Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lockdown 3.0 Dilanjutkan - Bantuan Menyeluruh Kerajaan Bakal Menyusul

Auto News

Lockdown 3.0 Dilanjutkan - Bantuan Menyeluruh Kerajaan Bakal Menyusul

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 atau Lockdown 3.0 yang sedang dilaksana di seluruh negara akan dilanjutkan dan tidak akan tamat esok. 


Perkara ini diputuskan ekoran nilai kes positif COVID-19 yang masih tinggi dalam negara ini. Oleh itu, Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN) akan diteruskan sehingga nilai ambang jangkitan harian COVID-19 kurang daripada 4,000 kes.

Tambah beliau, Lockdown 3.0 ini akan terus berkekalan sehingga ketiga-tiga indikator yang ditetapkan terhadap Fasa Pertama PPN dicapai sebelum beralih kepada Fasa Kedua PPN.

  • Indikator pertama ialah keadaan penularan COVID-19 dalam komuniti berdasarkan bilangan kes jangkitan harian.
  • Indikator kedua ialah keupayaan sistem kesihatan awam berdasarkan kadar penggunaan katil di wad unit rawatan rapi (ICU).
  • Indikator ketiga ialah tahap populasi yang dilindungi berdasarkan peratusan yang telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin.

Ekoran perlanjutan PKP, Perdana Menteri berkata kerajaan akan mengumumkan bantuan yang lebih menyeluruh kepada semua kumpulan masyarakat (B40,M40 dan T20) pada esok atau Selasa ini,

fasa pemulihan negara,pkp 3.0,covid-19

Terdahulu, kerajaan telah mengumumkan empat fasa melalui PPN dan menyasarkan negara akan masuk ke fasa kedua pada Julai atau Ogos ini apabila nilai ambang yang ditetapkan berjaya dicapai.

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now