Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Ops Samseng Jalanan: 26 Pemandu Ditahan, Kereta Disita – Tak Sempat Lumba Haram

Berita Kereta

Ops Samseng Jalanan: 26 Pemandu Ditahan, Kereta Disita – Tak Sempat Lumba Haram

Hasrat nak tayang kereta sambil berlumba haram tidak kesampaian apabila seramai 26 pemandu ditahan manakala kesemua 26 kereta mereka telah disita oleh Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka dalam Ops Samseng Jalanan di Melaka baru-baru ini.


Operasi yang dijalankan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) negeri berkenaan telah menahan semua pemandu yang berusia antara 20 hingga 38 tahun di sekitar daerah Melaka Tengah dan Alor Gajah. Kesemua mereka berasal dari Pulau Pinang, Pahang, Johor, Selangor, Terengganu, Perak, Kedah dan Melaka.

Proton Satria,lumba haram

Menurut Ketua Polis Melaka, Datuk Wira Abdul Majid Mohd Ali, kereta yang ditahan merupakan 16 buah Proton Satria dan 10 buah Honda Civic yang telah diubah suai enjinnya dipercayai untuk tujuan berlumba haram.

Tambahnya, kesemua pemandu tersebut telah ditahan dalam 3 operasi berlainan di Klebang, Sungai Putat serta Alor Gajah. Melalui siasatan awal, kebanyakan pemandu tersebut bukanlah berasal dari Melaka, sebaliknya hanya menjadikan negeri ini sebagai litar lumba haram.

honda civic,lumba haram,ops samseng jalanan

Antara kesalahan yang dicatatkan melibatkan pengubahsuaian enjin, penggunaan nombor plat fancy yang tidak mengikut spesifikasi, ekzos bising, cermin gelap serta tidak mempunyai cukai jalan yang sah.

Salah seorang daripada mereka yang ditahan telah dikenakan saman RM900 atas 3 kesalahan yang dilakukan. Menurutnya, beliau telah membelanjakan kira-kira RM10,000 menggunakan wang insurans serta duit simpanannya untuk mengubah suai Honda Civic miliknya kerana hobi dan minat terhadap dunia permotoran.

proton satria,ops samseng jalanan

Akibat terlalu ikutkan trend disamping memuaskan diri sendiri, kini beliau telah serik setelah penat disaman berkali-kali. Perkara itu diluahkan pemandu terbabit ketika sedang menunggu untuk mengambil keretanya yang telah disita di IPK Melaka.

Sebanyak RM7,800 saman keseluruhan dikenakan terhadap 26 pemandu terbabit telah dikeluarkan oleh pihak polis di bawah Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Akta Alam Sekitar manakala kesemua kereta mereka disita untuk tindakan selanjutnya seperti menjalani pemeriksaan sepenuhnya oleh JPJ dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

proton satria,ops samseng jalanan

Sepanjang Ops Samseng Jalanan ini berlangsung, sebanyak 30 saman bernilai RM11,300 atas pelbagai kesalahan telah dikeluarkan.  

*Kredit foto: Sinar Harian, Utusan Malaysia, Melaka Hari IniBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang