Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

SPYSHOT: Proton X70 MC1 Sedang Diuji – Kembali Dengan Sistem AWD, Guna Enjin 1.5L Turbo

Berita Kereta

SPYSHOT: Proton X70 MC1 Sedang Diuji – Kembali Dengan Sistem AWD, Guna Enjin 1.5L Turbo

Beberapa foto yang tersebar di media sosial menunjukkan sebuah unit ujian Proton X70 MC1 yang membawa 4 orang dikesan sedang diuji di Lebuhraya Karak menuju ke Genting Sempah.


Berdasarkan daripada gambar, langsung tiada pelekat celoreng dikenakan pada model ini. Walau bagaimanapun, terdapat logo AWD di belakang SUV ujian tersebut. Adakah Proton bakal menghidupkan semula varian AWD untuk varian pertengahan Proton X70 seperti kali pertama ia dilancarkan dia Malaysia pada tahun 2018 lalu?

Proton X70,MC1,Facelift,AWD

Unit CBU Proton X70 varian Executive AWD merupakan satu-satunya unit X70 yang ditawarkan dengan sistem AWD di pasaran negara ini. Walau bagaimanapun, varian AWD kurang mendapat permintaan daripada pelanggan dan telah dihentikan apabila tiada lagi sistem AWD diperkenalkan pada X70 versi CKD yang dilancarkan pada tahun 2020 akibat permintaan terhadap AWD yang rendah.

Kalau kita lihat dalam katalog Proton ketika ini, mereka masih giat mengeksport Proton X70 bersama sistem AWD ke Pakistan. Proton X70 yang agak popular sejak akhir-akhir ini juga dikhabarkan bakal menggunakan enjin yang lebih kecil, iaitu enjin 1.5L turbo tiga silinder TGDI yang sama digunakan pada Proton X50.

proton X70 pakistan

Di Pakistan, SUV ‘harimau’ ini juga menggunakan kapasiti enjin yang lebih kecil, iaitu 1.5L TGDI yang menghasilkan 177 PS dan 255 Nm tork berbanding enjin 1.8L TGDI yang menghasilkan 184 PS dan 300 Nm tork. Enjin pada X70 di Pakistan itu juga merupakan enjin sama yang digunakan oleh Proton X50 ketika ini manakala transmisinya masih menggunakan klac berkembar automatik 7-kelajuan DCT yang sama-sama dibangunkan oleh Geely dan Volvo.

Apa Yang Baru?

Sekali pandang, model yang X70 yang sedang diuji Proton ini kelihatan sama sahaja dengan model varian Executive sedia ada di pasaran buat masa ini. Rekaan bamparnya dan rim 18-inci juga masih sama. Yang lain pada gambar yang tersebar ini hanyalah pada lencana AWD di bahagian belakang kereta. 

Walau bagaimanapun, tiada gambar yang menunjukkan muka depan kenderaan ini. Mungkin ada perubahan minimal pada X70 ini, mungkin juga tidak.

proton X50,Proton X70,1.5L TGDI,1.8L TGDI

Gambar X70 AWD yang sedang diuji ini menimbulkan persoalan sama ada adakah Proton akan memperkenalkan kembali Proton X70 dengan sistem AWD dalam pasaran Malaysia seperti di Pakistan? Jika benar, besar kemungkinan enjinnya juga akan ditukar kepada enjin X50 yang lebih kecil seperti di Pakistan.

Ketika diperkenalkan buat pertama kalinya di Malaysia, Proton X70 dengan sistem AWD ini turut ditawarkan dengan kamera 360, dua sensor parking dihadapan, lampu utama dan lampu nyalaan siang LED, pengelap cermin automatik, rim 18-inci, tempat duduk pemandu dengan pelarasan kuasa sebanyak enam hala serta sistem pemantauan tekanan udara tayar (TPMS).

Proton X70,AWD,CBU

Walau bagaimanapun, model AWD tersebut tidak menerima sebarang sistem bantuan pemanduan pintar (ADAS) kerana ia hanya ditawarkan pada 2 model teratas X70 pada ketika itu, iaitu X70 Premium dan X70 Premium X.

Jika sistem AWD dihentikan pada X70 sebelum ini kerana kurang permintaan, adakah kini permintaannya telah meningkat sehingga mahu diperkenalkan semula oleh Proton? Apa-apa pun, nantikan sahaja model facelift Proton X70 yang dijangka bakal dilancarkan pada bulan Ogos tahun ini.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang