Ford Mustang Habis Minyak, Berhenti Di Tengah Jalan Demi Konten TikTok

所有资讯

Ford Mustang Habis Minyak, Berhenti Di Tengah Jalan Demi Konten TikTok

Di Malaysia, Ford Mustang memang sinonim dengan gelaran kereta-kereta sifu saham serta MLM. Baru-baru ini, nama Mustang ini kembali tular setelah sekumpulan geng Mustang bertindak memberhentikan ketiga-tiga Mustang mereka di tengah jalan yang sibuk demi secebis konten di TikTok.


Berdasarkan sebuah video berdurasi 41 saat yang tular di Tiktok, seorang influencer tempatan dilihat sedang cuba berdiri di sebelah kereta ‘mahal’ miliknya bersama sebotol minyak enjin Petron Blaze Racing ditangannya.

ford mustang,habis minyak,jalan tun razak,tiktok

Mungkin botol tersebut telah diisi dengan minyak petrol, pemuda terbabit cuba untuk mengisi minyak (tanpa menggunakan corong) ke dalam lubang minyak Mustang tersebut sebelum disapa oleh perakam video, juga dipercayai rakannya.

Ketika ditanya apa yang berlaku, pemandu Mustang berkenaan berkata beliau sudah kehabisan duit pada bulan ini kerana terpaksa membayar harga cukai jalan untuk kereta berkenaan yang berharga RM20,000.

“Malulah kalau beli Mustang tapi minyak habis, baik sewa kereta di ****,” kata individu yang merakam video terbabit.

ford mustang,habis minyak,jalan tun razak,tiktok

Walau bagaimanapun, video tersebut dikecam kerana ia kelihatan sebagai sebuah iklan pemasaran untuk mempromosikan bisnes kereta sewa mewah. Tambahan pula, petrol atau minyak enjin yang dipegang lelaki terbabit langsung tidak dituang ke dalam tangki kereta tersebut.

Tindakan berhenti di jalan yang sibuk hanya untuk menghasilkan sebuah video viral di media sosial amatlah tidak padan dengan risiko yang dihadapi. Kalau teringin sangat mahu viral, ingatlah bahawa gambar dan video mangsa kemalangan ngeri pun boleh tersebar dan tular dengan laju di media sosial.

ford mustang,habis minyak,jalan tun razak,tiktok

Jika kereta tersebut rosak sekalipun, mereka boleh meminta bantuan orang ramai untuk menolak kereta ke tepi dahulu supaya tidak mengganggu kelancaran trafik sebelum merakam video TikTok di tengah jalan.

Orang ramai telah meminta pihak polis dan JPJ untuk mengambil tindakan selanjutnya kepada pemandu dan geng Mustang terbabit. Malah pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) turut digesa supaya memeriksa sama ada influencer berkenaan membayar cukai atau tidak.

ford mustang,habis minyak,jalan tun razak,tiktok

Kami faham bahawa telefon pintar dan media sosial adalah segala-galanya buat masa ini tapi jika tindakan anda membahayakan nyawa diri sendiri dan orang lain demi sebuah video dengan harapan ia tular di media sosial, pasti ada neraka khas untuk anda.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


相关文章


留言