Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Belia Paling Ramai Maut Nahas Jalan Raya – 50% Daripada Kadar Kematian Keseluruhan

Auto News

Belia Paling Ramai Maut Nahas Jalan Raya – 50% Daripada Kadar Kematian Keseluruhan

Tahukah anda bahawa golongan belia yang merupakan harapan negara di masa hadapan merupakan golongan paling ramai dicatatkan terlibat dalam kemalangan maut sejak tahun 2019?


Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata jumlah kemalangan jalan raya di negara ini agak membimbangkan dengan sebanyak 14,308 kes direkodkan pada 2019 hingga 2021. Jumlah tersebut membuatkan kemalangan jalan raya menjadi antara penyebab utama kematian di negara ini.

kemalangan jalan raya*Kredit foto: Kosmo

Menurut PM, dalam 14,308 kes yang direkodkan, golongan belia mencatatkan kes kematian tertinggi dengan purata 7,077 kes yang mencecah 50% daripada kadar kematian keseluruhan. Statistik tersebut menunjukkan golongan belia terdedah kepada risiko lebih tinggi dan pihak penguatkuasa berdepan cabaran besar untuk membendungnya.

Beliau berkata, kerajaan boleh buat apa sahaja untuk mengurangkan kemalangan seperti lorong khas motosikal namun sifat disiplin itu perlu hadir dari diri pengguna jalan raya sendiri. PM melihat kepentingan mendidik pengguna jalan raya tentang bahaya dan sebagainya bagi mengurangkan jumlah kemalangan maut.

lorong motosikal

“Golongan belia mempunyai masa depan yang cerah dan diperlukan negara, tetapi mereka ini yang paling banyak terlibat dalam kemalangan jalan raya. Lesen memandu seharusnya membantu kita mempermudahkan pergerakan khususnya dalam mencari rezeki. Kita berharap mereka yang memperolehnya dapat berdisiplin semasa menunggang motosikal," tambah PM.

polis,saman,motosikal*Kredit foto: Harian Metro

PM turut mengeluarkan kenyataan bahawa pihak JPJ berhasrat untuk mengurangkan kadar maut akibat kemalangan sebanyak 50% menjelang tahun 2030. Oleh itu, JPJ akan memperbanyakkan lagi program advokasi dan keterlibatan dengan pihak tertentu bagi memberi kesedaran keselamatan jalan raya.

Antara usaha yang boleh dilakukan ialah melalui penekanan kepada disiplin dan memperbanyakkan lagi program kesedaran bersama penunggang motosikal memandangkan penunggang motosikal antara yang paling besar terkesan.

kanak-kanak,budak sekolah,motosikal*Kredit foto: Harian Metro

Berdasarkan statistik kematian penunggang motosikal yang dikeluarkan oleh PDRM dari tahun 2014 hingga 2020, sebanyak 13,436 kematian direkodkan merupakan golongan muda dari had umur 6 tahun hingga 30 tahun. Malah, motosikal kapcai juga dikenali sebagai pembunuh utama golongan kanak-kanak dan remaja di negara ini.

statistik kemalangan maut,motosikal,kanak-kanak*Kredit inforgrafik: Sinar Harian

Ismail Sabri juga telah merasmikan Program Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia (BLKM) di Kompleks Rakan Muda Bera baru-baru ini. BLKM dikhususkan kepada mereka yang memerlukan seperti golongan B40 dan masyarakat Orang Asli yang mempunyai kesulitan bagi mengikuti kelas di institusi latihan memandu bagi mendapatkan lesen memandu Kelas B2.

pm,ismail sabri,BLKM*Kredit foto: Malay Mail

BLKM juga memudahkan beberapa prosedur yang perlu dilalui bagi mendapatkan lesen, namun ia masih menerapkan latihan dan kursus yang perlu dilalui supaya mereka menjadi penunggang motosikal yang mematuhi undang-undang.

Antara kriteria bagi mengikuti program itu ialah warganegara Malaysia berumur 16 tahun ke atas, sihat tubuh badan dan mental serta tiada kecacatan fizikal. Selain itu, calon juga perlu dipastikan tidak disenarai hitam JPJ atau polis serta belum memiliki sebarang lesen memandu kenderaan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now