Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Nak Beli EV? Ketahui Kelebihan Dan Kekurangan Kereta Elektrik Ini

Rencana

Nak Beli EV? Ketahui Kelebihan Dan Kekurangan Kereta Elektrik Ini

Sebagai pilihan alternatif kepada kenderaan enjin konvensional, kenderaan elektrik (EV) bukan saja memiliki kelebihan, tetapi juga tidak terlepas daripada kekurangan. Ketahui pro dan kontra EV sebelum membuat pilihan membelinya. 


Pengeluaran EV sedang mengalami pertumbuhan pesat dan perlahan-lahan memasuki medium kereta arus perdana. Pembuatan segmen tersebut juga semakin hari semakin bertambah baik dari segi penciptaan teknologi dan penjimatan tenaga. 

Dalam kajian terbaru yang dikeluarkan oleh Frost & Sullivan yang berjudul Masa Depan Kenderaan Elektrik di Asia Tenggara, mendedahkan bahawa satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara terbuka untuk membeli kenderaan elektrik, namun masih ada keraguan untuk memilikinya. 

Jadi, kami senaraikan antara kelebihan dan kekurangan memiliki EV sebagai alternatif kepada kenderaan enjin konvensional. 

KELEBIHAN 

1. Mesra alam sekitar 

Penggunaan kereta elektrik boleh mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida (CO2) berbanding kereta konvensional dengan pembakaran petrol atau diesel, yang bukan sahaja melepaskan CO2, malah gas-gas toksin yang lain.  

Kajian Institute of Technology Energy Initiative Massachusetts mendapati:

  • Dalam setahun, secara purata sebuah kereta sedan besar akan membebaskan 5.2 tan CO2 apabila digunakan dan dipandu sejauh 19,000km. Sepanjang 9 tahun digunakan, ia akan membebaskan 57 tan CO2 bermula dari proses penghasilan dan penggunaan. 
  • Dalam tempoh dan jarak perjalanan yang sama, sebuah EV pula akan membebaskan secara purata 28 tan CO2. Angka ini adalah separuh daripada angka kereta dengan enjin pembakaran dalam (ICE).  

Memandu EV juga bermakna anda sedang melewati perjalanan dengan emisi sifar atau tanpa asap. Dengan impak kepanasan global yang saban hari semakin meningkat, pemandu era baharu memainkan peranan penting dalam membantu mewujudkan persekitaran lebih baik buat generasi akan datang dengan mengurangkan kadar pencemaran daripada kenderaan.  

2. Kurang kadar haus dan lusuh (Wear and tear

EV dijana pek bateri dan tidak memerlukan kuasa yang dijana enjin mekanikal. Sebagai makluman, semua komponen yang terlibat dalam enjin pembakaran dalaman (ICE) tidak diperlukan EV. Ini bermakna, EV menyingkirkan segala kos penyelenggaraan untuk komponen sokongan dalam enjin ICE seperti palam pencucuh, penapis minyak dan alat ganti lain dalam jangka masa panjang. Hanya penyelenggaraan bateri diperlukan untuk EV. 

Walaupun bateri adalah bahagian yang mahal untuk EV, namun kebanyakan pengeluar kereta elektrik akan memberi waranti 8 hingga 10 tahun terhadap bateri berbanding 5 hingga 6 tahun waranti kereta.  

Lebih menarik, menurut Hyundai Malaysia, bateri EV boleh dikitar semula dan sel kuasa EV juga boleh digunakan untuk menyimpan tenaga solar dan angin. 

3. Ideal untuk pemanduan urban  

Berhenti dan bergerak adalah norma pemanduan di kawasan bandar. Kereta yang menggunakan enjin bahan api lebih efisien di lebuh raya, tetapi kereta elektrik cemerlang di bandar.  

Kebanyakan EV menggunakan sistem One Pedal atau satu pedal untuk mengawal pemanduan kereta, berbanding dua pedal untuk mengawal pecutan dan brek.  

Ketika berada di dalam keadaan trafik misalnya, pemandu dengan sistem ini hanya perlu menekan pedal untuk bergerak dan melepaskan pedal untuk brek atau berhenti. Memang janggal untuk menggunakan satu pedal namun lama-kelamaan akan menjadi satu kebiasaan.  

Jika anda tinggal di kawasan bandar dan sentiasa di dalam kesesakan lalu lintas, memiliki kereta elektrik itu memang berbaloi dan munasabah. 

4. Kos penyelenggaraan lebih murah  

Umum mengetahui bahawa kos penyelenggaraan EV lebih murah jika dibandingkan dengan enjin konvensional.  

Laporan daripada penganalisis Consumer Reports, Chris Harto mendapati pemilik EV di Amerika Syarikat mampu jimat 50 peratus kos baik pulih dan penyelenggaraan berbanding pemilik kenderaan pembakaran dalaman (ICE).   

Kajian itu dibuat dengan pengumpulan data pada 2019 dan 2020 membabitkan beribu unit kenderaan yang digunakan sehingga jarak 200,000 batu atau 321,000km.  

Statistik Consumer Reports mendapati kos purata penyelenggaraan dan baik pulih EV dan kenderaan ICE untuk jarak setiap batu atau 1.6km adalah seperti berikut:  

  • EV: 0.03 USD (RM0.12)   
  • ICE: 0.06 USD (RM0.25) 

Kos per kilometer untuk memandu sebuah EV adalah juga jauh lebih rendah, seperti yang dikongsikan oleh Nissan Malaysia untuk model Nissan Leaf, dengan bateri berkapasiti 40 kWh untuk jarak purata 295km sekali cas “ia hanya menelan belanja RM20.64 untuk setiap caj penuh. Jadi, kos untuk setiap kilometer adalah sangat rendah iaitu RM0.07” 

KEKURANGAN 

1. Limitasi stesen pengecas 

Antara kelemahan utama yang mendatangkan masalah kepada pemilik EV adalah keupayaan mengecas kereta di kawasan luar bandar atau pedalaman. Perjalanan jauh ialah antara cabaran yang perlu ditempuhi pemandu EV. Mereka perlu merancang perjalanan dengan baik kerana kawasan terpencil berkemungkinan tidak mempunyai stesen pengecas berbanding kawasan bandar. 

Masalah sama turut menimpa pemandu yang menghuni kondominium dan pangsapuri berikutan tiada akses stesen pengecas di rumah. Kekurangan kawasan mengecas bateri sedikit sebanyak merisaukan bakal pemilik EV dan boleh menyebabkan stres. Sama seperti membeli telefon bimbit mahal, tetapi perlu dicas di rumah kawan. Kawan pula duduk di kawasan perumahan lain. 

2. Jarak tidak konsisten 

Setiap EV mempunyai anggaran jarak pemanduan yang ditetapkan pengeluarnya. Namun, angka ini sukar dicapai dalam kondisi pemanduan sebenar. Jarak rasmi bagi anggaran tersebut dicapai melalui kepakaran dan ketelitian pemandu ujian pada persekitaran yang sempurna. 

Ini sama sekali tidak menggambarkan apa yang dialami pemandu sebenar selepas memiliki EV itu. 

Contohnya, cuaca turut memainkan peranan utama bagi kondisi pemanduan EV. Pada suhu sejuk, jarak pemanduan dapat berkurangan sehingga 40 peratus. EV juga bukan kenderaan pilihan kepada mereka yang perlu berdepan musim sejuk dan bersalji, malah memerlukan pemanduan kurang agresif bagi mendapatkan jarak perjalanan maksimum. 

Begitu juga bagi kenderaan pembakaran dalaman (ICE), jarak mutlak adalah berbeza-beza berdasarkan pelbagai faktor seperti model kereta, cara pemanduan, kondisi jalan dan sebagainya. Maka, jarak tidak konsisten ini sebenarnya bergantung kepada penilaian individu sendiri dan bukan hanya berdasarkan penilaian jarak oleh pengeluar kenderaan. 

4. Harga pemilikan tinggi 

EV masih berharga premium berbanding kereta biasa. Walaupun terdapat promosi rebat dan diskaun diberikan kerajaan kepada pembeli, harga asas EV kekal tinggi dan mungkin tidak mampu dibayar pembeli biasa yang masih mementingkan aspek praktikaliti, tujuan penggunaan dan bajet pembelian sebuah kereta. 

Teknologi kereta elektrik ini punya pro dan kontra yang tersendiri dan rata-rata pengeluar EV dilihat masih mengkaji dan sentiasa menambah baik dari masa ke semasa.  

Pemprosesan bateri lithium-ion, pek bateri terlalu berat dan harga EV terlalu premium antara faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum EV boleh bersaing secara sihat dengan kenderaan sedia ada, dan ke arah negara bebas karbon 2050.  Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang