Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Proton Iriz Active Versi Crossover Dilancarkan – Harga RM54,000

Berita Kereta

Proton Iriz Active Versi Crossover Dilancarkan – Harga RM54,000

Proton turut melancarkan varian baharu Iriz versi crossover atau dikenali sebagai Iriz Active 2021 yang lebih sporty berbanding Iriz biasa dengan harga RM54,000.


Akhirnya, dapat juga kita Proton Iriz yang bercirikan crossover seperti yang telah didedahkan oleh Proton sejak tahun 2014 lalu. Sebagai jentera crossover, Iriz Active 2021 tampil dengan rekaan yang lebih lasak dan agresif berbanding dua varian Iriz 2021 iaitu Standard 1.3L dan Executive 1.6L.

 • Harga: RM54,000
 • Enjin: 1.6L, In-line 4-Silinder, 16 Valve DOHC, VVT
 • Kuasa Kuda: 109 PS
 • Tork: 150 Nm
 • Transmisi: CVT

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Apa yang baru?

Exterior:

Pada bahagian luaran, rupa hadapan Iriz Active 2021 ini tampak lebih garang dan agresif dengan bampar hadapan yang direka semula menyerupai bampar hadapan Persona 2021. Iriz Active hadir dengan jarak kelegaan tanah yang lebih tinggi serta dilengkapi dengan kemasan pelindung cladding plastik pada bahagian wheel arch kereta.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Lampu utama Iriz Active 2021 kini tidak lagi menggunakan lampu halogen, sebaliknya model ini menggunakan lampu utama LED. Gril Infinite Weave pada rupa depan kereta ini turut ditambahbaik dengan menggayakan lencana Proton yang baharu seperti yang terdapat pada Proton X50. Terdapat juga kemasan silver pada gril bawah crossover ini yang kelihatan seakan-akan membawa imej kenderaan lasak.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Ia turut hadir dengan warna merah dan hitam yang bertemakan dwi-tona, seakan-akan menyerupai warna hitam dan merah yang ada pada X50. Di bahagian atas, terdapat rel bumbung berwarna silver yang menaikkan lagi aura SUV/crossover pada varian baharu Iriz Active ini.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Warna

Warna baru yang diperkenalkan adalah Citric Orange’ dan Passion Red untuk Proton Iriz baharu ini.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Rim:

Iriz Active 2021 tampil dengan rim jejari dwi tona baharu yang bersaiz 16-inci. Rekaan serta saiznya yang lebih besar berbanding rim standard Iriz jelas membuatkan model ini tampak lebih agresif dan lasak.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Interior:

Bahagian dalaman crossover ini diserikan dengan beberapa kemasan atau highlight berwarna merah seperti di konsol tengah yang direka semula, meter dan papan pemuka menyamai warna badan luar. Tempat duduk separa kulitnya pula dikemaskan dengan jahitan berwarna merah.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Bukan itu sahaja, Iriz Active 2021 juga dilengkapi dengan skrin infotainment terapung bersaiz 8-inci dengan fungsi arahan suara yang kini mampu mengawal penyaman udara dan tingkap sebelah
pemandu. Untuk melengkapkan ciri lasak pada model ini, Proton menggunakan rekaan pedal yang lebih sporty serta karpet lantai khas.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Sistem Pendingin Hawa Digital:

Proton Iriz Active 2021 ini hadir dengan sistem kawalan pendingin hawa versi digital berserta skrin paparan kecil yang menambah lagi aura kereta yang lebih moden dan premium. Rekaan ini agak berbeza dan lebih baik berbanding rekaan yang terdapat pada Iriz sebelum ini yang kelihatan sedikit kuno.

Enjin dan Prestasi:

Iriz Active ini akan dilengkapi dengan enjin 1.6L, In-line 4-silinder, 16 Valve DOHC, VVT yang mampu menghasilkan output 109 PS dan 150 Nm tork. Enjinnya akan dipadankan dengan CVT dengan fungsi SAT (Stepped Auto Transmission) sahaja dan bukanlah 4 kelajuan automatik. Secara amnya, tiada perubahan dari segi mekanikal memandangkan ini hanyalah versi facelift.

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Ciri-ciri Lain

 • 6 slot USB
 • Ruang but sebanyak 510 liter
 • Kamera dan sensor parkir (bantuan visual dan audio)
 • Mod ECO
 • 5 bintang ASEAN NCAP
 • Struktur badan yang diperkuat menggunakan keluli Hot Press Formed (HPF) steel,
 • Kawalan Stabiliti Elektronik (ESC)
 • Sistem Kawalan Traksi (TCS)
 • Bantuan Pegun Bukit (HHA).

Proton Iriz MC2,Iriz facelift,2021

Sekiranya anda berminat dengan Iriz Active versi crossover yang berharga RM54,000 ini, tempahan kini boleh dilakukan dengan meninggalkan maklumat anda di laman web rasmi Proton dan penasihat jualan mereka akan menghubungi anda untuk urusan selanjutnya. 

Proton Iriz 1.6L Active ini tiba dengan pakej waranti selama 5 tahun atau 150,000KM (mana-mana yang tiba dahulu). Selain itu, kadar tenaga kerja yang perlu dibayar ketika 3 kali servis terawal juga percuma. Bukan itu sahaja, ia turut menawarkan pakej data 1 GB sebulan selama 5 tahun. 

Antara Iriz Active 2021 dan Axia Style, yang mana satu lebih menyerlah?Berita Berkaitan

New 2017 Proton Iriz Detailed

New 2017 Proton Iriz Detailed

Berita Kereta
We already reported that Proton will be introducing a new Iriz with improvements and enhancements from the Persona. More details have since emerged, ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang