Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Lesen Khas Trak Pikap Diperlukan – Bendung Kemalangan Maut

Auto News

Lesen Khas Trak Pikap Diperlukan – Bendung Kemalangan Maut

Kerajaan perlu mewujudkan lesen memandu khas untuk pemandu trak pikap ekoran banyak kes kemalangan maut melibatkan kenderaan itu di Malaysia.


Saranan itu dicadangkan oleh Ketua Jurulatih TIC Advanced & Performance Driving Academy, Azad Jasmi yang mendapati lesen memandu khas itu penting agar pemandu trak pikap mempunyai kemahiran serta teknik pengendalian trak pikap dengan betul dan selamat.

isuzu D-MAX,trak pikap

Lesen Memandu Khas Trak Pikap

Azad mencadangkan supaya pemandu trak pikap perlu memiliki lesen memandu khas seperti pemandu lori dan bas iaitu Lesen Memandu Kenderaan Perdagangan (GDL) dan Lesen Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV).

“Keupayaan pengendalian dan memahami karakter sesebuah pacuan empat roda ini penting kerana jika berlaku kecemasan, pemandu akan tahu cara yang selamat untuk membrek supaya kereta itu tidak berpusing atau terbalik,” katanya.

Pada waktu ini, sesiapa sahaja boleh memandu trak pikap asalkan mempunyai lesen Kelas D, iaitu motokar berat tanpa muatan tidak melebihi 3,500 kilogram.

Ambil lesen,perodua kancil,perodua axia

Menurut Azad, lesen Kelas D yang digunakan pemandu pacuan empat roda ketika ini tidak sesuai dengan cara pengendaliannya yang berbeza dengan kereta lain.

Azad turut menyebut bahawa kebanyakan mereka yang mengambil lesen memandu Kelas D akan berlatih memandu dengan menggunakan kereta jenis Perodua Kancil atau Perodua Axia.

“Bagaimanapun, selepas mendapat lesen, mereka pandu pacuan empat roda yang mempunyai fizikal yang jauh lebih besar, tinggi serta enjin yang lebih berkuasa,” katanya kepada Kosmo.

trak pikap,kemalangan jalan raya

Bahaya Trak Pikap

Secara umumnya, Azad memberitahu kenderaan pacuan empat roda tidak boleh dipandu terlalu laju terutamanya ketika digunakan untuk mengangkut barang atau beban.

Jelasnya, kedudukan titik graviti trak pikap adalah lebih tinggi menyebabkan ia menjadi kurang stabil berbanding kenderaan yang lebih rendah dan dekat dengan permukaan jalan.

“Lebih teruk apabila sikap pemilik yang tidak mengenali secara menyeluruh sifat kenderaan itu dan terus memandu laju sehingga hilang kawalan dan mudah untuk memasuki laluan bertentangan atau terbabas,” ujarnya.

Mazda BT-50

Kursus Dan Latihan Memandu Trak Pikap

Presiden Persatuan Pengguna Jalan Raya Kebangsaan, Datuk Mohammad Hisham Shafie pula berkata, mana-mana individu yang mahu memandu trak pikap juga perlu menjalani latihan atau kursus bagi meningkatkan advokasi.

Katanya, antara sebab utama kemalangan masih berulang disebabkan sikap pemandu selain terdapat perbezaan antara cara pemanduan pikap dengan kereta.

“Kita sedia maklum bahawa trak pikap adalah lebih besar dan memiliki kuasa yang lebih tinggi menyebabkan segelintir pemandu tidak mahu bertolak ansur dan juga bersikap ego.

“Jadi, satu program advokasi melibatkan teknik memandu dan pemanduan berhemah perlu diterapkan dalam sistem sedia ada,” ujarnya.

toyota hilux,off road

Beliau turut menyarankan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan institut memandu untuk melakukan pemeriksaan ke atas pemandu untuk tempoh tiga tahun hingga lima tahun sekali bagi memastikan mereka layak untuk mengendalikan kenderaan itu.

“Sepatutnya selepas individu ambil lesen, pemandu perlu menjalani semula latihan, teori dan praktikal dalam tempoh tiga hingga lima tahun sekali bagi memastikan kompetensi dan kecekapan pemandu adalah berada pada tahap yang baik dan memuaskan,” tambahnya.

Beliau juga menegaskan, penguatkuasaan undang-undang juga perlu ditingkatkan supaya tiada individu memandang ringan terhadap peraturan sedia ada.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now