Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Kenderaan Berat Masih Dilarang Memasuki KL Pada Waktu Puncak

Berita Kereta

Kenderaan Berat Masih Dilarang Memasuki KL Pada Waktu Puncak

Larangan yang dikenakan terhadap kenderaan berat daripada masuk ke pusat bandar Kuala Lumpur semasa waktu puncak masih lagi dikuatkuasakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).


Menurut Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias, waktu larangan terhadap kenderaan berat itu membabitkan waktu pagi dan petang.

Waktu Larangan (Waktu Puncak):

  • Pagi: 6.30 pagi – 9.30 pagi
  • Petang: 4.30 petang – 7.30 petang

larangan kenderaan berat masuk KL,waktu puncak,lori,PDRM

Tambah Jalaluddin, untuk memastikan larangan tersebut sentiasa dipatuhi, pihak DBKL telah mengambil tindakan sewajarnya seperti memaparkan waktu larangan tersebut pada paparan Variable Message Sign (VMS) selain meletakkan notis awam yang mudah dilihat di lokasi strategik yang terdapat di jalan masuk utama Kuala Lumpur.

Selain itu, pihak DBKL turut bekerjasama dengan rakan strategik lain seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta polis bagi memastikan larangan ini dapat diikuti oleh pemandu kenderaan berat.

kemalangan kenderaan berat,waktu puncak,lori kemalangan,kesesakan lalu lintas

Mana-mana pihak yang gagal mematuhi arahan ini boleh dikenakan notis kompaun mengikut peruntukan Undang- Undang Kecil Pengangkutan Bahan (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1997.

Statistik Saman/ Kompaun

Berdasarkan statistik keseluruhan saman atau kompaun yang dikeluarkan terhadap kenderaan berat yang degil sejak tahun 2020 sehingga Mac 2022, sebanyak 2,189 notis kompaun telah dikeluarkan terhadap kenderaan berat yang gagal mematuhi arahan tersebut.

Kehadiran kenderaan berat di pusat bandar ketika waktu puncak boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya yang lain terutamanya penunggang motosikal kerana kenderaan berat seperti lori treler penuh dengan titik buta seperti di bahagian hadapan, bahagian sisi dan bahagian belakang lori.

titik buta,kenderaan berat,lori treler,PDRM

Selain titik buta, ada juga kenderaan berat yang sering membawa muatan melebihi apa yang ditetapkan. Malah ada juga isu lori mengalami masalah brek sehingga merempuh kenderaan lain.

Jika larangan ini terus dipatuhi oleh pemandu kenderaan berat, kemungkinan besar kemalangan melibatkan kenderaan berat di Kuala Lumpur ketika waktu puncak dapat dikurangkan.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang