Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Pemandu Lori Disaman – Bawa Muatan Kereta Polis Secara Berbahaya

Auto News

Pemandu Lori Disaman – Bawa Muatan Kereta Polis Secara Berbahaya

Tindakan berbahaya yang dilakukan oleh seorang pemandu lori yang membawa muatan kereta peronda polis secara berbahaya membawa padah apabila beliau dikenakan saman atas perbuatan tersebut.


Pada 5 Februari lalu, telah tular sebuah video berdurasi 58 saat di media sosial yang menunjukkan 8 buah kereta peronda polis diikat dan disusun secara bertindih di atas sebuah lori.

Setelah video tersebut tular, Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tapah telah membuka kertas siasatan dengan memanggil pemandu lori tersebut untuk dirakam percakapannya.

kereta polis,lori,berbahaya

Berdasarkan siasatan polis, 8 buah kereta peronda polis yang dibawa secara berbahaya oleh lori itu merupakan hasil jualan lelong aset alih kerajaan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban.

Kesemua kereta peronda itu dilaporkan telah dikumpulkan di kawasan industri di Seremban sebelum dibawa dengan menggunakan lori tersebut ke Ipoh.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintenden Wan Azharuddin Wan Ismail

Hasil siasatan, saman sebanyak RM300 telah dikenakan kepada pemandu lori terbabit pada Jumaat lalu. Melalui semakan, pemandu lori itu juga mempunyai 6 saman lampau atas pelbagai kesalahan lalu lintas.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintenden Wan Azharuddin Wan Ismail berkata, pemandu lori berusia 32 tahun itu disaman mengikut Peraturan 18 Kaedah-kaedah Lalulintas Jalan 1959 iaitu membawa muatan hingga mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya lain.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now