Dulu Kedah Kini Melaka - Negeri Mana Bakal Menjadi Hab Pemasangan Kereta Elektrik Pertama Di Malaysia?

Auto News

Dulu Kedah Kini Melaka - Negeri Mana Bakal Menjadi Hab Pemasangan Kereta Elektrik Pertama Di Malaysia?

Dahulu, Kedah menyambut baik pelaburan dari syarikat automotif China, kini giliran Melaka pula disunting.  


Kerajaan negeri Melaka menerima cadangan daripada sebuah syarikat dari China yang berminat menjadikan Melaka sebagai pusat pemasangan kenderaan elektrik (EV) pertama di negara ini, lapor Berita Harian.  

*Kredit foto: Berita Harian 

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, berkata cadangan daripada syarikat antarabangsa itu sedang dibincang dan diteliti sebelum diputuskan tidak lama lagi. 

"Wakil syarikat berkenaan sudah menghubungi saya baru-baru ini dan menyatakan hasrat berkenaan. Pada peringkat kerajaan negeri, saya akan meneliti dulu cadangan itu bersama Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) termasuk lokasi sesuai bagi membangunkan kilang pemasangan EV terbabit". 

"Pada dasarnya kita tiada halangan, namun ia memerlukan perbincangan teliti dengan semua agensi berkaitan, termasuk berkaitan lokasi dan impak ekonomi negeri serta rakyat keseluruhannya," katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mengesahkan cadangan pelaburan yang dilaporkan bernilai RM1.5 bilion bagi industri kenderaan cekap tenaga (EEV) dan teknologi hijau di Kedah.  

Projek kendalian Go Auto Group bersama-sama dengan Flumen Holdings Sdn Bhd ini bakal menjadi penanda aras kepada pembangunan automotif teknologi pintar di Malaysia.  

Lebih menarik, Go Auto telah memeterai perjanjian dengan Fukuta Electric & Machinery di Taiwan bagi membangunkan ekosistem kenderaan elektrik (EV). Menurut Go Auto, perjanjian ini bakal menjadikan Malaysia sebagai hab kenderaan elektrik di rantau Asia, melalui Rancangan Malaysia ke-11.  

Justeru, pelaburan berskala besar di Kedah ini seakan petanda positif - adakah Kedah bakal menjadi hab pemasangan dan pengeluaran EV untuk pasaran tempatan dan import?   

Syarikat tersebut, jelas Sanusi, sudah mengeluarkan kenderaan cekap tenaga jenama Haval dan Borgward dari China, juga van komersial dengan teknologi Higer, serta bas elektrik dengan jenama sendiri, Go Auto.  

Kedua-dua negeri jelas mempunyai keupayaan menjadi hab pemasangan EV kerana kebanyakan pengeluar kenderaan terkemuka turut memilih Kedah dan Melaka sebagai kilang operasi mereka di Malaysia. 

Porsche misalnya, sudah mengesahkan bahawa mereka bakal membuka operasi pemasangan CKD di Kedah pada 2022, pertama seumpamanya yang dibuka di luar negara asal. 

Manakala Honda yang membuka kilang pemasangan di Pegoh, Alor Gajah, berjaya membuktikan keupayaan pengoperasiannya di Melaka, sekali gus meletakkan negeri ini sebagai sebuah lokasi terbaik dalam sektor pemasangan automotif di negara ini. 

Sama hebat sama layak, Kedah atau Melaka – negeri mana bakal menjadi hab pemasangan EV pertama di Malaysia? Sama-sama kita nantikan!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now