Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lockdown 3.0 Disambung Dua Minggu Lagi – 15 Hingga 28 Jun 2021

Auto News

Lockdown 3.0 Disambung Dua Minggu Lagi – 15 Hingga 28 Jun 2021

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi menerusi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) atau Lockdown 3.0 akan dilanjutkan untuk tempoh dua minggu lagi bermula 15 Jun sehingga 28 Jun 2021.


Menerusi Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai COVID-19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri pada hari ini, kerajaan telah mengambil keputusan untuk melanjutkan tempoh lockdown setelah mengambil kira jumlah kes harian masih tinggi melebihi 5,000 sehari dengan purata kes baharu sehingga semalam ialah 6,871.

Walau bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa segala senarai positif/negatif dan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi setiap aktiviti perkilangan, perniagaan dan industri masih kekal tanpa perubahan seperti mana diumumkan sebelum ini. Segala SOP yang berkaitan boleh disemak di laman web rasmi MKN.

sekatan jalan raya,pkp 3.0,polis

Oleh itu, kerajaan mengharapkan agar tiada lagi kekeliruan berlaku dalam pelaksanaan dan penguatkuasaan SOP memandangkan tiada apa yang berubah. Mana-mana sektor-sektor yang telah diberi kebenaran untuk beroperasi pada Lockdown 3.0 ini turut juga akan kekal dibenarkan beroperasi seperti biasa apabila Lockdown 3.0 ini dilanjutkan bermula 15 Jun ini.

Terdahulu, kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi ataupun total lockdown fasa pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula 1 hingga 14 Jun 2021. Sepanjang total lockdown fasa pertama, seramai 1.57 Juta pekerja telah diberi kebenaran untuk bekerja.

Susulan penyambungan Lockdown 3.0 ini, orang ramai masih dilarang untuk merentas daerah atau merentas negeri tanpa kebenaran. Anda dinasihatkan untuk duduk di rumah sekiranya tiada urusan penting di luar kerana PDRM masih menjalankan Sekatan Jalan Raya bagi menghalang individu daripada merentas daerah atau negeri tanpa kebenaran.

Stay home, stay safe! #KitaJagaKitaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now