Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

MBSJ Perkenal Zon Parking Dengan Had Masa 2 Jam Di Subang Jaya, Puchong Mulai 1 Jun

Auto News

MBSJ Perkenal Zon Parking Dengan Had Masa 2 Jam Di Subang Jaya, Puchong Mulai 1 Jun

Nampaknya lepas ini kalau nak cari tempat letak kereta yang kosong di Subang Jaya, mungkin tak susah seperti sekarang.


Bermula 1 Jun 2022, Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) akan mengenakan had masa selama dua jam di tempat letak kereta di kawasan komersial terpilih di Subang Jaya dan Puchong.

Ketika ini, perkara tersebut sedang dimuktamadkan dan kawasan yang sedang dipertimbangkan adalah:

  • USJ 9
  • USJ 10
  • SS19
  • Bandar Puteri Puchong
  • Bandar Sunway

Dalam pada itu, pihak MBSJ juga sedang mengkaji laluan dan kawasan lain yang boleh turut sama diperkenalkan had dua jam tempat letak kereta ini.

SS19,subang jaya

Menurut Datuk Bandar Subang Jaya, Johary Anuar, kawasan tempat letak kereta itu akan dikenali sebagai ‘Zon Letak Kereta Dua Jam’ dan kadar bayaran bagi zon ini ialah RM0.60 untuk setengah jam atau RM1.20 satu jam.

Johary berkata langkah untuk mengenakan had masa seperti ini telah diusahakan sejak sekian lama untuk menambah baik ketersediaan tempat letak kereta di kawasan terjejas.

Beliau mahu memberikan keutamaan kemudahan tempat letak kereta awam kepada pengunjung yang datang ke kawasan itu daripada didominasi oleh mereka yang bekerja di situ.

subang jaya*Kredit foto: The Star

Apabila sudah sampai had masa dua jam, sesebuah kenderaan persendirian mahupun komersial perlu mengosongkan tempat mereka dan pemandu ini tidak dibenarkan untuk meletak kenderaan di kawasan yang sama.

“Kami akan memperkenalkan sistem untuk memantau kenderaan yang diletakkan di zon-zon ini untuk memberi amaran kepada pegawai penguat kuasa kami jika ada pengguna yang meletak kenderaan lebih dari had masa yang dibenarkan,” tambah Johary.

Bermula 1 April, sistem tempat letak kereta awam MBSJ juga bakal beralih kepada kaedah pembayaran dalam talian sepenuhnya dalam bentuk aplikasi mudah alih dan e-kupon.

Johary mengesahkan bahawa penggunaan kupon calar dan mesin letak kereta bayar-dan-papar akan tamat pada 31 Mac.

Menurut laporan The Star, pembayaran tempat letak kereta tersebut boleh dibuat di aplikasi seperti Smart Selangor Parking, Flexi Parking, Jom Parking serta eWallet seperti Boost dan Touch ‘n Go.

smart selangor parking

Mereka yang tidak memiliki telefon pintar boleh membayar tempat letak kereta kepada vendor e-kupon yang sah. Kupon parking yang dibeli tetapi tidak digunakan juga boleh dipulangkan untuk menerima bayaran balik sebelum 31 Mac.

Walau bagaimanapun, butiran mengenai proses dan lokasi untuk bayaran balik akan diumumkan tidak lama lagi.

Sementara itu, Johary berkata MBSJ akan berusaha untuk mengelak kejadian banjir yang melanda Selangor Disember lalu daripada berulang.

Pihak MBSJ akan mengukuhkan undang-undang kecil mereka dan mengetatkan syarat pembangunan bagi memastikan pembangunan mampan.

banjir,subang jaya*Kredit foto: Berita Harian

Selain itu, MBSJ juga akan mewujudkan sistem amaran untuk memaklumkan dan menyebarkan amaran berkaitan banjir terutama bagi penduduk di kawasan yang mudah terkesan.

Sistem itu direka untuk mengesan paras air dan hujan serta membunyikan penggera untuk memberi amaran kepada penduduk selain mencetuskan amaran di pusat arahan MBSJ.

Di situ, mesej amaran akan disebarkan dengan lebih meluas kepada kepada ketua-ketua komuniti, agensi yang terlibat dalam menyelamat dan pengurusan bencana serta kepada orang ramai melalui media sosial.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now