Kenali Parking Kotak Merah/ Petak Khas – Undang-Undang Yang Perlu Anda Tahu

Car Owners' Guides

Kenali Parking Kotak Merah/ Petak Khas – Undang-Undang Yang Perlu Anda Tahu

Pernahkah anda melihat lot parkir yang ditandakan dengan cat merah? Apa maksud disebalik tu?


Kebiasaannya, parkir berwarna merah ini sering kelihatan di hadapan premis perniagaan. Tapi persoalannya, slot parkir tu available ke tidak untuk digunakan? Bagi mengelakkan supaya anda tidak dimaki ketika meletakkan kenderaan di petak khas, jom kita kenali dan fahami ciri-ciri petak khas ini terlebih dahulu.

parkir,kotak merah,parkir sewa,majlis bandaraya*Kredit foto: Malay Mail

Parking Kotak Merah/ Petak Khas

Petak khas adalah petak letak kereta yang dikhaskan kegunaannya kepada orang, kereta atau kenderaan tertentu dengan bayaran dan petak letak kereta ini ditandakan mengikut cara yang ditetapkan oleh Majlis Perbandaran. Petak letak kereta khas di hadapan premis diberi kepada hospital/klinik, kedai aksesori, hotel, bengkel kereta dan peniaga.

Untuk harga bagi petak khas dibawah MBPJ, yuran bulanan yang dikenakan adalah RM400 bagi premis makanan dan kedai biasa manakala RM200 sebulan bagi kegunaan bengkel.

parkir,kotak merah,parkir sewa,majlis bandaraya*Kredit foto: The Star

Had Waktu

Mungkin ramai yang tak tahu bahawa lot parkir yang selalunya anda nampak di hadapan kedai dan premis perniagaan ini mempunyai had waktunya yang tertentu? Menurut laporan The Star, semua tempat letak kereta Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang disewa kepada pemilik perniagaan mesti dibuka kepada orang ramai selepas jam 6.30 petang.

Laporan itu turut menyebut bahawa tanjakan (ramp) kenderaan yang diletakkan di luar bengkel bagi urusan kemasukan kereta ke bengkel juga mesti dialihkan selepas tamat waktu operasi. Oleh itu, anda tidak dibenarkan untuk menggunakan ramp yang bersifat kekal dan tidak boleh dialihkan.

Jadi, lot parkir yang disewa itu hanya terpakai sewaktu operasi perniagaan sahaja, iaitu dari jam 8 pagi hingga jam 6.30 petang, Isnin hingga Jumaat. Selepas tamat waktu itu, parkir itu haruslah dibuka semula bagi kegunaan orang awam.

parkir,kotak merah,parkir sewa,majlis bandaraya,petak khas

Cat Kotak Parkir Sendiri

Memandangkan kotak merah menandakan ianya telah disewa, boleh tak kalau kita cat sendiri kotak parkir tu warna merah? Elakkan daripada membuat perkara ini kerana majlis perbandaran mempunyai rekod tentang parkir yang sah. Jika anda didapati bersalah memalsukan kotak parkir ini, anda boleh berdepan tindakan serious seperti lesen perniagaan anda ditarik.  

Bagi mereka yang mengecat lot parkir menjadi hitam daripada kuning kerana ingin mengelirukan pengguna lain supaya tidak meletakkan kereta di hadapan premis mereka, perkara tersebut turut dianggap serius oleh pihak berkuasa dan akan diambil tindakan tegas.

parkir,kotak merah,parkir sewa,majlis bandaraya,petak khas

Parkir Dihalang

Jika anda terjumpa lot parkir sewa khas dengan garisan merah telah diletakkan penghadang atau pun dikunci biarpun di luar waktu yang dibenarkan itu, pihak berkuasa akan memberikan notis peringatan kepada semua penyewa berhubung dengan tempoh waktu tersebut sebelum tindakan lanjut bakal diambil sekiranya mengingkari arahan itu. DBKL juga akan mengeluarkan notis amaran pertama dan langkah seterusnya adalah penyewa tidak dibenarkan memperbaharui sewaan tersebut yang perlu dibayar setiap tiga bulan.

parkir,kotak merah,parkir sewa,majlis bandaraya,petak khas

Memandangkan anda dah tahu apa itu parkir petak khas, diharapkan anda tidaklah mengganggu parkir tersebut ketika waktu operasi perniagaan sesuatu syarikat. Silap-silap nanti kereta anda boleh ditunda kerana ingkar.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now