Satria Neo R3 Lotus Racing – Masihkah Kau Ingat?

Insights

Satria Neo R3 Lotus Racing – Masihkah Kau Ingat?

Masihkah kau ingat dengan Model Proton yang paling gah dan paling rare, Proton Satria Neo R3 Lotus Racing?


Sebelum 49.9% pegangan Proton diambil alih oleh Geely pada 2017, Proton terlebih dahulu telah membeli saham Lotus pada tahun 1996. Hasilnya? Proton telah menerima pelbagai sumber berharga daripada Lotus untuk digunakan pada model-model keretanya pada ketika itu.

Proton Satria Neo Lotus Racing R3

Pada tahun 2010, Proton telah memperkenalkan model hot hatch termahal yang pernah dijual oleh Proton iaitu Satria Neo R3 Lotus Racing. Lebih menarik, hanya 25 unit Neo R3 Lotus ditawarkan bersempena dengan 25 tahun ulangtahun Proton. Tapi apa yang buat kereta ni mahal sebenarnya?

Proton Satria Neo R3 Lotus Racing

Pertama sekali, Satria Neo tersebut telah dibangunkan oleh pasukan R3 (Race, Rally, Research) sendiri. Model edisi terhad ini hadir dalam warna hijau ikonik Lotus bagi meraikan penglibatan Proton bersama Lotus Racing dalam perlumbaan Formula One (F1). Pelbagai jajan serta peralatan prestasi telah diberikan pada Neo R3 Lotus Racing ini. Bayangkan pada 10 tahun lalu, kereta ini telah dijual pada tanda harga RM115,000!

Jadi apa yang best dengan Neo R3 Lotus Racing?

Proton Satria Neo R3 Lotus Racing

Exterior

Bonet hadapan jenis karbon fiber dan fender FRP (fibre-reinforced plastic) yang digunakan telah berjaya mengurangkan sekitar 62kg pada berat keseluruhan kereta. Satria Neo R3 Lotus Racing ini mencatatkan berat sebanyak 1,150 kg sahaja. Selain itu, ia turut hadir dengan skirt sisi yang lebih labuh, bampar belakang yang diberikan liang udara serta diffuser yang lebih garang dan spoiler bumbung.

rim kereta,tayar kereta,Proton Satria Neo R3 Lotus Racing

Di bahagian sisi kereta, Neo R3 Lotus menerima rim 16-inci pelbagai-jejari khas yang lebih ringan serta dibaluti tayar berprestasi tinggi Bridgestone Potenza Adrenalin RE001 205/45R16 secara standard dari kilang.

interior,Proton Satria Neo R3,lotus racing

Interior

Di bahagian dalam, tempat duduknya dibaluti dengan balutan tempat duduk kulit Nappa. Selain itu, terdapat juga sulaman Lotus Racing pada perehat kepala sementara beberapa kemasan di bahagian lain seperti papan pemuka, panel pintu, perumah tuil gear diberikan highlight hijau.

Meskipun ia dikenali sebagai kereta berprestasi tinggi, namun ia tidak hadir dengan stereng Momo. Sebaliknya, Neo R3 Lotus Racing menerima stereng asal Satria Neo yang dilengkapi dengan airbags.

enjin,Proton Satria Neo R3 Lotus Racing*Kredit foto: Speedhunters

Enjin dan Prestasi

Bagi bahagian enjin pula, Neo R3 Lotus Racing masih menggunakan enjin yang sama seperti enjin CPS standard. Walaupun enjin sama, namun enjin tersebut telah dikemaskini dan ditambah baik oleh pasukan R3 sendiri dengan pemadanan aci sesondol dan sistem ekzos istimewa bersama header yang dihasilkan dari titanium serta kotak angin untuk sistem kemasukan diperbuat dari gentian karbon serta talaan kotak komputer yang telah diolah, membolehkan kuasa asal 125 Nm/150 Nm melonjak kepada 145 Nm dan tork maksima 168 Nm.

Bukan itu sahaja, cam profile enjin kereta rare ini juga telah dinaiktaraf di mana gear 1-4 yang ditukar kepada ratio yang lebih pendek melalui ECU yang telah diprogramkan semula. Meskipun enjin tersebut masih dipadankan dengan transmisi 5-kelajuan manual, gearbox kereta ini turut telah ditambahbaik dengan nisbah gear yang sesuai.

Proton Satria Neo R3 Lotus Racing

Proton Satria Neo Lotus Racing ini mampu mencatatkan pecutan 0-100 km/j dalam masa 9.2 saat sahaja. Difahamkan, kelajuan maksimum kenderaan ini mampu mencapai 200 km/j. Kalau dah boleh bergerak laju, sistem brek kereta hadapan kereta ini telah digantikan dengan cakera dan angkup 4 silinder yang jauh lebih besar keluaran AP Racing. Bagi yang tidak tahu, AP racing ini merupakan jenama kayangan yang juga merupakan brek OEM bagi Lotus.

Ohlins Suspension,Proton Satria Neo R3 Lotus Racing

Satria Neo R3 Lotus Racing ini juga terkenal dengan pengendaliannya yang sangat berbeza dengan Satria Neo lain. Ini dibantu oleh pemadanan penyerap hentak bersama spring boleh laras sepenuhnya dari sebuah jenama perlumbaan terkenal dari Sweden, Öhlins. Dengan ini, selain menjadi kereta trek, Neo ini juga sesuai dijadikan kereta untuk kegunaan harian.

Melihat ciri-ciri istimewa pada jentera lagenda Proton dulu-dulu, mampukah Proton menghasilkan kereta hot hatch berprestasi tinggi seperti Satria Neo R3 Lotus Racing pada masa kini setelah bekerjasama dengan Geely? Mungkin inilah masanya untuk memperkenalkan Proton Satria semula. Apa kata anda?

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now