Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

DBKL Bakal Guna Sistem Parkir Pintar – Tangani Masalah Kesukaran Parkir Di KL

Auto News

DBKL Bakal Guna Sistem Parkir Pintar – Tangani Masalah Kesukaran Parkir Di KL

Susah nak dapat parkir di ibu kota? Nampak gayanya DBKL bakal memperkenalkan sistem parkir pintar yang lebih tersusun di parkir terbuka di sekitar Kuala Lumpur!


Ketika ini, DBKL sedang menjalankan kajian terhadap sistem tempat letak kereta pintar dan sistematik menerusi penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) sebagai usaha menaik taraf kemudahan itu di sekitar ibu negara.

parkir pintar,kuala lumpur,dbkl

Menurut Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias, sistem baharu yang berteraskan teknologi digital itu bakal diaplikasikan di 60,000 tempat letak kereta milik DBKL di sekitar Kuala Lumpur.

Selain itu, sistem ini juga diperlukan kerana pihak DBKL tidak mempunyai tenaga penguat kuasa yang mencukupi untuk meronda setiap kawasan tempat letak kereta apabila pengguna meletakkan kenderaan lebih masa.

parkir pintar,kuala lumpur,dbkl

Oleh itu, sistem yang bakal diperkenalkan ini mampu untuk mengelakkan masalah kekurangan tempat letak kereta susulan pengguna menyalah guna dengan meletak kenderaan sudah tidak digunapakai.

Beliau berpendapat bahawa kesemua tempat letak kereta itu memerlukan teknologi yang seragam, teratur dan berpusat sekaligus menjimatkan masa pengguna terutama selain memudahkan mereka untuk membuat pembayaran.

parkir pintar,kuala lumpur,dbkl

Sistem tempat letak kereta sedia ada ketika ini perlu dilihat semula bagi memastikan pengguna lebih berhati-hati dalam meletakkan kenderaan, sekaligus mengatasi masalah kekurangan tempat letak kenderaan di KL.

Apabila sistem ini diperkenalkan kelak, Jalaluddin percaya sistem tersebut mampu mengatasi pelbagai masalah parkir selain memastikan tiada ketirisan pada hasil kutipan oleh DBKL.

Dalam pada itu, beliau turut menegaskan bahawa DBKL perlu lebih dinamik dan produktif dalam menguruskan isu perbandaran dengan memperkasakan penyampaian perkhidmatan terutamanya yang berteraskan teknologi digital.

DBKL,parking,app

Sejak Oktober 2020, DBKL telah melaksanakan kutipan bayaran tempat letak kereta bahu jalan di Kuala Lumpur melalui e-kupon atau aplikasi seperti EZ Smart Park, Wilayah Parking, Flexi Parking, Jom Parking serta TNG eWallet.

*Kredit foto: DBKLRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now