Cop Parking Di Pusat Membeli Belah – Salah Ke Di Sisi Undang-Undang?

Insights

Cop Parking Di Pusat Membeli Belah – Salah Ke Di Sisi Undang-Undang?

Ketika ini, majoriti rakyat Malaysia menggunakan kereta sebagai kenderaan utama untuk bergerak. Fenomena ini menyaksikan penambahan bilangan kereta di jalan raya secara mendadak.


Selain di jalan raya, penambahan kereta ini juga telah menyebabkan tempat parkir kereta menjadi semakin terhad, terutama di pusat membeli belah dan parkir awam ketika hujung minggu. Jumlah kereta yang semakin banyak membuatkan segelintir pemandu terpaksa double park dan menghalang jalan keluar kereta lain. Kalau ada tinggal nombor telefon tak mengapalah juga, kalau tiada?

double park*Kredit foto: NST

Seperti yang ada tahu, masalah moden memerlukan penyelesaian moden. Oleh itu, ada segelintir manusia yang terlebih bijak mengambil keputusan untuk berdiri di dalam petak parkir kosong yang disediakan untuk kegunaan orang awam seperti di rumah pangsa, apartmen, pusat membeli belah mahupun di hadapan kedai sebagai tanda cop 'parking’.

cop parking,undang-undang

Walau bagaimanapun, perkara ini bukan hanya berlaku di Malaysia sahaja. Negara lain pun ada spesis seperti ini yang gemar menjaga kotak parkir untuk pemandu yang masih belum tiba. Tidak dinafikan, perbuatan ini jelas menyakitkan hati sesetengah pihak. Tetapi tahukah anda, ada undang-undang khas yang ditulis untuk situasi seperti ini?

cop parking,jeyahan,undang-undang*Kredit foto: PDRM

Cop Parking Merupakan Satu Kesalahan

Selain menyusahkan orang lain, tindakan ini juga membahayakan mereka yang berdiri di dalam petak parkir tersebut. Sekiranya ada pemandu yang tak nampak atau buat buat tak nampak ada orang berdiri di belakangnya, ia boleh mendatangkan bahaya.

cop parking,jenayah,undang-undang

Di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987, perbuatan berdiri untuk menempah petak parkir memang dinyatakan sebagai satu jenayah. Bahagian “gangguan dan desakan menyalahi undang-undang” ini menyatakan:

“Jika mana-mana orang melainkan dengan kuasa yang sah, berada di atas mana-mana jalan atau di mana-mana tempat letak kereta bagi maksud mendesak mana-mana orang lain berkenaan dengan penjagaan atau pencucian sesuatu kenderaan motor, atau bagi maksud mengarahkan mana-mana pemandu sesuatu kenderaan motor berkenaan dengan meletakkan kereta di atas jalan atau di tempat itu, dia melakukan suatu kesalahan.”

Undang-undang ini juga terpakai bagi mereka yang menawarkan untuk menjaga atau mencuci kenderaan anda. Memandangkan undang-undang ini tidak menyatakan sebarang tempat spesifik, jadi ia terpakai di tempat awam mahupun premis peribadi seperti pusat membeli belah.

Di bawah Seksyen 119, kebiasaannya penalti untuk kesalahan ni adalah denda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga 6 bulan. Kesalahan berulang boleh didenda sehingga RM 4,000 dan/atau penjara 12 bulan.

cop parking,jenayah,undang-undang

Apa Yang Boleh Dilakukan Jika Ada Pihak Cop Parking?

Perbuatan memandu masuk dalam petak parkir yang sudah dicop boleh mendatangkan bahaya kepada orang tersebut dan pemandu sendiri. Tidak dinafikan, perbuatan menghalang orang lain daripada masuk ke petak parkir dikira sebagai satu jenayah, tapi melanggar orang dengan kereta pun jenayah juga.

Perbuatan menakut-nakutkan orang lain boleh disabitkan di bawah Seksyen 503 Kanun Keseksaan yang menjelaskan:

“Barang siapa mengugut hendak mendatangkan kepada seseorang apa-apa bencana kepada tubuh, nama baik atau harta dengan niat ingin menyebabkan kegentaran kepada orang itu dikira sebagai melakukan kesalahan menakutkan secara jenayah.”

Sebaiknya, anda boleh membuat laporan secara terus kepada pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Pastikan anda mendapatkan bukti seperti gambar/video yang ada menunjukkan nombor plat pesalah bersama kesalahan yang dilakukan dan laporkan kepada JPJ melalui cara berikut:

  • Hantar Whatsapp ke 011-511 5252
  • Hantar emel ke aduantrafik@jpj.gov.my
  • Telefon 03-8886 6412

Selain itu, anda sebagai pengadu juga perlu menyediakan:

  • Maklumat peribadi pemandu (termasuk IC)
  • Lokasi
  • Tarikh dan Masa
  • Nombor plat
  • Keterangan tentang situasi yang berlaku

Cop Parking,JPJ,Jenayah,undang-undang

Kesimpulannya, tindakan menempah parkir atau cop parking ini merupakan satu kesalahan di sisi undang-undang Malaysia. Sekiranya anda berdepan dengan situasi seperti ini, cubalah jelaskan dengan baik bahawa tindakan tersebut menyalahi undang-undang. Kalau tak jalan juga, jangan bazirkan masa anda untuk bertekak. Sebaliknya, laporkan saja pada JPJ!

 Related News

Masuk Penjara Jika 'Cop' Parking

Masuk Penjara Jika 'Cop' Parking

Auto News
Isu cop parking di Malaysia bukanlah perkara baru, terutama sekali di pusat membeli-belah, kawasan perumahan ataupun lot kedai tetapi di ...
PDRM reminds us to no 'cop' parking

PDRM reminds us to no 'cop' parking

Auto News
Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik PDRM are warning people to park in proper parking spaces and not 'cop' parking spaces.The problem of ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now