Pengunaan Orang Tengah (Runner) Dalam Urusan JPJ – Sah Atau Salah?

Insights

Pengunaan Orang Tengah (Runner) Dalam Urusan JPJ – Sah Atau Salah?

Anda pasti selalu dengar terma orang tengah atau runner JPJ sebelum ini. Persoalannya, adakah penggunaan orang tengah dalam menyelesaikan urusan JPJ sah di sisi undang-undang?


Baru-baru ini, seorang runner JPJ didenda RM17,500 dan penjara satu hari selepas mengaku bersalah di atas tiga pertuduhan menerima rasuah membabitkan pengeluaran lesen memandu pada 2017.

Dalam kes ini, runner berkenaan telah memberi suapan wang tunai sebagai dorongan untuk pegawai badan awam di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dikenalinya bagi mengeluarkan lesen memandu kelas B2 dan D tanpa perlu melalui ujian memandu pada 2017.

Mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009, beliau boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda jumlah nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi.

lesen kereta,lesen memandu,LKM

Sehubungan dengan kes tersebut, adakah penggunaan servis runner JPJ ini masih boleh dipercayai dan sah untuk digunakan?

Sebenarnya, penggunaan orang tengah untuk menguruskan urusan berkaitan JPJ tidak salah di sisi undang-undang. Orang tengah biasanya diperlukan oleh mereka yang tiada masa untuk pergi ke JPJ untuk menyelesaikan urusan seperti tukar hak milik kereta, pindah nombor plat kenderaan, pembaharuan cukai jalan atau penukaran enjin kenderaan.

Kehadiran runner ini sedikit sebanyak memudahkan sesetengah orang untuk berurusan dengan JPJ tanpa perlu bersusah payah beratur di kaunter. Walau bagaimanapun, timbul juga isu orang awam yang mengadu kerana dikenakan caj berlebihan oleh orang tengah terbabit bagi mempercepat urusan di kaunter JPJ atau PUSPAKOM.

kaunter JPJ*Kredit foto: Malay Mail

Penggunaan orang tengah tidak salah, namun di mana ada kesenangan, di situ ada caj dikenakan. Menurut perkongsian yang pernah dikeluarkan oleh JPJ sebelum ini, caj yang dikenakan oleh sesetengah runner juga agak tinggi sehingga mencecah RM700 hingga ribuan ringgit.

Kebiasaannya, alasan perlu menunggu lama dan malas beratur di PUSPAKOM sering menjadi sebab khidmat orang tengah ini diperlukan. Menurut JPJ, hal sebegitu sering terjadi kerana pelanggan datang ke PUSPAKOM tanpa membuat temu janji terlebih dahulu.

Walaupun PUSPAKOM menerima pelanggan secara walk-in, namun PUSPAKOM amat menggalakkan pelanggan yang mahu membuat pemeriksaan untuk membuat temu janji terlebih dahulu sebelum datang ke PUSPAKOM.

Sebaiknya, bawalah kereta anda ke PUSPAKOM sendiri kerana anda boleh mendapat lebih pengetahuan tentang keadaan semasa kenderaan anda memandangkan kakitangan PUSPAKOM di sana sedia membantu dan memberi khidmat nasihat kepada pelanggan berhubung kenderaan mereka.

puspakom

Sebelum ini, pelbagai notis juga telah dikeluarkan JPJ agar orang ramai terus berurusan di kaunter tetapi masih ada yang menggunakan khidmat orang tengah walaupun mereka ini mengenakan caj berlebihan. Bagi mereka yang tiada masa dan masih mampu untuk membayar orang tengah untuk memudahkan urusan dengan JPJ, silakan.

Namun bagi mereka yang tiada masa dan tak mahu menggunakan khidmat runner bagi urusan-urusan yang melibatkan JPJ dan PUSPAKOM, amatlah digalakkan untuk mendaftar diri ke sistem dalam talian yang memberi akses kepada pelbagai perkhidmatan JPJ tanpa menggunakan sebarang khidmat orang tengah seperti portal mySIKAP.

mySIKAP,JPJ,PUSPAKOM,online

Dengan mySIKAP, anda boleh melakukan beberapa transaksi dalam talian untuk urusan melibatkan kenderaan motor dan pelesenan pemandu. Antara transaksi yang boleh dilakukan adalah seperti berikut:

  • Kenderaan: Melihat dan menguruskan transaksi kenderaan seperti memperbaharui dan membatalkan lesen kenderaan motor (LKM), memohon atau membatalkan kenderaan anda sementara waktu, pindah milik sukarela, membatalkan pendaftaran kenderaan  untuk berpindah ke negara lain serta kemaskini atau memohon untuk memperolehi pek maklumat kenderaan.
  • Lesen Memandu: Pembaharuan lesen boleh dilaksanakan di portal mySIKAP serta permohonan lain seperti permit memandu antarabangsa, rayuan bagi lesen memandu tamat tempoh, penukaran lesen dari asing / tentera atau anggota polis kepada lesen memandu Malaysia, kemaskini alamat dan penambahan kelas atau permintaan untuk maklumat lesen memandu penuh anda.
  • Kesalahan dan Penalti: Semakan boleh dilakukan bagi saman/notis serta penalti kenderaan anda dan seterusnya pembayaran atas talian. Selain itu, semakan-semakan lain yang boleh dilakukan adalah status kenderaan (senarai hitam atau dirampas), mata KEJARA dan tempoh penggantungan lesen.
  • Pengurusan Profil: Pengemaskinian butir-butir peribadi anda dan menukar kata laluan.
  • Perkhidmatan Lain: Permohonan pendaftaran kereta klasik dan vintaj, kemalangan dan kelulusan membaiki serta rayuan jika gagal pemeriksaan PUSPAKOM.

Dengan cara ini, segalanya di hujung jari sahaja tanpa sebarang caj tersembunyi!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now