Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lagi Insiden Penunggang Motosikal Maut Dirempuh Ketika Berteduh – Ini Tips Berteduh Ketika Hujan

Insights

Lagi Insiden Penunggang Motosikal Maut Dirempuh Ketika Berteduh – Ini Tips Berteduh Ketika Hujan

Baru-baru ini, sebuah lori telah merempuh sembilan motosikal yang berteduh di bawah jejambat menyaksikan dua penunggang maut manakala enam lagi cedera di Kilometer 92.8 Lebuh Raya Utara-Selatan Arah Selatan, Sungai Petani, Kedah.


Berdasarkan siasatan pihak polis, kesemua sembilan buah motosikal berada di lokasi kejadian kerana mencari tempat berteduh daripada hujan lebat dan tidak mengenali antara satu sama lain. Ketika kejadian, kedudukan kesemua motosikal yang terlibat diletakkan secara dua lapis di lorong kecemasan dan kesemua penunggang berada di sisi kenderaan masing-masing.

lori rempuh motosikal,berteduh,kemalangan,maut

Namun malang tidak berbau, sebuah lori yang bergerak di lorong kiri datang dari arah belakang lalu merempuh kesemua motosikal yang sedang berhenti di jejambat tersebut. Menurut saksi yang turun dari motor untuk memakai baju hujan, beliau terdengar bunyi dentuman kuat sebelum melihat beberapa penunggang lain terpelanting ke kiri jalan selepas dirempuh lori tersebut.

lori rempuh motosikal,kemalangan maut,berteduh*Kredit foto: Berita Harian

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, tangkapan telah dilakukan ke atas pemandu lori berusia 28 tahun dan ujian saringan awal air kencing terhadap lelaki itu didapati negatif manakala ujian EBA II juga didapati bebas daripada alkohol.

Ekoran musim hujan lebat, ribut petir dan banjir yang sedang melanda semenanjung pada ketika ini, ramai penunggang motosikal yang terkandas terpaksa berhenti di bawah jejambat untuk berteduh dari cuaca buruk itu.

Walau bagaimanapun, tindakan tersebut boleh mengundang bahaya sekiranya tidak berhati-hati. Hujan lebat yang melanda semestinya mengganggu penglihatan pengguna jalan raya yang lain. Oleh itu, ikuti tips berteduh ketika hujan bagi memastikan anda terhindar daripada dirempuh kenderaan lain di jalan raya.

kemalangan,motosikal berteduh

Tips Berteduh Bagi Penunggang Motosikal

1. Tinggalkan motosikal di tepi jalan, jangan tunggu di motosikal

Pertama sekali, apabila anda meletakkan motosikal di tepi jalan atau di lorong kecemasan, pastikan anda tidak duduk di motosikal atau berdekatan motosikal anda kerana jaraknya yang amat dekat dengan laluan trafik. Walaupun motosikal anda masih berisiko untuk dirempuh, sekurang-kurangnya nyawa anda selamat.

2. Jangan berhenti di bahagian selekoh

Hujan lebat sedikit sebanyak boleh mengaburi penglihatan pemandu di jalan raya. Oleh itu, elakkan daripada berteduh di kawasan selekoh yang sukar dilihat oleh pemandu di jalan raya. Pastikan kedudukan motosikal anda di tepi jalan itu dapat dilihat oleh pemandu lain dari jauh bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini daripada berlaku.

berteduh,motosikal,lorong kecemasan

3. Elakkan berteduh di laluan sempit

Memilih tempat yang sesuai untuk berteduh juga penting. Pastikan lokasi tempat anda berteduh itu bukan di laluan yang sempit sehingga mengganggu lalu lintas. Pastikan ada ruang untuk anda berteduh yang jauh daripada jalan utama.

4. Pakai baju hujan berwarna cerah

Baju hujan berwarna cerah amat membantu para pemandu untuk mengesan kedudukan anda dari jauh. Perkara ini penting bagi membuatkan pemandu sedar keberadaan penunggang motosikal di tepi jalan.

5. Peka dengan ramalan cuaca

Tidak dinafikan, tiada satu pun penunggang motosikal yang mahu terkandas di bawah jambatan. Untuk lebih selamat, pastikan anda sentiasa peka dengan ramalan cuaca sebelum memulakan perjalanan menunggang motosikal bagi mengelakkan risiko terkandas di tengah jalan.

Diharapkan tips ini sedikit sebanyak dapat membantu para pengunggang motosikal untuk berteduh dengan lebih selamat sekiranya terkandas di jalan raya ekoran hujan lebat. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now