Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Zahid Hamidi: Jangan Haramkan Motosikal Kapcai

Berita Kereta

Zahid Hamidi: Jangan Haramkan Motosikal Kapcai

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak setuju dengan cadangan mengharamkan penjualan kapcai berprestasi tinggi di Malaysia.


Selain pengharaman penjualan, pengharaman penggunaan kapcai di jalan raya juga tidak dipersetujui oleh Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

haram motosikal kapcai di jalan raya,lorong motosikal*Kredit foto: Berita Harian

Tak Setuju Haram Kapcai

Zahid menyatakan pendiriannya untuk tidak menyokong pengharaman motosikal kapcai di Malaysia kerana beliau percaya beberapa perkara harus diperhalusi terlebih dahulu.

Menurutnya, walaupun kapcai tersebut berprestasi tinggi, namun kadar keberangkalian selamat adalah tinggi sekiranya:

  • Motosikal ditunggang dengan cermat
  • Penunggang berhemah
  • Mematuhi peraturan jalan raya

jalan berlubang,punca kemalangan motosikal

“Kecuali berlaku faktor luar jangka seperti disebabkan oleh kecuaian pemandu kenderaan lain, kerosakan pada motosikal atau permukaan jalan tidak selamat. Sebab itu penunggang digesa memastikan motosikal sentiasa dalam keadaan baik dan sentiasa berhati-hati di jalan raya bagi mengelak risiko tidak diingini,” tambahnya.

Menerusi hantaran di akaun Facebook beliau, pasaran motosikal di Malaysia dilaporkan antara yang tertinggi di Asean, malah antara yang tertinggi di dunia sebelum pandemik Covid-19 melanda.

Terdahulu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani menyarankan motosikal kapcai berprestasi tinggi diharamkan penjualan dan penggunaan di jalan raya selepas tersebarnya video motosikal Suzuki Raider R150 Fi yang mencecah kelajuan 177 km/j melalui ujian di mesin ‘dyno’.

suzuki raider r150 fi 2022,yamaha y15,y suku

Kesan Buruk Pengharaman Kapcai

Zahid berkata langkah pengharaman kapcai di Malaysia dikhuatiri akan mengganggu industri tersebut yang baru saja mahu ‘bernafas’ semula.

Jika kapcai diharamkan, kesan buruknya pasti akan dihadapi oleh ramai mereka yang terlibat dalam industri berkenaan daripada pengedar, penjual sehingga kepada pekerja.

Tambahnya, sektor berkaitan termasuk perniagaan alat ganti dan bengkel membaiki motosikal juga akan turut terkesan.

“Dianggarkan 11 juta penduduk Malaysia menggunakan kapcai untuk kegiatan harian termasuk ke tempat kerja atau urusan lain. Selain itu, kapcai turut digunakan kerana faktor menjimatkan kos pengangkutan, mengelak terperangkap kesesakan lalu lintas dan kesukaran mendapat parkir,” jelas Zahid.

mat rempit,mat motor,motosikal kapcai di jalan raya

Ubah Sikap Pengguna Jalan Raya

Menurut Zahid, aspek paling penting dalam menangani isu kemalangan jalan raya membabitkan penunggang motosikal adalah sikap pengguna jalan raya.

Katanya, usaha memperkasakan kesedaran mereka terhadap kepentingan mematuhi undang-undang dan mengutamakan keselamatan ketika menunggang motosikal perlu diterapkan seperti:

  • Menanam elemen prihatin dan saling mengambil berat dalam kalangan pengguna jalan raya
  • Tidak pentingkan diri
  • Penguatkuasaan peraturan jalan raya
  • Peranan keluarga bagi membendung remaja daripada terlibat dalam aktiviti lumba haram

“Kita tidak mahu sebarang dasar apabila dilaksanakan kurang berkesan akhirnya mengundang kiasan kerana marahkan nyamuk, kelambu dibakar,” katanya.

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang