Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Sewa Supercar Untuk Sambut Raya - Kos Cecah RM7,999 Sehari

Berita Kereta

Sewa Supercar Untuk Sambut Raya - Kos Cecah RM7,999 Sehari

Kebiasaannya supercar sewa sering dikaitkan dengan peniaga MLM atau sifu saham, namun kali ini, sebahagian kenderaan mewah dan supercar di beberapa syarikat sewa kereta di sekitar Lembah Klang sudah habis ditempah untuk digunakan pada Hari Raya Aidilfitri.


Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Kosmo, ada sesetengah warga kota yang sanggup berhabis duit sehingga ribuan ringgit dalam sehari hanya untuk menyewa kenderaan mewah dan supercar gara-gara ingin kelihatan bergaya di hari raya setelah dua tahun terkurung akibat Covid-19.

sewa kereta mewah untuk sambut raya,mercedes,ford mustang,ferrari*Kredit foto: Kosmo

Sewa Kereta Mewah Untuk Sambut Raya

Antara kereta mewah yang sering dicari oleh orang ramai untuk digunakan ketika hari raya:

  • Lamborghini
  • McLaren
  • Ferrari
  • Ford Mustang
  • Nissan Skyline
  • Mercedes-Benz
  • Toyota Alphard serta Vell­fire
  • Hyundai Starex

Pengarah Urusan AHMJ Luxury Car Rental, Azam Junuh berkata, kesemua kereta mewah sewaan syarikatnya ketika ini sudah habis ditempah oleh warga kota yang ingin pulang ke kampung menyambut hari raya kali ini.

Antara yang kereta sewa yang dinyatakan diatas, Toyota Alphard dan Vellfire muncul sebagai kereta paling popular setelah sebanyak 25 buah kereta jenis ini yang ada dalam syarikat telah habis ditempah.

toyota vellfire,kereta sewa mewah,hari raya aidilfitri,MPV

Kebiasaannya kedua-dua MPV mewah itu disewa untuk membawa keluarga besar pulang ke kampung untuk beraya, tambah-tambah lagi apabila mereka perlu menempuhi perjalanan yang jauh.

Ferrari,lamborghini aventador,kereta sewa mewah

Walau bagaimanapun, ada juga kereta supercar lain seperti Lamborghini, Ferrari, Ford Mustang, BMW serta Mercedes-Benz yang sudah ditempah untuk digunakan ketika Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba nanti.

Tambah Azam, ada individu yang sanggup membayar sehingga RM4,999 sehari semata-mata untuk memandu Lamborghini Huracan, manakala RM3,999 pula bagi sewaan kereta Nissan Skyline R35 GTR.

langkawi supercars,kereta sewa mewah,langkawi

Tujuan Sewa Kereta Mewah

Kereta mewah ini sering disewa bagi tujuan seperti memenuhi majlis sosial seperti kenduri kahwin dan majlis pertemuan semula bersama rakan-rakan sekolah dan universiti pada hari raya nanti. Namun menurut Azam, ada juga yang ingin menghasilkan content di media sosial.

“Bagi mereka, peluang untuk berhari raya di kampung kali ini tidak boleh dilepaskan, perlu nampak lebih bergaya dan berjaya di hadapan mata kawan-kawan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Seorang lagi pengusaha kereta sewa mewah, Ashaari Usamah berkata meskipun sebanyak 30 kenderaan sewa mewahnya sudah ditempah, namun permintaan tinggi terhadap kereta sewa mewah ketika musim perayaan menyebabkan beliau perlu menambah kira-kira 20 buah lagi supercar dan MPV.

Lamborghini Aventador,kereta sewa mewah

Tambah Ashaari, kereta paling mahal yang disewa oleh pelanggannya adalah Lamborghini Aventador yang berharga RM7,999 sehari, diikuti Lamborghini Huracan dan Mercedes G63, masing-masing berharga RM4,999 sehari.

Baginya, orang ramai seolah-olah membalas dendam untuk balik kampung dan sanggup berbelanja besar untuk menyewa kereta setelah lebih dua tahun tidak dapat pulang berhari beraya.

perodua myvi,honda city,kereta sewa,hari raya

Kereta Sewa Biasa

Meskipun permintaan kereta sewa mewah semakin meningkat, Pengarah Saujana Car Rental, Saiful Ishak mendapati bahawa bukan sahaja kenderaan mewah menjadi pilihan ramai, namun kereta-kereta biasa juga ada yang telah ditempah.

MPV seperti Perodua Alza, Nissan Livina menjadi pilihan ramai sambil diikuti Perodua Myvi, Toyota Vios dan Honda City yang turut habis ditempah untuk kegunaan ketika hari raya. Perodua Alza, Myvi serta Nissan Livina juga antara pilihan ramai kerana kadar sewaannya yang murah bermula RM120 sehari untuk kegunaan keluarga.

 

*Kredit cover photo: Luxury Car Rental MalaysiaBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang