Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Haram Kapcai Berkelajuan Tinggi – Ketua Polis Negara

Auto News

Haram Kapcai Berkelajuan Tinggi – Ketua Polis Negara

Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani bimbang terhadap lambakan motor kapcai berprestasi tinggi sejak kebelakangan ini.


Berdasarkan laporan FMT, Acryl Sani berkata motosikal kapcai berkelajuan tinggi merupakan antara punca utama kemalangan jalan raya dan kematian dalam kalangan penunggang motosikal meningkat selain membawa kepada kegiatan merempit.

Suzuki Raider R150 Fi 2022,Yamaha Y15zr,motor kapcai,Belang,Y suku

Kapcai Lebih Had Laju Wajib Haram

KPN telah menyarankan bahawa mana-mana model kapcai yang berkemampuan tinggi yang ditunggang melebihi had laju wajib dilarang berada di jalan raya serta penjualannya di pasaran diharamkan.

Beliau berkata demikian setelah tularnya sebuah video yang menunjukkan sebuah motosikal terbaru yang dilancarkan di Malaysia pada bulan lalu, Suzuki Raider R150 Fi 2022 yang masih dalam keadaan asal kilang telah merekodkan kelajuan tertinggi pada 177km/j di atas mesin dyno, sebuah alat mengukur daya, tork atau kuasa sesebuah kenderaan.

Suzuki Raider R150 Fi 2022,motor kapcai

Kelajuan direkodkan di atas mesin dyno itu sekaligus memberi bayangan bahawa motosikal tersebut mampu merekodkan kelajuan tertinggi sekitar 150 hingga 160km/j atas permukaan jalan raya.

“Kenderaan (kapcai) seperti ini wajib diharamkan di Malaysia (kerana) tidak ada relevensi kelajuan 177 km/j di jalan raya sedangkan had laju maksimum adalah 110 km/j (di lebuh raya),” tegas Acryl Sani.

Acryl Sani menggesa Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) untuk mengkaji arah tuju permotoran serta merangka polisi motosikal yang lebih selamat pada masa hadapan.

yamaha y15zr,y suku

Selain Suzuki Raider R150 Fi 2022, motosikal Yamaha 15ZR atau Y-Suku yang dikatakan mampu mencecah kelajuan 160 km/j setelah diubah suai dan kerap digunakan untuk merempit juga pernah menjadi sasaran Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT)

Perdana Menteri,Ismail Sabri, statistik kemalangan jalan raya

Statistik Kemalangan Malaysia

Berdasarkan statistik kemalangan jalan raya sehingga Ogos tahun lalu, setiap 10 kematian di jalan raya, 7 daripadanya merupakan pengguna motosikal dan kebanyakannya kematian terdiri daripada pengguna kapcai.

Perdana Menteri pernah menyatakan bahawa daripada 14,308 kes kemalangan jalan raya yang direkodkan pada 2019 hingga 2021, golongan belia mencatatkan kes kematian tertinggi dengan purata 7,077 kes yang mencecah 50% daripada kadar kematian keseluruhan.

skuter elektrik berkuasa rendah,ganti kapcai,Eclimo ES-11

Motosikal Elektrik Berkuasa Rendah Ganti Kapcai

3 tahun lalu, seorang pegawai kanan JSPT telah mencadangkan kepada Kementerian Pengangkutan agar kategori pelesenan motosikal B3 yang baharu diwujudkan untuk golongan belia dengan hanya dibenarkan menunggang motosikal elektrik berkuasa rendah atau motosikal petrol 100cc ke bawah menjelang 2025.

Menurut pegawai tersebut, kategori lesen terbaru ini boleh menyelamatkan banyak nyawa serta memanfaatkan negara dalam membentuk budaya baharu bagi mereka berumur 16 hingga 25 tahun untuk hanya menunggang motosikal berkuasa rendah.

Selain itu, seorang perancang pengangkutan pernah menyarankan motosikal kapcai ‘underbone’ dihentikan penjualannya di pasaran secara berperingkat dan digantikan dengan motosikal elektrik berkuasa rendah.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now