Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton Satria 2021 – Kemunculan Semula Yang Bakal Menggegar Pasaran?

Insights

Proton Satria 2021 – Kemunculan Semula Yang Bakal Menggegar Pasaran?

Tidak dinafikan, topik perbincangan seperti model kereta akan datang memang suatu topik yang menarik. Kali ini, kami merasakan bahawa Proton Satria sudah bersedia untuk membuat kemunculan semula!


Dalam banyak kes berkenaan penghasilan model kereta baharu, hipotesis boleh dibuat berdasarkan produk, pemasaran atau pelan kewangan syarikat pengeluar. Kadang-kala, ia juga datang dalam bentuk info yang diterima daripada orang dalam.

Walau bagaimanapun, cara yang paling tepat dalam meramalkan kehadiran model baharu daripada pengeluar adalah melalui kejayaan model terdahulunya. Atas sebab ini, jaminan boleh dibuat terhadap penghasilan generasi baharu Perodua Myvi, Honda Civic serta BMW 3 Series. Kenapa? Sebab masuk akal lah juga untuk pengeluar untuk menghasilkan versi baharu kerana konsep dan pelaksanaan pada versi yang lama disukai pembeli. Tambahan pula, ramalan lebih tepat tentang bila versi baharu sesebuah model bakal dikeluarkan boleh dibuat berdasarkan jangka hayat model semasa.

bmw 3 series,generasi

Dalam sesetengah kes, model sesebuah kereta dilupakan atau digugurkan bukan kerana permintaan daripada pembeli tetapi atas faktor lain seperti berikut:

  • Sentiment pasaran dan permintaan
  • Keadaan ekonomi
  • Peraturan kenderaan
  • Turun naik mata wang
  • Arah, tujuan serta kewangan pengeluar
  • Kos pembangunan
  • Faktor rantaian bekalan global
  • Model pesaing

Meskipun mempunyai sumber kewangan serta teknologi yang kuat, tindakan Toyota yang menggugurkan tanda nama popular mereka, Supra selama 17 tahun sebelum membuat kemunculan semula pada tahun 2019 dengan model A90 Supra apabila keadaan ekonomi berada di tahap lebih baik kini dilihat jelas masuk akal.

2019 Toyota Supra A90

Model Supra terdahulu, JZA80 amat popular diminati di seluruh negara. Mana taknya, kereta Paul Walker dalam Fast and Furious tu! Tetapi oleh kerana kemelesetan ekonomi yang ditanggung Jepun pada tahun 90an dan awal 2000, model tersebut terpaksa digugurkan daripada dihasilkan oleh Toyota pada waktu itu.

Walau bagaimanaupun, perkara yang sama tidak dapat dilakukan pada model Celica, Soarer, mahupun MR-2. Model Supra hanya membuat kemunculan semula kerana Toyota boleh berkolaborasi bersama BMW, yang telah membangunkan (G29) BMW Z4 dan berminat untuk bekerjasama dengan Toyota. Oleh sebab itu, kos pembangunan serta masa penghasilan dapat dikurangkan dan mempercepatkan model baharu Supra untuk membuat kemunculan semula.

satria GTi,Proton,hatchback,hot-hatch

Berbalik pada Proton, Satria merupakan salah satu model yang popular serta disukai ramai. Sebagai kereta hatchback berprestasi tinggi pertama Proton, tidak mustahil bagi Proton untuk membawa kembali model Satria baharu selari dengan kebangkitan semula Proton yang kini bekerjasama dengan Geely. Selain itu, ia turut menjamin kedudukan kewangan yang lebih kukuh serta mendapat akses terhadap enjin milik Geely yang dibangunkan bersama Volvo.

Sebelum Proton Satria membuat kemunculan semula dalam pasaran Malaysia, beberapa faktor lain turut perlu diteliti terlebih dahulu seperti berikut.

Perkara yang boleh dijangka pada Satria baharu?

proton satria,hachback,hot-hatch,dua pintu

Berdasarkan sejarah, rekaan dua-pintu pada hatchback ini merupakan sebahagian besar daripada daya tarikan yang terdapat pada Satria. Sebelum kehadiran Satria dan Putra, kenderaan berjenis hatchback dan coupe dua-pintu selalunya dikhaskan bagi mereka yang berpoket tebal sahaja ekoran harganya yang mahal. Namun Proton telah menawarkan jentera tersebut dengan harga yang berpatutan bagi kenderaan sporty. Varian 1.3 liter yang digunakan pada Satria menggambarkan golongan pemilik satria yang terdiri daripada golongan muda profesional hingga ke lulusan kolej.

Kali ini, model Satria ini kemungkinan perlu mengucapkan selamat tinggal kepada rekaan dua pintunya kerana pembeli yang membeli hot-hatch, tidak semestinya ingin berkompromi dengan kapasiti penumpang. Evolusi ini dapat dilihat pada Honda Civic Type R dan Renault Megane RS yang menawarkan varian dua-pintu dalam generasi sebelumnya, kini mempraktikkan rekaan empat-pintu pada generasi baharu dan masih kelihatan padu!

Siapa yang akan beli?

satria neo r3,proton,lotus handling,

Gabungan rekaan sporty serta pengenalan varian empat-pintu memberikan Satria peluang terbaik untuk menarik minat orang ramai daripada golongan peminat kereta hinggalah ke golongan ibu yang sering keluar untuk menghantar anak-anak ke sekolah yang mahukan pemanduan yang sporty. Yang paling utama, dah lama kita tak dengar model yang berorientasikan prestasi keluaran Proton. Kemunculan semula model ini semestinya akan menarik perhatian ramai serta bakal mencipta hype yang kuat dan besar. Mungkin boleh cabar Myvi?

Harga?

Berdasarkan populariti yang diterima oleh Honda Jazz serta Toyota Yaris, sekiranya Proton Satria baharu diperkenalkan dalam lingkungan harga RM75k – RM85k, ianya bakal berfungsi sebagai alternatif terbaik berbanding kedua model tersebut terutamanya jika Proton Satria baharu itu menawarkan prestasi setara atau lebih baik berbanding Honda Jazz atau Toyota Yaris. Selain itu, versi Satria yang paling digemari iaitu GTi dan versi Neo R3 pula berada dalam lingkungan harga RM65k-RM73k. Ini membuktikan bahawa sekiranya harga yang ditawarkan itu sama nilai dengan prestasi yang ditawarkan, ia pasti akan terjual.

Platform?

Platform P2,Proton,iriz,persona,satria

Secara logiknya, platform P2 terkini yang digunakan pada Proton Iriz serta Persona merupakan kaedah pembangunan yang paling ekonomik kerana ia sudah menjadi pakej yang terbukti. Memandangkan kedua-dua model tersebut telah disesuaikan dengan enjin generasi terbaru Proton (1.6L), model Satria baharu ini mungkin boleh menerima enjin baharu yang lebih berkuasa daripada Geely. Walau bagaimanapun, perkara ini lebih mudah untuk diperkatakan daripada dilakukan.

Platform P2 ini turut direka secara teliti dengan dengan rangkaian teknologi keselamatan yang komprehensif dan daya ketahanan yang lebih kukuh dengan menggabungkan teknologi Hot-Press Forming (HPF) yang akan memberikan tulang yang kuat untuk menjadi hot-hatch yang sporty.

Enjin?

enjin proton satria 2021,turbo

Andai kata kita abaikan enjin yang bersumberkan Honda pada Proton Perdana serta enjin 1.8L Turbo empat silinder Geely pada Proton X70 yang menghasilkan 184PS/ 300Nm, enjin yang paling berkuasa ditawarkan oleh Proton pada waktu ini ialah enjin 1.6L Turbo yang terdapat pada Exora, yang menghasilkan 140PS/ 205Nm. Secara atas kertas, ianya merupakan sebuah nombor yang baik. Tetapi jika dibandingkan dengan Golf GTi, jauh perbezaannya.

Akan tetapi, Geely masih mempunyai enjin 1.5L turbo 3-silinder dengan suntikan terus baharu yang dibangunkan bersama Volvo. Enjin tersebut digelar 1.5L TD yang serasi dengan rangkaian kuasa hibrid dan dibangunkan bersesuaian dengan platform Compact Modular Architecture (CMA) yang turut dikembangkan bersama oleh Geely dan Volvo. Enjin 1.5L TD ini dibangunkan bersama dengan kotak gear dual-clutch 7-kelajuan (7DCT) ringan (hanya 75kg) yang mampu menangani tork maksimum 330Nm.

1.5TD ini memberikan kuasa 180PS dan tork maksimum 265Nm, menjadikannya sebuah rangkaian kuasa yang hebat bila digabungkan dengan transmisi 7-kelajuan DCT dalam chasis yang lebih ringan.

Rupa Bentuk Terbaru Satria?

proton satria 2021,render,hatchback,hot-hatch

Kini kita berada di bahagian yang paling menarik, iaitu bahagian untuk berangan-angan. Berdasarkan kriteria yang telah disebut diatas, pasukan kreatif kami telah memberi nafas baharu pada model Proton Satria kesukaan ramai ini dengan penafsiran semula yang luhur terhadap Proton kegemaran kita. Rekaan ini diambil daripada reka bentuk model Satria yang terdahulu seperti Satria GTi, Satria Neo R3 dan Clubsport.

Pelbagai sorotan estetik seperti lengkungan roda suar, tepi kaca belakang yang bulat, spoiler belakang yang jelas dan bahagian hadapan yang ramping telah dimasukkan. Rekaan moden Satria tersebut hadir dengan pakej roda dan tayar yang diilhamkan oleh Iriz untuk memastikan kehadirannya di jalan raya mudah dirasai.

proton suprima S,turbo,hatchback

Macam pernah nampak kan? Semestinya! Lampu utama hadapan serta gril telah diambil daripada model terbaru Persona/ Iriz namun telah diolah dengan sedikit kelainan seperti double-teardrop membulat di bahagian bawah lampu sebagai tanda penghargaan pada Satria Neo.

Dari segi bentuk badan, inspirasi diambil berdasarkan bentuk kereta hatchback global yang agak bagus keluaran Proton, Suprima S dan juga berdasarkan model yang mempunyai prestasi yang lebih mantap seperti Ford Focus ST.

Adakah Proton bakal mengumumkan kemunculan semula Satria?

satria neo r3,proton,lotus handling

Secara jujurnya, tiada siapa tahu jawapan tepat bagi soalan ini buat masa ini. Walau bagaimanapun, negara kita kini mempunyai pemahaman yang lebih meluas tentang apa yang diperlukan untuk menghasilkan kereta yang hebat, apatah lagi kereta berkuasa tinggi. Meskipun peluangnya tipis, namun harapannya tetap ada. Selagi tiada pengumuman rasmi daripada pihak Proton, nampak gayanya gambar render Satria ini sahaja lah yang anda bakal terima bagi tahun ini.

Pada pendapat anda, apakah jangkaan dan harapan anda terhadap model generasi baharu Satria oleh Proton kelak? Kongsikan dengan kami!

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now