Latest Live Life Drive


The Perodua Ativa D55L - The History Of The Turbocharged 1KR-VET Engine
Featured

The Perodua Ativa D55L - The History Of The Turbocharged 1KR-VET Engine

Insights

It may be the first forced-induction engine for Perodua, but it isn't the first of its kind.


Malaysians who were involved with modifying Perodua models over the last few decades will have an idea of where we're going with this. Perodua started as a company that effectively rebadged and localized Japanese ultra-mini cars and more practical vehicles - starting with the Kancil in the 1990s, and slowly broadening their range of models to suit a wider range of customers.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Daihatsu Rocky

While Perodua as a company has come an amazing way since their humble beginnings (each generation of products sees more input from Perodua and less from their technical partners) there has been one thing that has so far managed to evade our second national car brand. Yes, we're talking about the turbocharged engine - and the upcoming Ativa is going to change all that with its tiny turbocharged 1.0-litre heart.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Daihatsu Mira

Daihatsu has been dabbling with small displacement turbocharged engines for a much longer time though - which in turn means that they were popular performance engine swaps for Perodua models, given that they shared the same base chassis and were fairly easy to swap components with. Turbocharging small displacement engines for Daihatsu was naturally in line with Japanese Kei car displacement regulations at the time, and dates back to even the 1980s.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Mira TR-XX

What Malaysians are familiar with are the turbocharged engines from the Daihatsu Mira L200 and L500, which were (usually) turbocharged 3 cylinder engines with a capacity just shy of 660 cc. In stock form they made anywhere from 40 to 60 hp, which was reasonable for the cars they were placed in. They also were fairly potent when modified, which led to some monstrous Kancil and Kelisa builds that could go toe-to-toe with performance cars of the 1990s and 2000s.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Daihatsu YRV

In more recent times is the Daihatsu YRV, or Young Recreational Vehicle. This little MPV-esque car came with an engine that become quite nearly worshipped by Perodua enthusiasts - a turbocharged 1.3-litre four-cylinder engine, with the code K3-VET. The naturally aspirated version of this engine was found in the Perodua Myvi, while the larger 1.5-litre 3SZ-VE powers both the Myvi and the Alza - none of which came with a turbocharged variant. 

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Toyota Raize

Now we come to the Perodua Ativa - their upcoming compact crossover that is said to be the spiritual successor to the Daihatsu Rocky. It's also sold in other markets as the Toyota Raize, and it only comes with a turbocharged 1.0-litre petrol engine with the engine code 1KR-VET. If that name sounds familiar, it's because the 1KR-VE is also used in the Perodua Axia and Bezza 1.0-litre variants.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Aygo Toyota Engine

In fact, Toyota even uses the 1KR-FE (non VVT variants) in cars like the previous generation Toyota Aygo and Passo. It saw use by other companies such as Subaru, Citroen, and Peugeot in their offerings for the same segment too - truly a testament to how robust these 1.0-litre engines are. In turbocharged form, they push a healthy 98 PS and 140 Nm of torque, which is more than enough to get the Ativa going.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Ativa Engine

This engine will be a test for Perodua, not just from a production standpoint but also maintenance and after-sales perspective. Many companies who started to introduced forced-induction models to their line-up had to take extra steps and extra care as there are naturally more moving parts and a little more care is required. This is part of the reason why to this day, Perodua still uses a four-speed automatic gearbox - simplicity and robustness while achieving the performance required.

The Perodua Ativa Owes Its Heart To A Lineage Of Turbocharged Small Displacement Engines Axia Engine Bay

But we expect Perodua to handle it perfectly well, as the company has always adapted and grown to fit the tasks at hand. Hopefully we may see a turbocharged variant of the Myvi or Alza in the coming generations as well - perhaps as a range topper and to get the economies of scale up by upping production of these turbocharged powerplants.

Will The Perodua Ativa D55L Cannibalize The Myvi?
Featured

Will The Perodua Ativa D55L Cannibalize The Myvi?

Insights

Many think the Perodua Aruz will be the first casualty of the Perodua Ativa era, but we think it's the Myvi that is in the line of fire. 


The imminent arrival of the Perodua Ativa D55L will have much bigger implications than the arrival of the Proton X50 that was launched a few months ago. Due to its better than anticipated tentative specifications and price, not only in our opinion will this affect sales of cars belonging in different segments close to it, but it will also create a family feud within Perodua itself. 

There's much talk of the Perodua Ativa cannibalising its own brother, the Perodua Aruz, but in our opinion, it's the longstanding Perodua halo car, the Myvi, that will most likely be affected the most.

There are a few reasons why we think the Perodua Ativa D55L will be a threat to the Myvi rather than the Aruz, so let's take a look at what they are.

Perodua Ativa and Aruz

Everybody wants an SUV!

While it's well known that SUVs are taking over the road and killing off sedans, many do not realise that it is also killing off anything else in its path, which includes low slung traditional hatchbacks. Manufacturers such as Ford have already said ta-ta to iconic hatchbacks like the Fiesta and Focus, and it'll just be a matter of time before other manufacturers follow suit by putting traditional hatchbacks on the back burner. 

Now, we're not saying that Perodua will kill off the Myvi because the company owes a lot of its success to it, but it'll definitely be demoted to the number two spot once the Ativa arrives. 

Perodua Aruz 7 seater

The Aruz serves a different purpose

One of the reasons we think the Aruz is not under threat lies within its capability to carry seven passengers. Because of this specific reason, there will always be a demand for the Aruz. Most people who bought the Aruz needed the extra space it provides. This will not change just because of the introduction of another Perodua SUV, especially when that SUV can only house the same number of passengers as the Myvi. 

The Myvi on the other hand is in direct threat, especially when you consider that the Ativa can provide more in terms of performance, desirability, safety and space, even if only just. 

Perodua Ativa and Myvi

The telltale sign is in the price

If we look at the pricing of the highest-spec Perodua Ativa D55L (RM73k) and Aruz (RM73k), it does seem on the surface that the Ativa will cannibalise the Aruz. But Perodua is not stupid, which is why we think they are comfortable at pricing the Ativa and Aruz similarly as they are not in direct competition with each other. 

But let's look at the price of the highest-spec Myvi (RM52k) and lowest-spec Ativa (RM62k). The price difference is not that far apart, could this be a subtle Perodua push towards the Ativa?

You might say that's unfair as we are comparing a high-spec Myvi vs a low-spec Ativa, but let us remind you that even a low spec Ativa will still have more tech than a high spec Myvi, in the form of a 1.0-litre turbocharged engine, as well as Advanced Safety Assist (ASA) 3.0. In the highest specification form, the Myvi only has ASA 2.0. 

2021 Myvi

The future of the Myvi?

The current-gen Myvi is three years old this year, which only means that it's high time it gets updated. If the Myvi is only given a cosmetic facelift than we know for certain that it perhaps is no longer the star-child of Perodua.

But if it's given more than just some shiny new body parts, than perhaps Perodua still has plans for the Myvi in the foreseeable future.

Perodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Mana Pilihan Anda?
Featured

Perodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Mana Pilihan Anda?

Buying Guides

Persaingan serta perbandingan antara Perodua Ativa dan Proton X50 ini semestinya sudah dijangkakan dari awal lagi, namun adakah kedua-dua kereta ini layak dibandingkan?


Selepas tempahan Perodua Ativa dibuka, ramai yang tertanya-tanya sama ada Perodua Ativa ni bakal menjadi pesaing kepada Proton X50 atau tidak. Adakah kedua-dua SUV ini datang dari segmen yang sama? Jom kita bandingkan!

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Proton X50 2020 vs Perodua Ativa 2021

Untuk perbandingan kali ini, saya akan membandingkan Perodua Ativa varian AV serta Proton X50 varian 1.5 TGDI Flagship.

Harga

Harga Proton X50 VS Perodua Ativa

Yang palling penting, tanda harga semestinya menjadi salah satu keutamaan bagi pembeli kereta. Betul tak? Dari segi harga, Perodua Ativa varian AV berharga RM73,400. Manakala bagi X50 varian 1.5 TGDI Flagship, harganya ialah RM103,300. Kedua-dua harga yang ditunjukkan merupakan harga atas jalan tanpa insurans dan dengan pengecualian SST. Kalau nak bandingkan harga, memang jelas Ativa  jauh lebih murah berbanding X50. Tapi seperti yang kita tahu, ianya bukanlah perbandingan yang adil kerana perbezaan harga ini menjadi penentu target market mereka. Tapi kalau harga menjadi keutamaan anda, Ativa lah pemenangnya!

Prestasi dan Enjin

Enjin Perodua Ativa 2021, 1.0L turbo

Perodua Ativa D55L

  • Enjin: 1.0L Turbo DOHC 3 Silinder
  • Transmisi: CVT
  • Kuasa: 98PS/ 6,000 rpm
  • Tork: 140Nm/ 4,000 rpm
  • 0-100 km/h: Tidak diketahui
  • Penggunaan Bahan Api: 5.3L/100km

Enjin Proton X50, 1.5L Turbo 3 silinder

Proton X50

  • Enjin: 1.5L Turbo DOHC 3 Silinder
  • Transmisi: DCT 7 Kelajuan
  • Kuasa: 177PS/ 6,000 rpm
  • Tork: 255Nm/ 4,000 rpm
  • 0-100 km/h: 7.9 Saat
  • Penggunaan Bahan Api: 6.4L/100km

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Dari segi enjin, kedua-dua model mempunyai enjin turbo 3 silinder. Sebelum ini, ramai tertanya-tanya mengapa Proton X50 tidak menggunakan 4 silinder pada enjinnya. Kini giliran Perodua Ativa pula untuk mengikut jejak langkah Proton. Meskipun kedengaran sama, namun prestasi enjin kedua-dua model ini amatlah berbeza. Proton X50 mempunyai kapasiti enjin lebih besar dengan 1.5L turbo berbanding 1.0L turbo pada Ativa. Enjin Ativa ini sama seperti enjin Axia dan Bezza, bezanya cuma enjin Ativa kini hadir dengan turbo.

proton X50 2020 vs Perodua Ativa 2021

Enjin X50 dibangunkan bersama oleh Geely dan Volvo manakala enjin turbo terbaru keluaran Perodua ini merupakan enjin yang dibangunkan oleh Daihatsu serta Toyota. Yang mana lebih baik? Hanya masa dapat menentukan jawapan kepada soalan ini. 

Pengalaman pemanduan bagi kedua-dua model ini turut berbeza oleh kerana Perodua Ativa menggunakan D-CVT berbanding X50 yang menggunakan transmisi dual-clutch. Jika dilihat di atas kertas, memanglah transmisi dual-clutch lebih baik. Tapi kita tak boleh buat keputusan terlalu awal kerana transmisi D-CVT yang ada pada Ativa tidak dapat dipastikan lagi pemanduannya. Kena tunggu pandu uji dahulu la nampaknya. 

Dimensi

Proton X50 2020 VS Perodua Ativa 2021

Proton X50

  • Panjang: 4,330 mm
  • Lebar: 1,800 mm              
  • Tinggi: 1,609 mm
  • Jarak tayar: 2,600 mm
  • Berat: 1,370 kg
  • Ruang But: 330 liter

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Perodua Ativa

  • Panjang: 3,995 mm
  • Lebar: 1,695 mm
  • Tinggi: 1,620 mm
  • Jarak tayar: 2,525 mm
  • Berat: 970 kg
  • Ruang But: 369 liter

Dari segi saiz, Perodua Ativa tenyata jauh lebih kecil berbanding Proton X50. Meskipun Ativa dipasarkan di Malaysia sebagai SUV kompak segmen B, namun di sesetengah pasaran lain, Daihatsu Rocky dikenali sebagai SUV segmen A. Seperti yang anda tahu, Perodua Ativa ini dibina berdasarkan model Daihatsu Rocky dan Toyota Raize jadi terdapat sedikit kekeliruan di sini. Berdasarkan saiz kereta, Proton X50 lebih tepat untuk digambarkan sebagai SUV segmen B yang sebenar. Tetapi, saiz tidak menggambarkan ruang dalam. Meskipun Ativa sedikit kecil berbanding X50, namun Ativa mempunyai ruang but yang lebih besar berbanding X50. Meskipun ada yang berpendapat bahawa saiz tidak penting, terdapat juga mereka yang amat mementingkan saiz terutama mereka yang sudah berkeluarga. Proton X50 lebih menyerlah dengan saiz yang lebih besar.

perodua Ativa 2021 jimat minyak

Selain itu, saiz Ativa yang lebih kecil semestinya memberikan kelebihan pada kadar penjimatan bahan apinya. Perodua Ativa lebih menjimatkan minyak dengan 5.3 liter per 100km, berbanding X50 dengan 6.4 liter per 100km. Dalam ekonomi sekarang ni, siapa yang taknak kereta yang jimat minyak kan? Tapi sama ada benar atau tidak kadar penggunaan minyak api juga bergantung kepada cara pemanduan anda.  

Keselamatan

Ciri keselamatan Perodua Ativa 2021

Perodua Ativa mencuri perhatian umum apabila hadir dengan ciri keselamatan yang tip-top dengan harga yang lebih mampu milik berbanding X50. Dengan kehadiran AEB, pengesan motosikal, adaptive cruise control, lane departure warning dan lane departure prevention serta lain-lain ini memang berbaloi untuk harga dibawah RM80,000. Walaupun X50 pun turut ada ciri keselamatan yang sama, anda kini tidak lagi perlu berbelanja atas RM100,000 untuk mendapatkan ciri keselamatan tersebut.

Ciri keselamatan Proton X50 2020

Walau bagaimana pun, Proton X50 mempunyai ciri tambahan seperti Auto Park Assist. Daihatsu Rocky turut mempunyai ciri ini namun ia tidak dinyatakan oleh Perodua dalam teaser Ativa ini. Tapi adakah ianya berguna bagi anda? Adakah anda masih memerlukan bantuan untuk masuk di kawasan parkir? Proton X50 juga hadir dengan kamera 360 darjah. Sejujurnya, ciri ini lebih berguna daripada Auto Park Assist. Tapi kedua-duanya tiada pada Perodua Ativa.

Ciri-ciri lain

Perodua Ativa 2021 Head Unit

Proton X50 2020 Head Unit

Paparan Infotainment terapung bersaiz 9 inci pada Perodua Ativa tidaklah kelihatan begitu menarik berbanding Proton X50. Berdasarkan pandangan saya, ianya tidak hadir dengan kepadanan Apple CarPlay dan Android Auto. Tapi apa-apapun, kita nantikan pelancarannya kelak. Kalau ada Apple CarPlay dan Android Auto pada Ativa, memang cun lah! Kalau X50 tak perlu cakap lah. Paparan Infotainment bersaiz 10.25 inci mereka turut disokong dengan sistem kawalan suara ‘Hi Proton’ memang lebih superior berbanding Ativa buat masa ini.

Warna ditawarkan

Proton X50:

WArna proton X50 2020

Perodua Ativa:

Warna Perodua Ativa 2021

Kesimpulan

Kesimpulannya, kedua-dua model ini bukanlah rival yang sebenar. Ativa dan X50 ini boleh dianggap sebagai kereta yang sama liga tapi berlainan kelas. Namun kehadiran Perodua Ativa semestinya bakal menarik lebih ramai peminat SUV di negara ini. Ini secara tidak langsung bakal memberikan tamparan pada Proton X50. Sekiranya anda salah sorang daripada mereka, penting untuk anda membuat perbandingan yang lebih teliti. Lain orang, lain pendapat.

Perodua Ativa 2021, Daihatsu Rocky, Toyota Raize, D55L

Perbandingan yang lebih tepat sukar untuk dibuat ekoran Perodua Ativa masih lagi belum dilancarkan sepenuhnya. Bahagian luaran penuh Perodua Ativa pun kita belum tengok lagi. Setakat ini Perodua hanya mengeluarkan teaser sahaja untuk kereta terbabit. Walaupun kita tahu badannya diambil daripada Daihatsu Rocky, namun pasti bakal ada sedikit perubahan seperti gril depan model tersebut.

Handling dan prestasi Proton X50,

Seeloknya, anda perlu pandu uji kedua-dua kereta ini terlebih dahulu. Meskipun ramalan saya mengatakan kawalan pemanduan dan prestasi Proton X50 tetap terbaik, tapi mungkin Perodua Ativa bakal mengejutkan saya. Sekiranya anda gemarkan rupa kereta yang lebih sporty dan dinamik, Proton X50 ternyata lebih menawan dengan saiz yang lebih besar. Dari segi keselamatan, Proton X50 dan Perodua Ativa kedua-duanya hadir dengan ADAS level 2 tapi disebabkan perbezaan pada tanda harga, sistem ADAS yang diberikan oleh Proton X50 lebih baik berbanding Ativa. Tapi jika anda inginkan kenderaan dengan teknologi ADAS Level 2 yang lebih mampu milik, pilihlah Perodua Ativa.

Anda rasa bagaimana? Yang manakah lebih sesuai dengan citarasa anda?

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.

ASA 3.0 Untuk Perodua D55L – Tempahan Dibuka Bermula 19 Februari 2021
Featured

ASA 3.0 Untuk Perodua D55L – Tempahan Dibuka Bermula 19 Februari 2021

Auto News

Nampak gayanya, pelancaran Perodua D55L semakin menghampiri kita. Bila semakin hampir dengan tarikh pelancarannya, semakin banyak info serta khabar angin timbul tentang model SUV baru yang bakal dikeluarkan oleh Perodua ini.


Perodua D55L yang dibina berdasarkan model Daihatsu Rocky dan Toyota Raize ini dijangka akan diperkenalkan pada bulan Mac tahun ini. Sebelum ini, pelbagai spekulasi tentang D55L ini dibuat, antaranya ialah spesifikasi, nama rasmi serta varian yang bakal ditawarkan untuk model ini. Oleh itu, kami disini ingin menjelaskan kepada ada beberapa info penting tentang Perodua D55L ini daripada sumber yang boleh dipercayai!

Perodua D55L, Toyota Raize, Daihatsu Rocky

Pertama sekali, Perodua D55L ini bakal hadir dengan sistem keselamatan yang terbaru daripada Perodua, iaitu Advance Safety Assist 3.0 (ASA 3.0). Bagi yang kurang faham, ASA ini merupakan terma yang digunakan oleh Perodua bagi menggantikan ADAS (Advanced Driver Assistance System). ASA berfungsi dengan menggunakan sebuah kamera stereo yang diletakkan di belakang cermin pandang belakang. Dengan adanya kamera tersebut, pemandu tidak perlu lagi risau dengan bahaya yang ada di hadapan sekiranya mereka tidak peka kerana ASA akan memberikan peringatan sekiranya ia mengesan bahaya di hadapan.

Daihatsu Rocky, Perodua D55L,ASA 3.0, SUV

Sebelum ini, Perodua telah pun memperkenalkan sistem ASA dan ASA 2.0 pada modelnya yang terdahulu. Pada awalnya, ASA ini hanya berfungsi diantara kelajuan 4-30 km/h dan kamera stereo ASA ini hanya mampu untuk mengesan kenderaan di hadapan. Namun ASA 2.0 telah meningkatkan prestasi dengan meningkatkan jurang kelajuan yang lebih tinggi iaitu sehingga 100 km/h selain mampu untuk mengesan pejalan kaki dewasa juga. Tapi apa pula perbezaan dan kelebihan ASA 3.0?

Advance safety assisst, ASA 3.0, Perodua D55L, kamera Stereo

Meskipun ASA 3.0 ini sudah dipastikan bakal hadir bersama Perodua D55L, namun peningkatan pada ASA 3.0 berbanding ASA 2.0 ini masih lagi menjadi spekulasi. Antaranya, ASA 3.0 ini dijangka bakal meningkatkan taraf kelajuannya kepada 120 km/h bagi Front Collision Warning untuk berfungsi!

Advance safety assisst, ASA 3.0, Perodua D55L,

Bukan itu sahaja, ASA 3.0 juga bakal dilengkapi dengan sistem seperti Active Cruise Control, Lane Departure Warning, Blind Spot Detection serta Reverse Blind Spot Detection. Ciri keselamatan lain seperti 6 beg udara keselamatan serta VSC (Vehicle Stability Control) turut tersedia pada model ini. Tidak dinafikan, ciri keselamatan sesebuah kenderaan amat penting. ASA 3.0 yang sudah dinaiktaraf ini semestinya bakal menjadi sebab yang kukuh untuk orang ramai membeli kereta ini.

Selain itu, Perodua D55L ini disahkan bakal hadir dengan tiga varian iaitu X, H dan AV. Seperti yang anda tahu, varian AV merupakan varian tertinggi (premium) tetapi bagi varian asas, ia bakal dipanggil sebagai varian X, sementara varian H berada di tengah-tengah. Selain itu, model ini turut bakal hadir dengan aksesori tambahan GearUp yang merangkumi dalaman dan luaran oleh Perodua seperti model-model yang lain.

Advance safety assisst, ASA 3.0, Perodua D55L, GearUp

Adakah varian asas D55L ini turut dilengkapi dengan ASA 3.0? Kemungkinannya tidak, hanya pada varian AV sahaja. Apa-apa pun, perkara ini hanyalah andaian sahaja. Yang kami tahu, ASA 3.0 akan hadir bersama model D55L ini. Tetapi untuk varian yang mana itu masih lagi menjadi misteri. Mungkin Perodua jadikan ASA 3.0 sebagai ciri wajib bagi semua varian D55L? Itu lebih baik!

Advance safety assisst, ASA 3.0, Perodua D55L, Toyota Raize

Sementara itu, tempahan bagi model Perodua D55L ini bakal dibuka bermula 19 Februari 2021. Sebelum ini, Proton X50 telah mencapai lebih 45,000 tempahan. Adakah Perodua D55L ini bakal mendapat lebih banyak tempahan daripada itu? Ini bakal menjadi persaingan yang sengit!

Perodua D55L, Proton X50, SUV, B Segment

Dianggarkan harga bagi Perodua D55L ini bermula daripada RM62,000. Secara lazimnya perbezaan harga di antara setiap varian ialah dalam RM5000. Berdasarkan itu kita boleh membuat andaian jika Perodua D55L X bermula pada RM62,000, varian H pula RM67,000 dan varian AV pada harga RM72,000. Jika betul andaian ini varian AV Perodua D55L tak sampai pun lagi harga Standard Proton X50 pada RM79,200. 

Apa kata anda? Adakah ASA 3.0 ini cukup untuk anda mempertimbangkan kereta ini? Kongsikan pendapat anda bersama kami!

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.

Top 7 Things You Need To Know About The New W206 2022 C-Class
Featured

Top 7 Things You Need To Know About The New W206 2022 C-Class

Auto News

The much anticipated 2022 C-Class (W206) has finally been unveiled, and with it comes a new interior and exterior design, engine options and lots of current technology.


The current generation C-Class (W205) is five years old now, which is why it was high time that a new C-Class was introduced to the world. In those five years, Mercedes has come up with a lot of new design and tech, and it seems they have crammed all of it into the W206. 

For those who think the car looks familiar, it's actually because it looks like a shrunken W233 S-Class; however, the C-Class does have some of its own characteristics, which includes a new slightly longer platform. 

Without further ado, let's take a look at the top 7 things you need to know about the new W206 C-Class.

W206 C-Class

1. Exterior Design

While we did mention that the W206 looks like a shrunken W233, it only does this from afar because if you take a closer look, it does have its own attributes going for it. Thanks to a new front bumper with gaping intakes and squinty headlights, the C-Class now looks meaner than ever.

If this look is not menacing enough for you, the AMG line C-Class will get an angrier grille consisting of lots of little three-pointed stars, just in case the big one in the middle is not enough for you.  The transformation continues at the rear, headlined by some new sleek triangular pointy taillights instead of the chunky ones found on the W205. The overhaul in looks continues at the wheels with some new 19-inch alloys instead of 17 found on the W205.

W206 Interior

2. Interior Design

It seems the S-Class-ness continues inside, starting with that new enormous central infotainment system (10-12 inch depending on model) similar to its bigger brother. The infotainment system is a touchscreen and will sport Mercedes' latest MBUX system - "Hey Mercedes".  The dashboard now features a swooping design which joins up at the centre console giving the W206 a simpler cleaner interior look. The cleaning up continues at the centre console, as there is no longer a rotary wheel or touchpad infotainment navigation tool but instead just a row of buttons underneath the infotainment system.

The driver display (10-12 inch depending on model) is also now disconnected from the infotainment system, just like the S-Class. The W206 also receives Mercedes' latest steering wheel design, with think spokes and lots of touch-sensitive buttons. The turbine design air vents seen on the old car have been replaced with a simpler squarish looking set of vents. All this cleaner simpler design might have helped make some room in the C-Class, as the W206 is said to be roomier than the W205 including 30mm more headroom and 35mm more knee room at the rear. 

W206 engine

3. Engine

The W206 will be made with a variety of 4-cylinder mild-hybrid petrol engines, and yes ladies and gentleman, there will be no 6-cylinder engines for the new C-Class.  A 9G 9-speed automatic transmission will be mated to all the powertrains as standard. 4Matic configuration is also on the cards for the new C-Class.

Instead of talking about all of them, We thought we would list down some of the possible engines that will make their way to Malaysia. A plug-in hybrid is also available but we're not sure if it'll make its way here.

  • C180 = 1.5-litre with 170hp and 250Nm 
  • C200 = 1.5-litre with 200hp and 300Nm
  • C300 = 2.0-litre with 258hp and 400Nm

Mercedes 48-Volt Mild Hybrid

4. Mild Hybrid System

Every W206 will come with Mercedes' 48-volt mild-hybrid system as standard, including the entry-level model. What this means is that every model will come with a small electric motor which adds 20hp to the performance. This electric motor adds boost mostly during acceleration and helps recharge the car's battery when braking. Unfortunately, you will not be able to drive the new C-Class purely on electric.

W206 new suspension

5. Suspension setup

The W206 will come with either a conventional steel spring and absorber setup or an optional adaptive suspension system. There's also now rear-wheel steering on the C-Class making it easier to drive around tight city streets.

W206 C63 AMG

6. AMG

Although Mercedes has been seen testing AMG versions of the new C-Class, they are being really secretive about them. What we have figured out is that there will be no monster engines for the AMG versions, instead, a four-cylinder turbocharged hybrid engine will be tasked to power these AMG C-Classes.

It's not all bad news, because the engine will probably be based on the 421hp engine found on the A45s and the hybrid system will probably be based on the 129hp hybrid system found on the new W206 plug-in hybrid. Combined, it'll probably make around 550hp which is 40hp more than the W205 C63 AMG. Don't expect the AMG C63 till 2022 though.

W206 Safety system

7. Safety Tech

Compared to the W205 C-Class, the latest generation of the Driving Assistance Package in the W206 has additional and advanced functions. 

Active Distance Assist DISTRONIC can automatically maintain a preset distance from vehicles ahead. One new feature is the response to stationary vehicles on the road at speeds up to 100 km/h (previously: 60 km/h).

Active Steering Assist helps the driver to stay in the lane at speeds up to 210 km/h. New features include additional lane recognition with the 360° camera, forming an emergency corridor especially at low speeds, significantly improved availability and performance in bends on country roads and improved lane centring on motorways.

In addition to conventionally posted speed limits, Traffic Sign Assist recognises signs on overhead gantries and at roadworks. Even conditional instructions (e.g. "when wet") are recognised by evaluation of all onboard sensors. New are the stop sign and red light warning functions (as part of the Driving Assistance Package).

For parking, thanks to improved surround sensors, the parking systems give the driver even better support when manoeuvring at low speed. Operation is faster and more intuitive thanks to integration into MBUX. The optional rear-axle steering is integrated into the parking assistants, with the calculation of the trajectories adapted accordingly. Emergency braking functions also serve to protect other road users.

W206 C-Class

The Mercedes W206 C-Class will go on sale in Europe in March and is expected to fetch a price tag from RM217,000. If we look at the W205, it took Mercedes-Benz Malaysia nearly a year to introduce it in Malaysia so we can probably expect the same for the W206.