Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Motor Hentam Pejalan Kaki Di Plaza Tol – Di Mana Silapnya?

Rencana

Motor Hentam Pejalan Kaki Di Plaza Tol – Di Mana Silapnya?

Baru-baru ini, media sosial telah digemparkan dengan kemalangan yang melibatkan penunggang motosikal dan seorang warga emas yang sedang melintas di Plaza Tol Cheras yang mengundang rasa marah orang ramai.


Video kemalangan itu telah dikongsikan di media sosial dan mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Setiap kali kemalangan berlaku, perkara utama yang sering disebut sebut adalah salah siapa? Tujuan artikel ini ditulis bukanlah untuk menyalahkan mana-mana individu semata-mata, tetapi bertujuan untuk mendidik.

Berdasarkan video tular yang berdurasi 1 minit itu, warga emas yang melintas itu dilihat berlari dengan panik setelah penunggang tersebut membunyikan hon sebelum rempuhan berlaku. Rempuhan itu membuatkan mangsa tercampak sebelum jatuh menyembah bumi.

Jika dinilai berdasarkan video terbabit, memang jelas bahawa motor itu telah melakukan kesalahan kerana tidak mengunakan lorong laluan motosikal yang disediakan. Sepatutnya, penunggang-penunggang motosikal tidak dibenarkan melalui laluan yang sama dengan kereta kerana ianya terlalu berisiko. Selain boleh menyebabkan palang tol tertutup sebelum kereta melepasi plaza tol, motosikal ini juga berisiko untuk melanggar orang yang melintas seperti warga emas tersebut mahupun petugas tol yang sedang melintas. 

laluan motosikal,lorong motosikal,plaza tol,kemalangan

Selain tidak menggunakan lorong motosikal, penunggang terbabit juga membawa motosikal dengan laju di kawasan tol terbabit. Sudahlah tidak ikut laluan yang sepatutnya, bawa laju pula tu. Mujurlah kedua-dua pihak yang terlibat dalam kemalangan terbabit masih boleh berdiri menandakan tiada kecederaan serious berlaku.

Meskipun salah terletak pada penunggang motosikal yang melanggar mangsa, namun mangsa yang melintas itu juga melakukan kesalahan. Kesalahan yang dilakukan mangsa adalah tidak berhenti untuk melihat sama ada laluan terbabit selamat atau tidak sebelum melintas. Kepada yang ingin melintas, pastikan anda memerhatikan dahulu keadaan trafik di sebelah kiri dan kanan sebelum mengambil langkah. Ini merupakan perkara asas sebelum melintas jalan.

lintas jalan,tengok kiri kanan,berhenti

Selain itu, ada juga sesetengah pemandu kereta yang gemar keluar meninggalkan kereta untuk menambah nilai kad Touch N' Go mereka kerana baki yang tidak mencukupi. Tahukah anda perbuatan melintas dari lorong ke lorong semasa berada di Plaza Tol merupakan satu kesalahan? Jika anda meninggalkan kereta dan melintas untuk menambah nilai kad Touch N’ Go, anda telah melanggar SOP yang ditetapkan di Plaza Tol.  

Sebaliknya, jika baki kad Touch N’ Go anda tidak mencukupi, anda tidak perlu untuk berlari keluar untuk menambah nilai kad tersebut. Sebaliknya, anda cuma perlu menekan butang interkom di plaza tol tersebut dan tunggu sahaja petugas di plaza tol itu sampai untuk bantu tambah nilai kad anda.

tambah nilai,touch n go,plaza tol,intercom,tak cukup baki

Perbuatan keluar daripada kereta dan melintas dari lorong ke lorong merupakan perbuatan yang berbahaya. Buktinya dah dapat dilihat pada kemalangan yang berlaku ini. Jika anda terperangkap dalam situasi ini, gunakan sahaja butang interkom tersebut untuk berkomunikasi dengan petugas tol. Jika petugas tersebut mengarahkan pemandu untuk keluar kereta untuk menambah nilai, maka petugas terbabit telah melanggar SOP PLUS dan anda boleh membuat aduan.

plaza tol sesak,banyak kereta,touch N go

Walau bagaimanapun, tindakan menggunakan interkom ini akan menyebabkan sesetengah pemandu kurang selesa kerana terdapat deretan kenderaan di belakang. Belum kira yang bunyikan hon lagi. Perkara ini boleh membuatkan pemandu rasa lambat untuk mengharapkan bantuan daripada petugas tol dan menyebabkan anda bertindak sendiri dengan keluar dari kereta dan berlari ke pondok tambah nilai. Jika anda tidak tahu tentang perkara ini dan pernah berlari melintasi lorong di plaza tol, jangan sesekali ulangi perkara tersebut.

plaza tol tanpa palang,2022,diuji

Tiba masanya untuk keselamatan di semua plaza tol di Malaysia dipertingkatkan. Ketika ini, kerajaan sedang menguji keberkesanan tol tanpa palang. Mungkin kerajaan boleh mempercepatkan pembayaran tol menggunakan kad debit atau kad kredit yang ternyata lebih memudahkan supaya kes baki kad Touch N’ Go yang tidak mencukupi ini dapat di atasi sekaligus mengurangkan kesesakan di plaza tol. 

touch N go,plaza tol,tambah nilai

Kesimpulannya, patuhilah segala undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan bagi mengelakkan perkara seperti ini daripada berlaku lagi. Jika pengguna motosikal menggunakan laluan motor yang disediakan di plaza tol, pasti kemalangan seperti ini dapat dielakkan. Sama-samalah kita ambil iktibar daripada kemalangan ini. Perlahankan kenderaan anda setiap kali melalui plaza tol tidak kiralah kereta atau motosikal. 

Berhati-hati di jalan raya!Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang