Proton Mengorak Langkah - Saga Dipasang Di Pakistan

Auto News

Proton Mengorak Langkah - Saga Dipasang Di Pakistan

Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) mencatatkan peningkatan perdagangan antarabangsa dan aktiviti eksport apabila Proton Saga telah berjaya dihasilkan oleh barisan pengeluaran yang dikendalikan oleh Al-Haj Automotive, pengedar eksklusif Proton di Pakistan. 


Dalam majlis yang dirasmikan oleh Presiden Pakistan, Dr. Arif Alvi menyaksikan Saga sebagai model pertama Proton yang dipasang di kilang pengeluaran baharu Al-Haj Automotive di Karachi yang bernilai 20 juta USD.  

Menurut Proton, potensi jualan pasaran Pakistan menjadi aspek penting bagi rancangan Proton untuk berkembang di pasaran eksport di masa hadapan dengan kapasiti permulaan sebanyak 25,000 unit setahun.  

Bercakap pada majlis pelancaran itu, Hilal Khan Alfridi, Ketua Pegawai Eksekutif bagi Al-Haj Automotive berkata kejayaan pemasangan Proton Saga di Pakistan merupakan kemuncak kerja keras dan usaha yang tidak kenal penat lelah oleh Proton, keseluruhan pasukan Al-Haj dan pembekalnya.

Beliau berkata dengan segala kesukaran dalam penguatkuasaan menangani COVID-19, pihaknya terus berusaha untuk membina kilang baharu.  

“Sehubungan itu, kami yakin ia akan mencatatkan standard industri baharu dan membolehkan kami untuk memperkenalkan lebih banyak produk yang menepati piawaian kualiti antarabangsa yang ditentukan oleh pihak Proton,” jelasnya lagi.  

Proton juga menjelaskan model X70 akan menjadi model kedua yang akan dipasang di negara tersebut selepas penghantaran terakhir 154 unit import sepenuhnya (CBU) pada 17 Oktober lepas, menjadikan jumlah eksport model CBU ke negara tersebut adalah sebanyak 602 unit.  

Proton X70 yang dilancarkan pada Disember 2020, mendapat liputan meluas di Pakistan kerana kombinasi rekacipta, teknologi dan ciri keselamatannya. Pelancaran kenderaan utiliti sukan (SUV) segmen C ini pula dijadualkan pada Disember nanti.  

Ketua Pegawai Eksekutif, Proton Edar, Roslan Abdullah berkata pihak Al-Haj telah menerima sebanyak 2,500 unit tempahan bagi Saga dan lebih daripada 2,000 unit tempahan bagi X70, satu permintaan yang tinggi untuk kedua-dua model Proton, walaupun berdepan cabaran melibatkan operasi Proton di Pakistan akibat COVID-19.  

“Dengan penghantaran terakhir unit CBU dalam perjalanan, pemasangan tempatan telah bermula bagi Saga, juga X70 akan dihasilkan sebelum akhir tahun ini, kami akhirnya dapat mengorak langkah kehadapan untuk memenuhi permintaan pasaran,” katanya.  

Dengan jualan eksport menjadi pengukuh untuk mencapai hasrat jangka masa panjang, komitmen Proton terhadap pasaran di Pakistan menjangkau penghantaran unit pemasangan tempatan (CKD) dan alat ganti yang lain. 

Ia juga meliputi sokongan sumber manusia, dimana seramai 20 kakitangan Proton yang mempunyai pelbagai kepakaran dalam bidang berkaitan pengilangan, telah ditempatkan di Karachi untuk membantu dalam proses pemasangan. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now