Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Musim Hujan dan Ribut Petir – Elakkan Parking Kereta Di Sini Ketika Musim Hujan

Car Owners' Guides

Musim Hujan dan Ribut Petir – Elakkan Parking Kereta Di Sini Ketika Musim Hujan

Memandangkan beberapa lokasi di Malaysia sering dilanda hujan lebat dan ribut kencang, anda mungkin perlu mengalihkan kenderaan anda ke tempat yang lebih selamat.


Mengapa? Ini supaya kereta anda tidak menjadi mangsa kepada tanah runtuh, banjir mahupun pokok tumbang. Baru-baru ini, kira-kira 20 buah kenderaan rosak selepas ditimpa pokok tumbang di kawasan parkir di Cyber Valley, Dengkil.

pokok tumbang,dengkil*Kredit foto: BERNAMA

Menurut saksi kejadian, kejadian pokok tumbang berlaku dengan sekelip mata. Saksi yang merupakan seorang mekanik sedang membaiki kereta pelanggannya ketika kejadian berlaku. Kira-kira 5 buah kereta pelanggannya rosak akibat kejadian itu. Walau bagaimanapun, tiada mangsa yang terlibat dalam kejadian itu.

pokok tumbang,dengkil

Sementara itu, terdapat juga laporan pokok tumbang yang melanda kawasan kediaman di kawasan lain di Dengkil akibat cuaca buruk yang melanda. Jika anda masih meletakkan kereta di bawah pokok yang berisiko untuk tumbang dan menjahanamkan kereta anda ketika membaca artikel ini, anda boleh alihkan dulu kereta anda.

Tapi nak letakkan kereta di mana? Letaklah dimana-mana sahaja asalkan selain daripada kawasan-kawasan seperti berikut:

parking bawah pokok,pokok kelapa

Bawah Pokok

Tak dinafikan, cuaca panas di Malaysia menyebabkan ramai pemilik kereta memilih untuk meletakkan kereta mereka di bawah pokok. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mempertimbangkan semula keputusan tersebut, tambah-tambah dalam musim hujan lebat dan angin kuat yang sering melanda kebelakangan ini.  

Kombinasi hujan dan angin kuat boleh mengakibatkan pokok bergoyang. Kalau goyang sahaja tak apa juga, ini siap pakej dengan powerbomb atas bumbung kereta anda. Jika tak tumbang sekalipun, dahan-dahan yang patah juga merosakkan kereta anda. Yang paling utama, jika anda bukan berdarah pahlawan, elakkan meletak kereta di bawah pokok kelapa.

lereng bukit,tanah runtuh

Lereng Bukit

Jika kawasan tepi atau lereng bukit sering menjadi tempat pilihan anda meletakkan kereta, elakkan daripada berbuat demikian ketika musim hujan dan ribut. Ketika musim hujan, keadaan tanah akan menjadi lebih mudah untuk terurai dan boleh menyebabkan kejadian tanah runtuh.

banjir sri muda

Kawasan Rendah

Meletakkan kereta di kawasan rendah boleh memberi risiko kepada kereta untuk ditenggelami banjir. Tambah-tambah dengan kejadian banjir yang baru melanda beberapa kawasan di seluruh negara beberapa bulan lalu, pasti ramai yang sudah peka dengan perkara ini.

Air banjir boleh naik dalam masa beberapa minit sahaja, tambah-tambah jika hujan lebat secara berterusan. Sistem perparitan dan saliran di negara kita pun bukanlah berada di tahap terbaik ketika ini. Jadi pilihlah tempat letak kereta yang lebih tinggi.

pinggir pantai,laut,

Kawasan Pantai & Laut

Seperti kisah cinta anda, air laut pun ada pasang dan surutnya. Sekiranya hujan lebat ketika anda meletakkan kereta di kawasan pinggir pantai, kereta anda terdedah kepada 3 risiko buruk seperti banjir kilat, ribut dan air pasang.  Keadaan air pasang di pantai boleh naik ke pinggiran dan hanyutkan kereta anda sejauh 100 meter dari lokasi asal. Ini adalah suatu bentuk kejutan yang tidak dimahui oleh sesiapa.

Sentiasalah peka dengan keadaan cuaca dan kawasan tempat letak kereta anda bagi mengelakkan sebarang perkara tidak diingini daripada berlaku pada kereta anda, terutama pada musim ribut dan hujan lebat.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now