Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Pemandu Kereta Berdepan Risiko Maut "412 Kali Ganda" Jika Dilanggar Kenderaan 4x4?

Auto News

Pemandu Kereta Berdepan Risiko Maut

Kajian yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Kemalangan Universiti Monash mendapati bahawa pemandu kenderaan kecil yang dilanggar oleh kenderaan pacuan empat roda adalah "412 kali" lebih berisiko untuk maut atau cedera parah. Betul ke?


Sejak akhir-akhir ini, semakin kerap pula kes kemalangan melibatkan kenderaan 4x4 tular di media sosial akibat pemanduan secara berbahaya yang sering menjadi sebab utama kemalangan. Jika kenderaan 4x4 ini bertembung dengan kenderaan lain ketika kemalangan, besar kemungkinan kenderaan yang dilanggar itu akan mengalami kerosakan yang lebih teruk.

kemalangan,kenderaan pacuan 4 roda,trak pikap

Berdasarkan perkongsian di Facebook Public Health Malaysia (PHM), sebuah analisa dan kajian telah dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Kemalangan Universiti Monash terhadap 1 juta rempuhan dan kemalangan kenderaan. Kajian tersebut mendapati bahawa pemandu kereta kecil yang dilanggar oleh kenderaan pacuan empat roda berdepan risiko maut atau cedera parah sebanyak 412 kali ganda. Biar betul?

Analisa terhadap 1 juta kemalangan itu meliputi kemalangan di Australia antara tahun 1987 hingga 2000, berdasarkan laporan polis. Oleh kerana kajian ini telah dilakukan sejak tahun 80'an sehingga tahun 2000, kajian tersebut mungkin tidak begitu tepat bagi masa ini memandangkan trak pikap moden kini jauh lebih maju dengan sistem keselamatan yang terkini berbanding trap pikap zaman 80'an dan 90'an.  

Kajian tersebut juga mengatakan bahawa kenderaan 4x4 juga membawa 40% kemungkinan untuk membunuh atau mencederakan pengguna jalan raya lain secara serius. Jika difikir secara logik, kemalangan antara kereta kecil dengan kenderaan pacuan 4 roda (4x4) semestinya akan membawa risiko yang lebih besar kepada kenderaan kecil. 

Namun demikian, sistem bantuan pemanduan dan ciri keselamatan yang terdapat pada trak pikap moden ketika ini mampu untuk mengurangkan kemalangan yang berpunca dari kelalaian pemandu sendiri. Walau bagaimanapun, ianya hanyalah sistem bantuan sahaja kerana ia tetap bergantung pada gaya pemanduan seseorang pemandu.

Meskipun trak pikap kini padat dengan ciri keselamatan, pemandu 4x4 tetap dinasihatkan agar tidak memandu trak pikap tersebut secara terlalu laju dan berbahaya kerana trak pikap lebih mudah untuk hilang kawalan ekoran keadaan pusat gravitinya yang tinggi. Tindakan menekan brek ketika memasuki selekoh dalam kelajuan tinggi sering menjadi antara punca kereta 4x4 ini hilang kawalan ketika dipandu.

trak pikap terbalik,kemalangan,kenderaan pacuan  roda

Selain itu, kajian tersebut juga mengatakan bahawa kenderaan 4x4 mempunyai risiko tiga kali ganda untuk terbalik dan berpusing berbanding dengan kenderaan penumpang lain seperti sedan atau MPV sekiranya terlibat dalam kemalangan.

Ketika ini, permintaan terhadap kenderaan 4x4 semakin mendapat perhatian masyarakat berikutan kemampuannya untuk dipandu di permukaan jalan yang tidak rata serta kegunaan lasak untuk mengangkat pelbagai jenis barang . Malah ketika banjir, kenderaan ini juga sangat berguna untuk memindahkan dan menyelamatkan mangsa yang terjejas.

banjir,pahang,agong,toyota hilux

Meskipun kenderaan 4x4 memang sangat bagus dan berguna, namun sikap memandu sesetengah pemandu kenderaan 4x4 ini harus diperbaiki memandangkan ia berada di tahap membimbangkan. Isu ini bukan hanya berlaku di Malaysia, sebaliknya isu ini merupakan isu global yang telah diperhatikan sekian lama.

Kesimpulannya, saiz trak pikap yang lebih besar berbanding kereta biasa sememangnya membawa risiko maut atau cedera parah yang tinggi sekiranya terlibat dengan kemalangan dengan pemandu lain. Tapi adakah ianya benar-benar 412 kali ganda? Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now