GT-R 2022 Baharu Dilancarkan – Nissan Sudah Ketandusan Idea?

Insights

GT-R 2022 Baharu Dilancarkan – Nissan Sudah Ketandusan Idea?

Mungkin sudah tiba masanya Nissan perkenalkan GT-R generasi baharu atau lebih tepat, GT-R R36 berbanding model edisi khas atau facelift daripada R35?


Bagi yang terlepas, Nissan baru sahaja melancarkan dua varian baharu GT-R T-spec 2022 edisi terhad untuk pasaran Jepun di mana hanya 100 unit ditawarkan secara undian. T-spec pada model ini bermaksud trend dan traction di mana tahap kelebaran kesemua roda telah ditambah bagi memberikan lebih ketegaran kepada tayar untuk pemanduan yang lebih lancar dan sensitif. Sistem suspensi kedua-dua varian baharu GT-R ini telah ditala semula menjadikan ia lebih ringan.

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Ada 2 Varian Ditawarkan:

  • Premium Edition T-spec - Harga 15,904,900 yen (RM600k)
  • Track Edition Engineered by Nismo - Harga 17,881,600 yen (RM675k)

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Apa Yang Baru?

  • Warna – midnight purple, millennium jade
  • Brek seramik karbon
  • Spoiler gentian karbon
  • Penutup enjin eksklusif,
  • Lencana T-spec di hadapan dan belakang kereta
  • Rim aloi Rays bersaiz 20 inci
  • Bumbung gentian karbon dan penutup but
  • Beberapa komponen ditambah baik NISMO

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Tiada perubahan dari segi enjin berbanding edisi terdahulu di mana kedua-dua varian baharu ini masih menggunakan enjin VR38DETT 3.8 liter V6 dengan pengecas turbo berkembar, menghasilkan 570 PS dan tork maksima 637 Nm. Reka bentuknya masih kekal dengan rupa ikonik R35 yang amat disukai ramai.

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Kalau nak ikutkan, GT-R R35 dah masuk 14 tahun usianya pada tahun ini. Mungkin sudah tiba masanya untuk memberi ruang kepada R36 pula untuk menyinar? Nissan kelihatan seakan-akan ketandusan idea setelah pelbagai model facelift atau edisi khas bagi GT-R R35 ini dihasilkan. Walaupun R35 itu memang cantik, tapi sampai bila Nissan nak cucuk botox pada R35 daripada hasilkan generasi baharu GT-R?

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Menurut Nissan, reka bentuk R35 masih lagi segar dan bersifat moden, jadi tidak perlu untuk melakukan perubahan yang begitu drastik pada rekaannya. Tapi setelah 14 tahun di pasaran, tidakkah ia terlalu tua untuk kekal bersaing memandangkan kini terdapat banyak kereta yang jauh lebih maju dihasilkan ibarat cendawan tumbuh selepas hujan? Mungkin kini tiba masanya untuk Nissan maju ke hadapan dan menaik taraf sepenuhnya R35 ke R36.

GT-R50

Pada tahun lalu, rekaan kereta konsep GT-R50 yang dihasilkan oleh Italdesign telah direalitikan oleh Nissan. Reka bentuknya masih mengekalkan ciri-ciri R35, namun ia kelihatan agak sedikit berbeza berbanding R35 yang lain kerana tampak lebih moden dan agresif. Walau bagaimanapun, pelancaran model tersebut bukanlah pengganti kepada R35, tapi hanya dihasilkan bersempena ulang tahun ke 50 Nissan GT-R. Cuma 50 unit sahaja ditawarkan bagi model tersebut. Mungkin Nissan nak test market dahulu dengan melakukan beberapa perubahan moden pada GT-R nya untuk tengok reaksi umum?

GT-R,generasi baharu,elektrik,hybrid

Mungkin juga Nissan masih teragak-agak untuk melancarkan R36 yang sebelum ini dilaporkan akan hadir dengan versi hybrid atau elektrik sepenuhnya. Menurut Hiroshi Tamura, orang yang bertanggungjawab dalam penghasilan R36 berkata, ianya bergantung pada permintaan pengguna. Yang paling penting, beliau berkata tidak banyak perubahan akan berlaku pada R36 memandangkan rekaan R35 masih bersifat moden dan mampu untuk terus kekal relevan.

Mengikut trend automotif yang kini mula untuk menghasilkan lebih banyak kereta hybrid atau elektrik, tak mustahil Nissan akan keluarkan GT-R R36 dalam versi hybrid atau elektrik sepenuhnya, dengan masih mengekalkan imej Godzilla yang sporty dan agresif.

Nissan GT-R R35,T-spec,2022,Nismo

Dari segi prestasi, memang tidak dinafikan bahawa GT-R R35 masih boleh bersaing dengan pesaing lain. Tapi bagaimana pula dari segi teknologi dan keselamatan yang sering dipertingkat setiap tahun? Di Australia, GT-R R35 bakal dihentikan jualannya pada akhir Oktober tahun ini kerana ia sudah tidak lagi lulus dengan undang-undang keselamatan terbaharu negara berkenaan. Oleh itu, Nissan GT-R tidak lagi akan diimport ke pasaran Australia selepas 31 Oktober, 2021.

Memandangkan usia GT-R R35 yang sudah berusia, nampaknya dah tiba masanya untuk mereka lancarkan GT-R baharu yang lengkap dengan teknologi dan ciri keselamatan semasa untuk kekal relevan bukan hanya dari segi prestasi, malah tahap teknologi serta ciri keselamatannya turut dipertingkat. Apa kata anda?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now