Sindiket Kereta Piang/Sakit – Larikan Kereta Sewa, Jual Kepada Orang Lain

Rencana

Sindiket Kereta Piang/Sakit – Larikan Kereta Sewa, Jual Kepada Orang Lain

Muhammad Nizamuddeen, seorang pengusaha perkhidmatan kereta sewa di Bukit Beruntung telah berdepan detik cemas apabila kereta sewanya, Perodua Axia dilarikan oleh penyewa dari neraka selama 2 minggu sebelum dijumpai di Tanah Merah, Kelantan.


Kisah terbabit telah tular di media sosial dan hasil bantuan orang awam, kedudukan Axia tersebut telah di kesan. Persoalannya, apa yang terjadi pada kereta tersebut sepanjang 2 minggu ia menghilang dari radar? Dari segi luaran, Perodua Axia itu telah diubah suai sedikit. Cerminnya kini digelapkan selain nombor platnya kini lebih fancy dengan bersaiz kecil.

Tapi itu bukan masalah terbesar pada Axia tersebut. Apabila ditemui, kereta itu tidak lagi dipandu oleh penyewa yang sama, sebaliknya ia dipandu oleh seorang lelaki berumur 40 tahun. Lelaki tersebut mendakwa beliau telah membeli kereta tersebut dengan bayaran deposit bernilai RM1,500.

kereta piang,kereta sakit,tukar hak milik,jpj

Bila difikirkan semula, macam mana pula kereta tersebut boleh dijual oleh penyewa sedangkan ia bukan di atas namanya? Beli kereta tak tukar nama ke? Menurut ‘pemilik Axia’ berkenaan, dia telah dimaklumkan terlebih dahulu bahawa itu merupakan kereta piang atau kereta sakit dan bersetuju untuk menyambung bayaran ansuran selepas urusan dokumen kenderaan itu diperoleh daripada pihak yang menjual kereta berkenaan.

Apa itu kereta piang atau kereta sakit? Ia merupakan kereta curi yang dijual dengan harga jauh lebih murah. Dulunya, sindiket ini banyak disasarkan pada kereta mewah. Namun kerana kesempitan ekonomi, kini Perodua Axia juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa.

penarik kereta,kereta piang,kereta sakitGambar hiasan

Meskipun kereta piang ini mempunyai risiko, namun ia masih mendapat permintaan tinggi disebabkan harga yang tidak masuk akal. Modus operandi sindiket tersebut adalah dengan memujuk pemilik asal kereta yang gagal melunaskan bayaran bulanan supaya menjual kenderaan tersebut kepada mereka.

Pemilik kereta yang tidak mempunyai pilihan terpaksa bersetuju menjual kereta itu bagi mengurangkan kerugian yang dialami walaupun mengetahui bakal berhadapan risiko disenarai hitam oleh pihak bank. Satu perjanjian akan dibuat antara pemilik serta penarik kereta supaya pemilik tidak membuat laporan polis terhadap urusan jual beli tersebut.

penarik kereta,curi,kereta piangGambar hiasan

Kalau begitu, selamatlah sikit. Tapi anda kena ingat, tak semua sumber kereta piang ni seperti itu. Ada juga yang jual kereta curi seperti Axia sewa ini. Pembeli bersetuju sebab ingatkan pemilik dah buat perjanjian dengan penarik, tapi rupanya ia kereta curi yang dilarikan. Dalam kes seperti ini, pemilik asal seperti pengusaha kereta sewa terbabit pasti akan mencari keretanya dan tidak akan sesekali menukar hak milik kereta tersebut kepada pemilik baharu. Sampai bila nak lari?

Sebab itu anda diingatkan untuk mengelak daripada membeli kereta piang/sakit ini tak kiralah apa jua alasan sekalipun. Urusan jual beli sambung bayar seperti ini tidak diiktiraf bank dan tidak sah disisi undang-undang. Bila pemilik baru dah habis bayar kereta, kereta itu masih di atas nama pemilik asal. Bila-bila masa sahaja pemilik asal boleh tuntut semula kereta. Sia-sia sahaja bayarkan hutang kereta orang.

kereta piang,kereta sakit,kereta sambung bayar

Menurut Nizamuddeen, Perodua Axia yang dilarikan oleh penyewa itu telah dibawa ke balai untuk siasatan selanjutnya. Alat pengesan GPS pada kereta itu didapati telah dicabut sebelum kereta itu dijual kepada individu lain.

Kesimpulannya, sindiket ini hanya bertahan kerana masih terdapat permintaan tinggi daripada orang ramai terhadap kereta piang ini. Jika tiada permintaan, maka tiadalah bekalan. Yang pastinya, jangan sesekali beli kereta sakit, kereta piang mahupun kereta sambung bayar. Seeloknya, dapatkan kereta terpakai dari Carlist.my.

carlist qualified,kereta terpakai,waranti

Untuk pengetahuan anda, kereta terpakai di Carlist yang bertanda Carlist Qualified merupakan kereta terpakai yang berkualiti yang telah diperiksa oleh pakar serta hadir bersama waranti. Yang pastinya, tak ada satu pun kereta terpakai yang diiktiraf sebagai Carlist Qualified merupakan kereta banjir atau kereta sambung bayar.

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang