Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Pemandu Tayang Gari Memang Polis – Keterangan Sudah Diambil, Siasatan Sedang Dijalankan

Auto News

Pemandu Tayang Gari Memang Polis – Keterangan Sudah Diambil, Siasatan Sedang Dijalankan

Ingat lagi insiden pemandu Proton Persona yang berlagak seperti penguat kuasa dengan menunjukkan gari kepada pengguna jalan raya apabila tidak diberikan laluan? Melalui laporan yang diperolehi, pemandu itu memang disahkan sebagai seorang anggota polis.


Pada 12 Februari lalu, telah tular sebuah video yang menunjukkan samseng jalan raya yang ‘berlagak’ seperti ahli penguat kuasa dengan menayangkan gari selepas memandu secara berbahaya.

polis tayang gari,proton persona

Dalam video tersebut, pemandu Proton Persona itu cuba untuk menukar lorong tanpa memberikan signal. Oleh kerana tidak diberikan ruang untuk menukar lorong, beliau telah memecut dari arah kiri sebelum menurunkan tingkap dan melambaikan gari kepada orang awam yang tidak memberikan laluan.

Susulan insiden tersebut, mangsa (pengadu) yang berasa terancam telah membuat laporan polis kerana risau dengan tindakan anggota terbabit yang menayangkan gari semasa memintas keretanya seolah-olah membawa maksud tertentu.

proton Persona, tayang gari

Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Dang Wangi telah mengeluarkan kenyataaan bahawa mereka sudah pun menjalankan pengesanan terhadap individu berkenaan sebaik sahaja video tersebut tular.

Hasil semakan polis terhadap kenderaan Proton Persona itu mendapati bahawa pemandu kereta tersebut memang merupakan seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal di IPD Wangsa Maju yang berumur 42 tahun.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, polis telah membuka Kertas Inkuiri Polis (KEP) dan telah mengambil keterangan 6 individu setakat ini bagi membantu siasatan.

tayang gari,polis,proton persona

Buat masa ini, segala percakapan dan soal siasat bersama anggota polis yang terlibat telah dirakam dan siasatan lanjut sedang dilakukan oleh Bahagian Integriti Dan Pematuhan Standard IPD Wangsa Maju,

Tambah Dellhan, kes akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya sejurus siasatan selesai untuk tindakan selanjutnya. Walau bagaimanapun, tiada komen lanjut daripada beliau tentang punca sebenar suspek bertindak untuk menayangkan gari kepada orang awam.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now