Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

RFID DI Semua Plaza Tol PLUS Menjelang Tahun 2022

Berita Kereta

RFID DI Semua Plaza Tol PLUS Menjelang Tahun 2022

Kesemua plaza tol di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) bakal dilengkapi dengan sistem RFID sekurang-kurangnya 1 lorong untuk setiap plaza tol menjelang awal tahun 2022.


Kemudahan ini bakal memberikan pilihan kepada pemandu untuk menggunakan kaedah alternatif pembayaran tol tanpa tunai dengan menggunakan Touch ‘n Go e-wallet yang sudah lama dinanti-nantikan oleh pengguna jalan raya.

Menurut CEO Teras Teknologi, Anwar Ishak, penambahan lorong RFID itu akan dilaksanakan sekali dengan sistem pengecam nombor plat automatik (ANPR). Penggunaan sistem RFID dan ANPR juga membolehkan kenderaan bergerak melepasi plaza tol pada kelajuan sehingga 30km/j.

kesesakan lalu lintas,potong barisan

Penggunaan kedua-dua sistem berkenaan adalah lebih baik untuk mengekang kesesakan di jalan raya berbanding SmartTag yang memerlukan pemandu untuk bergerak pada kelajuan 20km/j di plaza tol. Ujian rintis berkaitan RFID dan ANPR telah sedia dijalankan oleh PLUS sejak Julai 2020 lepas, di Hutan Kampung-Sungai Dua.

Memandangkan sistem tol PLUS merupakan sistem tol tertutup, RFID diperlukan di kesemua plaza tol bagi merekodkan perjalanan keluar dan masuk pemandu bagi mengenakan caj tol yang tepat di setiap laluan keluar plaza tol.

RFID

Ketua Pegawai Teknologi PLUS Kang Yew Jin menjelaskan bahawa sistem ANPR menyediakan lapisan pengesanan sekunder jika terdapat sebarang kekeliruan berkaitan lokasi pemandu memasuki lebuh raya, ia akan dapat mengetahui berapa banyak yang perlu dikenakan kepada mereka.

Ini akan mengelak daripada mengenakan hukuman denda kepada pemandu yang secara tidak sengaja menggunakan kaedah pembayaran yang berbeza ketika memasuki lebuh raya dan dapat membantu dalam pertikaian tentang kesilapan pembayaran.

Sistem ANPR menggunakan kamera resolusi tinggi di kedua-dua lorong masuk dan keluar bagi mengecam nombor plat kenderaan yang masuk/keluar dan bekerjasama dengan Pusat Pengesahan Tol (TVC) untuk memproses pembayaran pelanggan dengan lancar.

smartTag

Malah kos untuk memasang sistem ANPR ini juga lebih murah berbanding kos pemasangan SmartTag. SmartTag akan digantikan tidak lama lagi namun garis masa penggantian tersebut bergantung kepada penggunaannya oleh pemandu, meskipun kerajaan telah menetapkan sasaran untuk memperkenalkan plaza tol tanpa palang (MLFF) yang bergantung pada RFID menjelang 2026.

Plaza Tol tanpa palang (MLFF)

Ketika ditanya sama ada pihak lain akan mempunyai akses kepada data kamera seperti polis atau Lembaga Hasil Dalam Negeri, Kang dia menjelaskan bahawa kemungkinan itu ada, tetapi tidak menjelaskan lebih lanjut. Beliau juga berkata bahawa sistem MLFF itu boleh dibuka kepada e-dompet lain, walaupun pihak mereka belum lagi meneroka perkongsian sedemikian.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang