Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Fieldman EV Labur RM1 Bilion Untuk Bangunkan Kilang Pemasangan Kereta Elektrik Di Melaka

Berita Kereta

Fieldman EV Labur RM1 Bilion Untuk Bangunkan Kilang Pemasangan Kereta Elektrik Di Melaka

Syarikat tempatan, Fieldman EV Sdn Bhd (FEV) bakal melabur kira-kira RM1 Bilion bukan sekadar untuk membawa masuk kereta elektrik, malah untuk membina sebuah kilang pemasangan kereta elektrik (CKD) di kawasan Perindustrian Elkay, Lipat Kajang, Jasin.


Syarikat itu telah berjaya mendapat hak ekslusif pengedaran kereta elektrik di negara ini dan pasaran Asia Tenggara bagi pemanduan sebelah kanan (Right Hand Drive) dari syarikat automotif negara China, Changan Automobile Corporation.

changan,melaka,kereta elektrik,ckd

Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata, kilang seluas 200 hektar yang akan menyediakan kira-kira 5,000 peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan akan dibangunkan di kawasan terbabit.

Menurut Sulaiman, kerjasama syarikat tersebut amat dialu-alukan oleh kerajaan negeri Melaka kerana ia bakal memberi manfaat jangka panjang selain membangunkan lagi perkembangan industri automotif di negeri berkenaan.

beca elektrik

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan penyerahan kereta elektrik dan beca elektrik daripada syarikat Fieldman EV Sdn Bhd kepada kerajaan negeri oleh Pengarah Eksekutifnya, Razmi Shah Othman di Seri Negeri, Ayer Keroh, di sini, pada 5 Januari 2021.

Eado EV460,changan

Kenderaan yang dipamerkan pada majlis penyerahan antara Fieldman EV dan perbadanan pembangunan negeri Melaka ialah Eado EV460, sedan elektrik sepenuhnya dengan jarak bateri sehingga 550 km dalam pemanduan berterusan, atau 460 km dalam keadaan bercampur menurut syarikat tersebut.

Usaha ini juga akan mewujudkan industri hiliran dalam kalangan industri automotif tempatan, pemindahan teknologi kereta elektrik serta meningkatkan lagi ekonomi Melaka. Mengulas lanjut, beliau berkata, usaha ini juga akan mewujudkan industri hiliran dalam kalangan industri automotif tempatan, pemindahan teknologi kereta elektrik serta meningkatkan lagi ekonomi Melaka.

Syarikat FEV telah melancarkan pelan jangka panjang bagi tempoh 7 tahun yang bermula sejak 2018 hingga tahun 2026. Syarikat ini dijangka akan menerajui perkembangan teknologi dan pemasangan kereta elektrik di Melaka.

changan automobile corporation

Persoalannya, berapa banyak model kereta elektrik Changan yang bakal diperkenalkan oleh syarikat tersebut dan bagaimana pula dengan harga yang bakal ditawarkan?

 

*Kredit foto: Perbadanan Kemajuan Negeri MelakaBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang