Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Geng Motor Meroket Di Lebuh Raya – Aksi Berbahaya Cetus Kerisauan

Rencana

Geng Motor Meroket Di Lebuh Raya – Aksi Berbahaya Cetus Kerisauan

Sebagai rakyat Malaysia, pasti anda pernah terjumpa golongan mat motor yang memecut laju sambil melakukan aksi Superman ketika berada di atas motor.


Berdasarkan sebuah video yang dikongsikan di Facebook, sekumpulan geng motor dilihat sedang menguji jentera masing-masing di lebuh raya. Ada daripada mereka yang melakukan aksi Superman atau fly di atas motor pada kelajuan 185km/j berdasarkan video tersebut.

mat rempit,mat motor,superman,fly

Bila dah Superman atas motor, macam mana kaki nak pijak gear? Guna tanganlah jawabnya. Untuk melakukan perbuatan yang berbahaya pada kelajuan seperti itu, hanya sedikit kesilapan sahaja boleh membawa kepada 2 kemungkinan, kecederaan atau kematian. Belum tambah lagi dengan saiz tayar kecil yang digunakan pada motosikal mereka. Tayar kecil memanglah laju dan ringan, tapi agak berbahaya ketika berada di jalan berselekoh.

superman,fly,mat rempit,mat motor*Kredit foto: Mat Duan Lalat

Sebagai pengguna jalan raya, apa pendapat anda tentang golongan ini? Adakah ia dikira sebagai hobi mahal yang perlu dihormati kerana mereka tidak mengganggu masyarakat sekeliling? Atau ia sekadar salah satu cara bagi golongan yang gemar mengubah suai motosikal untuk melepaskan gian di atas jalan? Perlukah aktiviti ini dikekang atau dibiarkan sahaja?

Secara jujurnya, aktiviti mengubah suai motor untuk menjadikan ia semakin laju itu memang hak milik individu dan tidak mengganggu masyarakat sekeliling. Tetapi, apabila golongan ini menggunakan jalan raya sebagai medan untuk menguji kehebatan motosikal dengan menunggang secara melulu, ia secara langsung telah melibatkan nyawa pengguna jalan raya yang lain.

rentas negeri,lebuh raya,kenderaan*Kredit foto: Berita Harian

Dengan kebenaran rentas negeri yang diberikan kepada golongan yang lengkap 2 dos vaksin, pasti ramai yang keluar menggunakan lebuh raya untuk pelbagai tujuan. Tidak adillah sekiranya golongan mat motor ini memilih untuk melakukan sesuatu yang boleh mendatangkan bahaya pada diri sendiri dan orang sekeliling ketika jalan sesak dengan kenderaan.

Kalau tak sayang nyawa sekalipun, fikirkanlah orang lain juga. Walaupun biasanya penunggang motosikal lebih berisiko jika terlibat dalam kemalangan berbanding pengguna kenderaan lain, namun fikirkanlah trauma yang mungkin bakal menimpa pengguna jalan raya lain sekiranya terlanggar tubuh yang terjatuh dari motosikal akibat perbuatan memandu secara berbahaya.

Sekali lagi kami ingin mengingatkan semua pembaca, jalan raya bukanlah tempat untuk berlumba tak kiralah untuk apa jenis kenderaan sekalipun. Sebaliknya, gunakanlah saluran yang betul untuk melepaskan gian seperti menyewa litar. Tak salah jika nak berkonvoi di lebuh raya, tapi janganlah sampai berbaring di atas motor.

Menurut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), lebih 60% kematian akibat kemalangan jalan raya terdiri daripada penunggang motosikal sejak 20 tahun lepas. Lebih menyedihkan, 45% daripada mangsa yang maut berada dalam lingkungan umur 16 hingga 30 tahun.

kemalangan motosikal,MIROS,statistik*Kredit foto: Harian Metro

MIROS juga mendedahkan kemalangan motosikal biasanya berlaku di jalan-jalan utama dengan 66% di bahagian jalan yang lurus, 27.5% pelanggaran di sudut atau tepi jalan, 28% melibatkan kereta dan 25% melibatkan satu kenderaan.

Sekiranya ada mat motor yang selalu fly atas motor membaca artikel ini, mahukah anda menjadi penyumbang statistik yang akan datang atau adakah saya sebagai penulis hanya perlu menjaga urusan saya sendiri?

Mat rempit,wheelie,mat motor

Apa yang boleh saya katakan, selagi belum kena, eloklah bertaubat dan berubah. Jika nasi sudah menjadi bubur, boleh tahankah telinga anda untuk mendengar makian daripada orang sekeliling? Silap-silap sampai ke cucu cicit pun cerita “kau tahu tak atuk kau dulu..”masih berkeliaran. Sanggup ke? Belum kira dengan kemungkinan untuk mendapat kecacatan kekal akibat daripada bermain dengan kelajuan dengan terlalu sedikit ciri keselamatan yang digunakan.

bomba,lebuh raya,kemalangan

Sementara itu, seorang anggota bomba meninggalkan komen di video terbabit mengatakan kebiasannya, kehadiran anggota bomba di lebuh raya jarang membawa berita baik untuk keluarga mangsa. Jadi kalau boleh, berpada-padalah di jalan raya.

Jangan sampai abang bomba jemput baru nak berubah!Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang