Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lelaki Buat Wheelie Sambil Bawa Anak Ditahan Polis – 3 Saman Dikeluarkan

Auto News

Lelaki Buat Wheelie Sambil Bawa Anak Ditahan Polis – 3 Saman Dikeluarkan

Sebuah video berdurasi 36 saat yang memaparkan seorang lelaki melakukan aksi pacak atau wheelie ketika membawa anaknya hanya demi meraih Likes di laman sosial telah menerima kecaman.


Berdasarkan video tersebut, aksi berbahaya itu dilakukan di Jalan Bukit Impian 1, Taman Impian Emas, Skudai, Johor. Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupiah Abd. Wahid berkata tindakan lelaki yang menunggang Honda EX5 secara berbahaya bersama anaknya dipercayai dilakukan semata-mata bagi meraih perhatian warganet di media sosial.

wheelie,bawa anak,saman,polis,pacak

Aksi tersebut telah dirakamkan sendiri oleh suspek menggunakan telefon bimbitnya. Rakaman dibuat melalui pertolongan rakannya sebelum dimuat naik ke akaun Facebook peribadinya.

Memandangkan video tersebut dengan jelas memaparkan lokasi serta nombor pendaftaran motor terbabit, pihak polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara telah menahan suspek pada hari yang sama video tersebut dikeluarkan.

wheelie,bawa anak,saman,polis,pacak

Susulan kejadian itu, sebanyak 3 saman telah dikeluarkan kepada lelaki tersebut. Antaranya ialah nombor pendaftaran kenderaan tidak mengikut spesifikasi, cukai jalan tamat tempoh dan kesalahan tidak memakai topi keledar.

Kes ini disiasat dibawah Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. Jika disabitkan bersalah, seseorang itu boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi 5 tahun dan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM15,000.

wheelie,bawa anak,saman,polis,pacak

Jika disabitkan kesalahan sama untuk kali kedua dan seterusnya, hukuman akan ditingkatkan kepada penjara tidak lebih 10 tahun serta denda tidak kurang daripada RM10,000 dan tidak lebih daripada RM20,000.

Pihak polis juga telah menasihati orang ramai supaya tidak memandu kenderaan dan melakukan aksi-aksi yang boleh menjahanamkan diri dan pengguna jalan raya yang lain. Ingat, anak-anak tak boleh pilih ibu bapa mereka, jadi pilihlah pasangan anda dengan betul!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now