Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Perodua Rancang Bawa Masuk Apple CarPlay & Android Auto – Alza 2022 Bakal Jadi Model Pertama?

Berita Kereta

Perodua Rancang Bawa Masuk Apple CarPlay & Android Auto – Alza 2022 Bakal Jadi Model Pertama?

Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin Ahmad berkata ciri sambungan Apple CarPlay dan Android Auto bakal diperkenalkan dalam barisan kenderaan keluaran mereka tidak lama lagi.


Perkara ini didedahkan sendiri oleh CEO Perodua itu ketika ditanya oleh pihak media ketika sidang media khas Perodua Myvi 2022 Media Drive. Menurut beliau, Perodua sedang merancang untuk membawa masuk sistem berkenaan untuk digunakan pada kenderaan keluaran mereka.

ceo perodua,apple carplay,android auto

Tambah beliau, kini semakin ramai pelanggan Perodua yang bertanya tentang penawaran Apple CarPlay dan Android Auto pada kenderaan keluaran Perodua. Pada awalnya, ciri ini tidaklah dianggap begitu penting namun kini ia seakan-akan ciri yang perlu ada pada sesuatu kereta dan Perodua tidak mahu ketinggalan.

Apple Carplay,Perodua,Alza 2022,Android Auto

Secara dasarnya, sistem Apple CarPlay dan Android Auto ini sama sahaja di mana Apple CarPlay dicipta bagi pengguna iPhone manakala Android Auto pula dibina bagi telefon pintar yang menggunakan software Android.

Apple Carplay,Perodua,Alza 2022,Android Auto

Teknologi ini dicipta untuk membolehkan pemandu menggunakan semua jenis aplikasi pada telefon pintar mereka dengan selamat dan sah ketika memandu tanpa perlu memegang telefon. Kedua-dua sistem ini dibangunkan untuk mengendalikan fungsi penting seperti aplikasi navigasi mahupun aplikasi muzik pada sistem multimedia kereta yang menggunakan tema atau interface yang seakan sama seperti iPhone mahupun Android.

Apple Carplay,Perodua,Alza 2022,Android Auto,Perodua

Ketika ini, masih tiada kenderaan keluaran Perodua yang dilengkapi ciri tersebut. Namun Zainal berkata Perodua mungkin bakal membuat kejutan dengan memperkenalkan sistem tersebut pada Perodua Alza 2022 yang bakal dilancarkan pada tahun hadapan.

Pada waktu ini, ia masih lagi dalam peringkat perancangan dan perbincangan. Sebagai info tambahan, Toyota Avanza 2022 dan Daihatsu Xenia 2022 yang diperkatakan bakal menjadi kembar Perodua Alza 2022 nanti juga telah tersedia fungsi Apple CarPlay dan Android Auto.

Perodua Alza,Daihatsu Xenia 2022,Toyota Avanza 2022

Jika segalanya berjalan lancar, tidak mustahil ciri Apple CarPlay dan Android Auto ini akan diperkenalkan pada Alza baharu yang bakal dilancarkan pada tahun hadapan. Ketika ini, Alza 2022 sudah berada pada fasa terakhir sebelum dilancarkan namun disebabkan oleh COVID-19, tarikh yang tetap untuk pelancaran tersebut masih belum boleh dilakukan.

Apa pula pendapat anda tentang penawaran Apple CarPlay dan Android Auto pada kenderaan keluaran tempatan kelak?

 

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang