain dua notis penyitaan atas kesalahan mengikut Seksyen 64(1) APJ 1987," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Berkenaan Notis P22, jika ada pemilik kenderaan tidak hadir pemeriksaan dalam tempoh yang diberikan, pemilik boleh dikenakan kompaun dan disenarai hitam daripada memperbaharui lesen memandu atau lesen kenderaan motor.

lampu HID,Saman,JPJ*Sumber foto: Harian Metro

Tambah beliau, pihaknya sebelum ini kerap mengadakan advokasi keselamatan jalan raya bagi mendidik pengguna supaya mematuhi peraturan yang ditetapkan, bagaimanapun tindakan penguatkuasaan dan saman adalah langkah terakhir.

Beliau turut mengingatkan bahawa setiap peraturan dan undang-undang yang digubal bukan untuk menghukum tetapi bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna supaya dapat meningkatkan tahap keselamatan jalan raya.

lampu HID,JPJ,saman

Lampu HID merupakan lampu yang tidak menggunakan filamen tetapi menggunakan gas Xenon. Pemasangan lampu HID secara aksesori (retrofit) adalah tidak dibenarkan kecuali penukaran keseluruhan sistem lampu tersebut dengan mendapat kebenaran daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

Pengubahsuaian lampu secara retrofit bermaksud anda mengubahsuai atau menambah sesuatu lampu yang tiada semasa penghasilan kereta tersebut di kilang. Pemandu tidak dibenarkan untuk menukar lampu halogen biasa kepada lampu HID dengan sewenang-wenangnya untuk menambah kecerahan lampu kerana ia dikira salah di sisi undang-undang.

lampu HID,halogen,LED,JPJ*Kredit foto: Alla Lighting Automotive LED Bulbs

Lampu halogen yang diubahsuai ke lampu jenis HID akan menjadi terlalu terang sehingga mengganggu pengguna jalan raya yang lain terutamanya pada waktu malam. Ini kerana sistem pemantulan lampu kereta anda direka untuk penggunaan lampu halogen, bukanlah lampu HID. Dengan menggunakan lampu HID, pantulan lampu tersebut boleh menjadi terlalu tinggi dan menyebabkan silau pada pemandu lain. Sebab itu penukaran lampu halogen ke HID ini diharamkan oleh JPJ kecuali mengikut piawaian yang ditetapkan.

Pemasangan Lampu HID yang diluluskan adalah yang mematuhi United Nations Regulations seperti berikut:

  • UNECE R48: Installation Of Light
  • UNECE R98: Gas-Discharge Headlamp
  • UNECE R99: Gas-Discharge Headlamp Source dan pemasangan lampu HID yang dilakukan oleh syarikat pengeluar kenderaan yang mematuhi standard di atas.

Sebagai contoh, United Nations Regulations 48 (UNR48) yang berkaitan lampu kenderaan, lampu utama kenderaan hanya boleh menggunakan lampu dengan kadar pancaran cahaya (brightness intensity) 4,300K maksimum. Tetapi dalam pasaran, terdapat lampu HID yang mencecah sehingga 16,000K. Jika didapati bersalah, anda boleh didenda sehingga RM 2000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan dibawah seskyen 119 (1) APJ 1987.

OSRAM,halogen,lampu

Jika tahap kecerahan lampu kereta anda kurang memuaskan, anda boleh tukar mentol lampu halogen yang lebih baik dan cerah untuk memberi pencahayaan yang lebih baik ketika memandu pada waktu malam. Osram dan Philips merupakan antara jenama yang menawarkan lampu yang sah disisi undang-undang Malaysia yang boleh anda dapatkan sebagai alternatif.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序