Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Superbike Wheelie Di Jambatan Pulau Pinang Dikesan Polis - Guru Sekolah Antara Yang Terlibat

Berita Kereta

Superbike Wheelie Di Jambatan Pulau Pinang Dikesan Polis - Guru Sekolah Antara Yang Terlibat

Satu rakaman video berdurasi kira-kira 45 saat yang memaparkan sekumpulan penunggang motosikal berkuasa tinggi melakukan aksi berbahaya di Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah telah tular di media sosial baru-baru ini.


Rakaman tersebut menunjukkan penunggang dua buah motosikal Ducati berwarna merah dan biru yang melakukan aksi berbahaya dengan mengangkat tayar hadapan atau wheelie ketika memecut dalam kelajuan tinggi di jambatan berkenaan bersama pengguna jalan raya yang lain.

wheelie,motosikal berkuasa tinggi,superbike,pulau pinang

Berdasarkan laporan Utusan, sebahagian sedutan daripada video berkenaan memaparkan panel meter motosikal individu yang merakam video itu menunjukkan ia dipecut sehingga kelajuan lebih 280 kilometer sejam (km/j). Walau bagaimanapun, video tersebut telah dipadam oleh pemilik akaun TikTok tersebut.

Selain merisikokan nyawa pengguna lain, kumpulan motosikal hobi termahal ini juga didapati tidak melalui lorong motosikal yang disediakan dan dipercayai sedang dalam perjalanan menuju ke Seberang Perai dari arah pulau.

wheelie,motosikal berkuasa tinggi,superbike,pulau pinang

Rata-rata pengguna media sosial yang menonton video berkenaan telah mengecam tindakan sekumpulan mat motor tersebut kerana menganggapnya sebagai aksi berbahaya kepada diri sendiri dan pengguna jalan raya lain.

Ekoran itu, satu laporan polis diterima berkenaan kejadian terbabit dan kes itu telah disiasat mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintenden Kamarul Rizal Jenal berkata, pihaknya telah mengenal pasti nombor pendaftaran motosikal yang merakam aksi berbahaya tersebut. Sehubungan itu, polis telah mengesan penunggang-penunggang motosikal berkenaan bagi melengkapkan siasatan.

wheelie,motosikal berkuasa tinggi,superbike,pulau pinang

Siasatan polis mendapati seorang guru telah dikenal pasti sebagai salah seorang penunggang motosikal berkuasa tinggi yang menunggang secara berbahaya di dalam video terbabit. Menurut laporan Kosmo, suspek yang merupakan seorang guru di sebuah sekolah di Kuala Lumpur telah pun dihubungi polis untuk siasatan lanjut.

Dalam pada itu, beliau turut meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian tersebut menghubungi pegawai penyiasat, Inspektor Hamizah Ahmad Rosli di talian 013-2064 682 bagi membantu siasatan.

Sebelum anda merakam dan menyebarkan aksi berbahaya anda di jalan raya demi internet points, ingatlah bahawa sekiranya video tersebut tular, sekejap dan mudah sahaja pihak berkuasa boleh kesan kedudukan anda. Jadi sebelum buat sesuatu, fikirlah terlebih dulu.

Pihak PDRM berkata mereka amat memandang serius berkenaan kejadian ini dan telah menasihatkan orang ramai agar sentiasa mematuhi undang-undang jalan raya yang sedia ada bagi memastikan diri sendiri dan orang lain sentiasa selamat.

*Kredit video: Arieffarhanz Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang