Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Jalan Tidak Diturap Betul, 5 Kes Kemalangan Dilaporkan Setiap Hari Di Malaysia

Berita Kereta

Jalan Tidak Diturap Betul, 5 Kes Kemalangan Dilaporkan Setiap Hari Di Malaysia

Infrastruktur atau jalan yang tidak diturap dengan sempurna di seluruh negara telah menyebabkan sekurang-kurangnya 5 kes kemalangan jalan raya berlaku setiap hari.


Pengasas Persatuan Mangsa Kemalangan Jalan Raya Malaysia, Azlan Sani Zawawi atau lebih mesra dikenali sebagai Lando itu berkata, banyak aduan diterima tentang permukaan jalan yang tidak diturap sempurna telah dilaporkan menjadi punca kemalangan sejak pelaksanaan Lockdown 3.0 pada awal bulan lalu.

Setelah dikenalpasti, ia berpunca daripada penggunaan tar yang kurang berkualiti yang mengakibatkan ia mudah pecah atau berlubang sehingga membahayakan pengguna jalan raya lain. Menerusi maklum balas yang diterima oleh pihaknya daripada kontraktor, pelaksanaan Lockdown 3.0 ini telah menyebabkan kecacatan berlaku dari segi bahan penghasilan tar.

jalan berlubang,permukaan jalan teruk,punca kemalangan

"Kita difahamkan bahan yang digunakan juga tidak sempurna akibat kuari yang tidak dibenarkan beroperasi sepanjang PKP. Akibatnya pengguna menjadi mangsa apabila mengalami kecederaan. Keadaan ini perlu ditangani segera," kata Lando.

Beliau turut menambah bahawa pihaknya kini sedang merujuk Jabatan Kerja Raya (JKR) di negeri berkaitan untuk meminta penjelasan berhubung perkara ini. Dimaklumkan, kontraktor juga masih menunggu kelulusan untuk kerja penyelenggaraan.

Lando zawawi,brotherhood,turap jalan,jalan berlubang

Lando agak terkenal di media sosial setelah banyak membantu membaiki lubang pada permukaan jalan bagi mengelakkan kemalangan yang tidak diingini daripada berlaku. Beliau menggunakan tar jenis cold mix yang disifatkan antara yang terbaik, menjimatkan kos serta memenuhi spesifikasi ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Sementara itu Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Eddin Syazlee Shith berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang membuat pemantauan berkala bagi memastikan segala kerja penurapan dijalankan sebaik mungkin.

Timbalan Menteri Kerja Raya,Datuk Eddin Syazlee Shith,JKR

Namun beliau mengakui ada daripada kerja penurapan tersebut didapati menggunakan tar yang tidak berkualiti dan tidak tahan lama. Tambahnya, kementerian amat memandang serius dengan perkara ini dan beliau sendiri turun padang bagi meninjau kerja berkaitan.

"Antara isunya ialah kekurangan pekerja teknikal untuk kerja ini. Tanggungjawab penyelenggaraan jalan persekutuan ini kebanyakannya kita bagi kepada syarikat konsesi dan kita akan minta mereka pastikan mereka melihat perkara ini," tambahnya.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang