Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Mana Satu Idaman Wanita - Sedan, Hatchback, SUV, MPV atau Pickup Truck?

Insights

Mana Satu Idaman Wanita - Sedan, Hatchback, SUV, MPV atau Pickup Truck?

Kami lakukan survey bersama wanita dalam lingkungan umur 21 hingga 40 tahun yang berstatus bujang dan berkeluarga untuk meninjau antara reka bentuk sedan, hatchback, SUV, MPV dan pickup truck – mana satu menjadi idaman wanita di Malaysia?  


Tinjauan ini dilakukan untuk melihat apakah reka bentuk kereta paling menawan mengikut kaca mata seorang wanita dan bagaimana ia dapat mempengaruhi proses pemilihan kereta idaman mereka. Setiap daripada wanita ini memberi markah dari 5 (paling digemari) hingga 1 (kurang digemari) untuk setiap jenis kereta. 

1. Sedan  

Pemenang yang jauh meninggalkan pesaing-pesaing yang lain dengan lebih 90 peratus wanita memilih sedan sebagai reka bentuk paling menawan. 

Model generasi kelima Honda City misalnya, tampak moden dan sporty, sesuai bagi wanita muda berkerjaya yang sukakan sesuatu yang lain daripada yang lain. Model sedan segmen B ini juga tidak terlalu besar atau terlalu kecil untuk dipandu wanita.  

Tidak hairanlah City mencatatkan jualan tertinggi bagi tahun 2020 dengan 34 peratus daripada 60,469 unit kenderaan terjual, diikuti Civic dan HR-V dengan 20 peratus dan 17 peratus jumlah jualan. Menurut Berita Harian, Honda Malaysia kekal nombor satu dalam segmen bukan nasional di negara ini untuk tahun keenam berturut-turut. 

Untuk anda yang inginkan alternatif dengan harga jauh lebih rendah, Perodua Bezza 2020 adalah jawapannya. Rekaan luaran dengan lampu utama yang lebih tirus, juga bampar yang diberi nafas baharu dengan kemasan liang udara bersegi, menampakkan Bezza 2020 lebih sleek dan bergaya. 

Walaupun survey ini untuk menilai reka bentuk pilihan, namun kebanyakan dari mereka mengatakan but kereta sedan yang besar antara faktor utama sedan menjadi pilihan utama.  

2. SUV  

Pesaing terdekat di tangga kedua adalah SUV. 

Walaupun SUV semakin mendapat tempat di hati penggemar kereta, bagi wanita amnya, masih ada ragu-ragu tentang faktor penjimatan minyak yang agak ketara antara SUV berbanding sedan untuk pemanduan harian.  

Dari segi luaran pula, kereta SUV dilihat lebih kukuh dan ada security

Antara SUV yang cukup selesa, nampak mahal tapi harga di bawah RM100,000 ialah Proton X70. Selain daripada kebanggaan memandu kereta jenama nasional, X70 juga cukup praktikal dan sesuai bagi mereka yang berkeluarga namun masih ingin kekal bergaya.  

Proton menggunakan balutan kulit jenis Nappa bagi interior X70 ini iaitu varian kulit paling premium dalam industri automotif. Kemasan kulit berkualiti yang lembut dan licin akan memudahkan wanita untuk keluar masuk kereta atau beralih tempat duduk. Ini kerana kebanyakan wanita Malaysia memakai fabrik lembut jenis chiffon dan crepe untuk baju dan tudung yang akan mudah ‘tersangkut’ pada fabrik tempat duduk yang kasar.   

Kebanyakan wanita dalam survey ini bersetuju model SUV segmen C ini adalah pembelian yang berbaloi dan setanding kereta jenama Eropah. 

3. Hatchback  

Bagi wanita muda bekerjaya dan bujang, rata-rata memilih kereta hatchback sebagai pilihan dan model kegemaran wanita, tak lain tak bukan, adalah Perodua Myvi.  

Untuk mengetahui lebih lanjut kenapa wanita sukakan King Myvi, anda boleh klik di sini.  

4. MPV  

MPV cukup sinonim sebagai family car, nyata menjadi pilihan wanita berkeluarga kerana reka bentuk dalaman yang luas dan praktikal untuk keluarga besar.  

Nissan Serena, misalnya memudahkan anda untuk mengangkat anak kecil keluar dan masuk kereta dengan mudah kerana pintu gelengsar berkuasanya mempunyai bukaan yang besar sekaligus mengurangkan insiden kepala terhantuk pada panel pintu. 

Ciri unik yang ada pada Serena ialah pintu belakang bergandanya yang boleh dibuka separuh bahagian atas sahaja untuk memudahkan anda mengakses bahagian but tanpa perlu membuka keseluruhan pintu belakang. Ini memudahkan anda untuk cepat-cepat masukkan barang dalam but kereta apabila tangan penuh atau tengah mendukung anak.

Walaupun MPV dipilih atas faktor praktikal dan bukan reka bentuk menawan, tapi bila sudah berkeluarga, kebanyakan lelaki dan wanita akan lebih mengutamakan keselesaan anak-anak berbanding kecantikan kereta tersebut, bukan?  

5. Pickup Truck 

Wanita masih sedikit janggal dengan 'kegilaan' terhadap trak pikap atau pickup truck berbanding lelaki, oleh itu ianya berada di tangga terbawah survey ini. Namun, ada yang mengatakan pickup truck  sangat berguna untuk mengangkut barangan besar dan perabot ketika shopping di IKEA!  

Setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza, begitu juga dengan wanita. Ini hanyalah sebahagian daripada berjuta wanita lain dan mungkin ada di luar sana yang lebih mementingkan kereta yang praktikal berbanding reka bentuk menawan.  

Apa pun minat anda, sentiasa lakukan survey dan bertanya pada mereka yang arif tentang kereta untuk membuat pilihan yang terbaik bagi anda!

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now